Puha vagy, Claudio!

Puha vagy, Claudio!

, focitipp.hu

Claudio Gentile

Gyúrjunk össze egy rész Stig Tøftinget egy rész Nicolas Burdissóval, majd adjunk hozzá még egy kis Khalid Boulahrouzt, végül bolondítsuk meg csipetnyi Mátyus Janival, és máris kész a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legsúlyosabb bekkje, Claudio Gentile.Bár sokan csak húsdaráló-jellegű védőmunkájára emlékeznek, Gentilével kapcsolatban elvitathatatlan attribútum a klubhűség is: miután 1973-ban aláírt a Juventushoz, tizenegy szezonon keresztül szolgálta szeretett csapatát. Végül harmincegy esztendős korában, 1984-ben döntött úgy, hogy távozik a korszak legsikeresebb olasz együttesétől, és a Fiorentinában kötött ki. Nehéz válás volt. Az érzelmi oldalán túl már csak azért is, mert Claudio a torinóiakkal összesen hatszor (!) végzett a Serie A élén, további két alkalommal az olasz kupát is begyűjtötte, míg egy-egy KEK-, illetve UEFA-kupa győzelem is gazdagította pályafutását. Klubszinten egyedül a BEK-serleg hiányzik kollekciójából.

Gentile karrierjének csúcsa az 1982-es spanyolországi vébé volt. A csoportmeccseken még akadozó olasz gépezet a második fázisban aztán úgy összeállt, hogy azt a nagyvilág bánta. Kiváltképp az argentin csodagyerek, Diego Maradona, aki az olasz „pokróc" leradírozott a pályáról: Gentile addig fenyítette szegény ifjoncot, míg annak egyre kevésbé maradt kedve és ereje a labdával törődni, így a címvédő el is vesztette a mérkőzést (2-1). Claudio úgy belejött az emberfogásba, hogy a rákövetkező meccsen Zico életét is pokollá tette, ami szintén tükröződött a végeredményben (3-2)... A lengyelek elleni elődöntőn sárga lapjai miatt nem játszhatott, de a fináléban ismét régi fényében „csillogott", a nyugatnémet csatárok kárára.


Gentile szerencsés korban rugdalhatta az ellenfelek lábát. Ugyan kiváló védőmunkája vitathatatlan volt, az is kétségtelen, hogy brutális belépői miatt a mai futballban hónapokat kellene eltiltva a nézőtéren ücsörögnie.

Visszavonulását követően eltűnt a futball körforgásából, és csak 2000-ben vállalt újra komolyabb feladatot, amikor az utánpótláskorúak szövetségi kapitánya lett. 2004-ben Európa-bajnokságot nyert az U21-es korosztállyal, de 2006-ban egy eredménytelen Eb-t követően menesztették.NÉVJEGYKÁRTYA
Név: Claudio Gentile
Poszt: hátvéd
Állampolgárság: olasz
Születési dátum: 1953. szeptember 27.
Születési hely: Tripoli (Líbia)


Pályafutás
1971-1972: Arona
1972-1973: Varese
1973-1984: Juventus
1984-1987: Fiorentina
1987-1988: Piacenza
Olasz bajnoki szerepléseinek és góljainak száma: 441/14

Válogatottság: 71/1


Legnagyobb sikerei
Világbajnok (1982)
Hatszoros olasz bajnok (1975, 1977, 1978, 1981, 1982, 1984 - Juventus)
Kétszeres olasz kupagyőztes (1979, 1983 - Juventus)
KEK-győztes (1984)
UEFA-kupagyőztes (1977)A múlt csillagai sorozat

21. Jorge Valdano >>>

20. Alain Giresse >>>
19. Gary McAllister >>>
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


(pgy.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább