Zelei Dávid  Zelei Dávid

MIT VÁRHATUNK KUPACSAPATAINKTÓL A NEMZETKÖZI PORONDON?

(II. Ferencváros)

 

 

 

Bár az összes kupacsapatunk közül a Fradi erősített messze a legjobban, Thomas Doll csapata indul a legrosszabb alapokról. A tavalyi szezon során többször elemeztem, hogy ürült ki szép csendben a csapat védelme és védekező középpályája, nyáron azonban a folyamat tetőzött: Nalepa és Dilaver otthagyta a csapatot, Sternberget Doll írta ki az utolsó pillanatban a keretből, így a védelem centrumában maradt a hosszas sérülés után visszatérő Batik, a balbekkből faragott Leandro (aki egyben az egyetlen balhátvéd is a keretben), és az a  Hüsing, akit preventív célzattal (lásd még: Partizani-szindróma) idén már nem is neveztek az Európa Ligába. A védekező középpályások még ennyien se maradtak (Kochot valamiért mellőzi Doll, marad Gera és a 17 éves Csonka), így bár hátra érkezett Otigba (végre egy minőségi centrehalf!), a középpályára meg a futógép Gorriarán, de még mindig hiányzik egy középső, egy jobb- és egy balhátvéd (minek vették Botkát, ha nem játszatják?).

 

No most, az igazolások az elmúlt évekhez képest még így is jól sikerültek, de hiába van a Fradinak a legtöbb európai szinten értelmezhető játékosa (Otigba, Gorriarán, Gera, Lovrencsics, Moutari, Rui Pedro, Priskin), ha nincs olyan alapjátéka, amibe az érkezőket csak be kell passzítani: a Beitar ellen egy üresbe futtatás, gyors egyérintő, egy végigvitt támadás nem volt, mert ezek a játékosok, ha a magyar átlagnál ügyesebbek is, sose játszottak együtt. Veszélyes lehet, hogy a csapat nehezen megy át védekezésből támadásba, s mert hátul egyedül Otigba labdabiztosságában lehet bízni, a nyomás alatti labdakihozatallal is gondok lehetnek. Vagyis hiába, hogy elől bivalyerősnek tűnik a Fradi, ha nem tudják a labdákat gyorsan és pontosan eljuttatni Rui Pedro-nak vagy a szélsőknek.

 

Egy összeszokott, és európai porondon nem is rutintalan, pontrúgásokban erős lett csapat (a középhátvéd Oss hat találattal vezeti a házi góllövőlistát, kétszer is duplázott!) ellen döntő lehet, hogy sikerül-e begyűrni egy gólt az első félidőben. Ha igen, jó esélyek lehetnek a megnyugtató előnyre. Ellenkező esetben viszont csak győzzük markolni a karfát.

 

Esély  a győzelemre a csütörtöki meccsen: 65%
Esély a továbbjutásra: 60%
Meddig juthat a csapat? A Jelgava nyögvenyelős kiverése után a dán Midtjylland már túl nagy falatnak bizonyul, Geráék hiába kaparnak, két döntetlennel kiesnek.

  

   

További posztok