Hogyan tékozoljuk el a zsenialitásunkat?

Hogyan tékozoljuk el a zsenialitásunkat?

, focitipp.hu

Ilie Dumitrescu

Ha az USÁ-ban Hagival együtt nem ejti ki Argentínát és Kolumbiát, akkor talán senki sem emlékezne rá. Lassan azonban már így is csak mi emlékszünk rá. No, és az antikvitások kedvelői. Hogy miért? Olvasson tovább.Ilie Dumitrescu volt a főszereplője minden idők egyik legszínvonalasabb világbajnoki meccsének. 1994. július 3-án rendezték a román-argentin mérkőzést, amelynek még Maradona nélkül is a dél-amerikaiak voltak az esélyesei. Ilie Dumitrescu azonban éppen azon a Los Angeles-i találkozón fogta ki élete legjobbját, így a románok történetük legnagyobb sikereként bejutottak a legjobb nyolc közé.

Előbb az oldalvonal mellől emelte át a labdát Islas kapuson, aztán Hagi álompassza után passzolt a kapuba egészen finom mozdulattal, végül visszaadta a kölcsönt a Kárpátok Maradonájának a románok harmadik gólja előtt.

Dumitrescu már 18 évesen felkerült az akkor már BEK-győztes Steaua keretéhez - sokak szerint a katonacsapat akadémiáján máig nem végzett nála tehetségesebb játékos. Azonban tehetség ide vagy oda, Dumitrescu nem futotta be azt a karriert, amire a világbajnoki szereplése alapján minden esélye megvolt.

Sőt, Dumitrescu semmilyen karriert nem futott be. A Steauában 1988 és 1994 között 163 meccsen 71 gólt lőtt, majd a vb után (25 évesen) a Tottenhamhoz igazolt. De innentől már csak lefelé vezetett az útja: a következő négy szezonban hat különböző klubnál fordult meg, és csak 12 gólt szerzett. A futballt 29 évesen hagyta abba, pedig Mircea Lucescu hatalmas karriert jósolt neki.

1998-ban elindított egy céget, amely játékosok menedzselésével foglalkozott, de ezen a téren sem aratott sikert. 2000 és 2006 között edzősködött. Hat év alatt kilenc csapatot (közte öt görögöt) fogyasztott el, de Görögországból szinte elüldözték: a vádak szerint az általa edzett csapatok a legsötétebb catenaccio korszakát idézték.

Egy dologban azonban sikeres: a művészetek iránt fogékony egykori futballzseni mostanában egy galéria-negyed kialakításán fáradozik Bukarest történelmi belvárosában.

Románia-Argentína 3-2 (1994)NÉVJEGYKÁRTYA
Név: Ilie Dumitrescu
Poszt: támadó középpályás
Állampolgárság: román
Születési dátum: 1969. január 6.
Születési hely: Bukarest (Románia)


Pályafutás (meccs/gól)

1986/87: Steaua Bukarest (2/0)
1987/88: FC Olt (31/1)
1988/94: Steaua Bukarest (163/71)
1994: Tottenham Hotspur (13/4)
1995: Sevilla FC (13/1)
1995: Tottenham Hotspur (5/0)
1996: West Ham United (10/0)
1996/97: Club América (14/1)
1997/98: CF Atlante (33/3)
1998: Steaua Bukarest (7/3)
Válogatottság: 63/22


Legnagyobb sikerei

Világbajnoki negyeddöntős (1994, Románia)

(ktn.focitipp.hu)

A múlt csillagai sorozat

22. Claudio Gentile >>>

21. Jorge Valdano >>>

20. Alain Giresse >>>
19. Gary McAllister >>>
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább