Baumstark Tibor  Baumstark Tibor

A MILANNÁL MEGPRÓBÁLKOZNAK A LEHETETLENNEL

 

Egy egész csapatot nem lehet lecserélni. Ismerős, ugye? A futball – gyakran indokolatlan – edzőváltásainak állandó kísérőmondata ez. Tulajdonosok, sportigazgatók érvelnek így miután egy szakember „elveszíti az öltözőt”, a „csapat lélektelenül játszik” vagy egyszerűen csak megmagyarázhatatlanul gyenge eredményeket produkál. Ilyenkor edzőt kell váltani!

 

Nagyon úgy fest, az európai labdarúgás szokásairól fogalmuk sincs a kínaiaknak, akik a Milannál megpróbálkoztak a lehetetlennel: az edző megerősítése után lecserélték az egész csapatot.

 

Na jó, nem az egészet, de az állítás nem tűnik olyan nagy túlzásnak egy olyan klubnál, ahol a kezdőcsapat akár nyolc-kilenc helyen is változhat, és a helyeket csupa új szerzemény töltheti be. Köztük a világ jelenlegi legjobb középhátvédje, a Juventustól szerződtetett Leonardo Bonucci, Olaszország legtehetségesebb jobb-bekkje, Andrea Conti, a Serie A egyik legokosabban futballozó középpályása Lucas Biglia és egy roppant ígéretes portugál válogatott támadó, a Cristiano Ronaldo által is magasztalt Andre Silva. És akkor még szó sem esett Franck Kessiéről, Ricardo Rodriguezről vagy Hakan Calhanogluról.

 

Ezek alapján akár roppant bizakodó is lehet a világszerte igen népes Milan-tábor, de a futball egy másik nagy igazságát idézve: a csapatépítés csak akkor lehet sikeres, ha a kezdőcsapat kettő, legfeljebb három játékosát cserélik ki a következő szezonra. Illetve van még egy aggasztó jel: a csapatnak egyelőre nincs identitása. A saját nevelésű játékosok közül Manuel Locatelli minden bizonnyal kiszorul, ahogyan a hosszú sérüléséből visszatérő csapatkapitány, Riccardo Montolivo helye sem biztos. Velük szemben a kapusposzton Gianluigi Donnarumma garantáltan ott lesz a kezdő együttesben; neki viszont a szerződéshosszabbítási mizériája osztotta meg a drukkereket.

 

Ezek alapján nehéz megjósolni, mire lehet képes a Milan a következő szezonban. Az biztos, hogy ezt az izgalmas projektet érdemes lesz figyelemmel kísérni!

További posztok