Illés Róbert  Illés Róbert

Next level

 

Bajnok, kupagyőztes, gólkirály, év játékosa. Nikolics Nemanja nem aprózta el lengyelországi belépőjét. Ami az útjába került, azt megnyerte. De hogyan tovább?

Nikolics dilemmája a klubváltásnál ugyanaz lehet, mint a válogatott szereplésnél. A Videoton és a Legia nagycsapatnak számít hazája bajnokságában, ennek megfelelő játékstílussal, ami tökéletesen fekszik az üres területekre jól befutó Nikolicsnak. A magyar válogatott birkózásra kárhoztatott centerének szerepkörében azonban alkatánál fogva sem nagyon találja a helyét.

Reálisan hová lehet továbblépni lengyel gólkirályként? Sokak szerint a következő lépcsőfok egy német kiscsapat lehet, a Hamburg vagy az Augsburg szintje, ezek az együttesek azonban nagyon ritkán játszanak fölényben, így Nikolics erényei aligha jönnének elő. Ahhoz pedig, hogy egy Dortmund (vagy akár egy Schalke) fantáziát lásson benne, kevés egy jól sikerült idény a nem túl erős lengyel bajnokságban. A többi topligával ugyanez a probléma: a nagycsapatokhoz kevés, a kicsikhez pedig nem passzol.

Logikusan a gyorsabb és kulturáltabb holland foci jöhetne szóba, ám a PSV meg az Ajax inkább 18-20 éves reménységeket szokott venni, akiket aztán jó pénzért tovább lehet adni Angliába (vagy Mahacskalába), az ottani csapatok ritkán gondolkodnak 28 éves játékosokban. A hollanddal nagyjából egy szinten van a török és a svájci bajnokság, ott valószínűleg megállná a helyét, de félő, hogy a Legia annyit kér majd érte, mint egy sztárért, és ugyan remekül fest az a 28 gól, Nikolics mégsem egy van Persie.

Vagyis, bármennyire fájó, a legvalószínűbb állomás Kína vagy Katar lehet…

További posztok