A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.



"Olyan jó, hogy kétszer nevezték el" - becenevére rájátszva így jellemezték Augustine "Jay-Jay" Okochát a Bolton szurkolói a kétezres évek közepén. És valóban. Okochánál komplettebb játékost nehéz elképzelni. Ördögien bánt a labdával, sprintereket megszégyenítően gyors volt, kiváló rúgótechnikával rendelkezett és olyan erővel tudta megrúgni a labdát, hogy az sokszor még a visszajátszásokon is alig látszik. Pályafutása során összesen 110 gólt szerzett, ennek túlnyomó részét a tizenhatoson kívülről. Az egyetlen negatívum, amit felróhatunk neki, hogy olykor önző volt, idősebb korára azonban ezt is levetkőzte: a 2004-es Afrika-kupán hátravont szerepkörben úgy osztogatta a labdát a társaknak, hogy azt még Guti és Xavi is megirigyelhette volna.

Tudta-e hogy…

Okocha a Jay-Jay becenevet a bátyjától, Jamestől örökölte, aki ugyanúgy az Enugu Rangers játékosa volt gyerekkorában, mint öccse? Miután James távozott a csapattól, Augustine-t kezdték így becézni az edzők, hozzátéve a névhez a "kis” jelzőt.



Bármennyire is jó volt, igazán nagy trófeát a klubcsapataival sohasem tudott nyerni. A Németországban eltöltött hat szezonja alatt egyetlen trófeát sem gyűjtött, és a Fenerbahcéval is csupán két szuperkupa-szerű, azóta már megszűnt sorozatban sikerült diadalmaskodnia. A PSG-nél - ahova 1998-ban afrikai rekordnak számító 14 millió euróért szerződött - már igazi Szuperkupát nyert, és 2001-ben az élen végzett a bordó-kékekkel az Intertotó-kupában is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Párizsban töltötte karrierje legjobb éveit, még annak ellenére is, hogy minőségi játszótársai nem igazán akadtak, leszámítva talán a fiatal Nicolas Anelkát és Ronaldinhót. Utóbbival Okocha egyébként kiváló kapcsolatot ápolt, egyfajta mentor-tanítvány viszony volt a két játékos között. "Mindent megtanítottam neki, amit tudok" - nyilatkozta később Okocha egy interjúban Ronaldinhóval kapcsolatban. A párizsi évek után a legtöbben már leírták a nigériai zsenit, aki csattanós választ adott a kétkedőknek. A Bolton Wanderesnél igazi vezéralakká vált, és 2004-ben bevezette a csapatot a Ligakupa döntőjébe. Nyernie azonban itt sem sikerült, ami mély nyomott hagyott benne: később a boltoni éveket "elvesztegetett időnek" titulálta. Talán a klubsikerek hiánya volt az az ok, ami miatt Okocha egyszer sem kapta meg az év játékosa címet Afrikában, ellenben kétszer is begyűjtötte azt a BBC-től.


A nigériai válogatottal már sikeresebb volt. A nemzeti csapatban 1993-ban debütált, azaz tagja volt már annak a legendás nigériai együttesnek, amely 1994-ben előbb megnyerte az Afrika-kupát, majd egészen a nyolcaddöntőig menetelt a világbajnokságon az Egyesült Államokban. Az USA két évvel később is szerencsét hozott neki: az atlantai olimpián az U23-asokkal aranyérmet szerzett. Később még két világbajnokságon vett részt, az 1998-as tornán bekerült a vb álomcsapatába, a 2002-es távol-keleti viadalon pedig már ő viselte a válogatott csapatkapitányi karszalagját. Élete legnagyszerűbb teljesítményét harmincéves kora fölött, a már említett 2004-es Afrika-kupán produkálta. Furcsa kimondani, de talán ez volt az a pillanat, amikor egy edzőnek - nevezetesen Christian Chukwunak - végre sikerült megtalálnia Okocha posztját. Az eredmény: bronzérem, Aranycipő és a torna legjobb játékosa díj.


Okocha a válogatottól 2006-ban, a klubfutballtól pedig 2008-ban búcsúzott el, utolsó klubja az akkor az angol másodosztályban szereplő Hull City volt. Nigériában már ebben az évben stadiont neveztek el róla, és a neve felkerült a világ száz legjobb élő futballistájának listájára. 2012-ben még tett egy kísérletet arra, hogy visszatérjen, de végül úgy döntött, mégsem fogadja el az indiai Durgapúr ajánlatát. Jelenleg üzletemberként és sportdiplomataként tevékenykedik, áprilisban megpályázta az elnöki címet a Nigéria Futball-szövetségben.


NÉVJEGYKÁRTYA


Név: Augustine Azuka "Jay-Jay" Okocha
Poszt: középpályás
Állampolgárság: nigériai
Születési dátum: 1973. augusztus 14.
Születési hely: Enugu, (Nigéria)


Pályafutás (meccs/bajnoki gól)

1990-1992: Borussia Neunkirchen 35/7
1992-1996: Eintracht Frankfurt 90/16
1996-1998: Fenerbahce 60/30
1998-2002: Paris Saint-Germain 84/23
2002-2006: Bolton Wanderers 124/14
2006-2007: Qatar SC 41/6
2007-2008: Hull City 18/0


Válogatott: 75 meccs, 14 gól


Legnagyobb sikerei

Afrika-kupa győztes (1994, Nigéria)

Olimpiai bajnok (1996, Nigéria)
Francia szuperkupa (1998, PSG)
Intertotó-kupa (2001, PSG)
Angol Ligakupa, ezüstérem (2004, Bolton)


Egyéni sikerei
Az év legjobb nigériai játékosa (1995, 1997, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005)
Vb-álomcsapat (1998)
Az év legjobb afrikai játékosa a BBC szavazásán (2003, 2004)
Az év legjobb játékosa a Bolton Wanderersnél (2005)
Az Afrika-kupa legjobb játékosa (2004)
Az Afrika-kupa gólkirálya (2004, megosztva)
FIFA 100


(hb)

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább

Aki harmincról lőtte a gólokat

, anfield

Aki harmincról lőtte a gólokat

Számunkra ő volt A FUTBALLISTA. Nem voltak sztárallűrjei, a meccsek után szégyenlősen mosolygott, elutasította az AC Milan és a Chelsea ajánlatát, s közben harminc méterről rúgta a gólokat a Southampton mezében - hűségesen, alázattal, 16 hosszú szezonon át.

Tovább