Beckham, Bierhoff és a védő, aki kötényt adott Figónak

Beckham, Bierhoff és a védő, aki kötényt adott Figónak

, kl

Boldog születésnapot

Ma David Beckham tíz, Oliver Bierhoff két gólját, egy Figónak kiosztott kötényt, és az 1978-as Argentína-Magyarország meccs összefoglalóját nézheti meg.



A Manchester United saját nevelésű 193 cm magas védője, aki egyszer kapusnak is kénytelen volt beállni a Tottenham ellen öt percre (Van der Sar megsérült és Fergusonnak nem volt több cserelehetősége). Egy Real Madrid elleni BL-meccsen azonban olyat tett, amire valószínűleg sokáig fog emlékezni: kötényt adott Figónak. John O'Shea szerdán 27 éves múlt.

O'Shea kötényt ad Figónak


Akkoriban ismeretlen játékos, egy akkoriban ismeretlen csapatból (Udinese). Oliver Bierhoff nem lehetett egy korszakos zseni. Nevét a világ csak 1996-ban ismerte meg, amikor az Eb-döntőben csereként beállva két góljával megnyerte Németországnak az Európa-bajnoki címet, és csak utána igazolt a Milanhoz, ahol 91 meccsen 38 gólt szerzett. Az Eb-n már 28 éves volt, csütörtökön meg 40. Fröchliche Geburtstag!

Németország-Csehország 2-1


2003-ban a Konföderációs Kupán a Kamerun-Kolumbia elődöntőben a 73. percben összeesett, és meghalt Marc-Vivien Foe, a Manchester City 28 éves kameruni középpályása. Csütörtökön még csak a 33. születésnapját ünnepelte volna.

In memoriam Marc-Vivien Foe


Törőcsik András a magyar futball egyik legnagyobb ígérete volt. Hogy miért nem sikerült klasszissá válnia? Tán a 78-as vébén történt kiállítása, vagy a későbbi autóbalesete akadályozta meg ebben? Ezt igazán csak ő tudhatja. Mi annyit tehetünk, hogy megemlékezünk 53. születésnapjáról, melyet május elsején ünnepelt.

A magyarok gólja az argentinok ellen (1978)


Akik gyűlölik, azok szerint zsúrfiú, akik imádják, istenítik. A focitipp azonban nem híve a szélsőséges véleményeknek: beadásait, szabadrúgásait nem kell bemutatnunk, de azt is észrevettük, hogy egy időben egyedül az ő pucájában volt vér az egész Real Madridban. A reklámszereplései, Los Angelesbe szerződése nem futball-oldalra való, szóra sem érdemes. David Beckham pénteken múlt 33 éves.

10 Beckham-gól


Valakinek egy koktél jut eszébe a fehérorosz szóról. Nekünk azonban egy futballista, Alekszander Hleb. Az Arsenal játékosa mindössze egy nappal fiatalabb O'Shea-nál.

Alekszander Hleb


Skye Edwards 1995-2003 között volt a Morcheeba énekesnője. A zenekar éppen hétfőn adott koncertet a Petőfi csarnokban - Skye nélkül, aki valahol máshol ünnepelte 34. születésnapját. Lars Von Trier számtalan zseniális film rendezője szerdán ünnepelte 48. születésnapját. Mi annak a filmjének a főcímzenéjével (Birodalom) köszöntjük, amelyet akár az "európai Twin Peaksnek" is nevezhetnénk. Végül pedig megjegyezzük: tegnap ünnepelte 109. születésnapját a Ferencváros. A klub mostani állapotában nem tartjuk célravezetőnek a dicső múlt felemlegetését. Munkára fel, talán jövőre ünnepelhet az FTC!

Morcheeba - Public displays of affection


Birodalom - főcímzene


A hét eseményei

- Olasz partizánok kivégzik Benito Mussolinit (1945. április 28.)
- Szegeden elindul az első trolibusz (1979. április 29.)
- Megkötik a szatmári békét, véget ér a Rákóczi-szabadságharc (1711. április 30.)
- Felavatják a budapesti Margit-hidat (1876. április 30.)
- Megkezdi működését az első budapesti telefonközpont (1891. május 1.)
- Hivatalosan is megkezdi működését a Magyar Televízió (1957. május 1.)
- Elkezdik bontani a vasfüggönyt a magyar-osztrák határon (1989. május 2.)
- Megalakul a Ferencvárosi Torna Club (1899. május 3.)

A hét szülöttei

- Oskar Schindler, német gyáros (1908. április 28.)
- Walter Zenga, olasz kapus (1960. április 28.)
- Diego Simeone, argentin futballista (1970. április 28.)
- Lars Von Trier, dán filmrendező (1956. április 30.)
- John O'Shea, ír futballista (1981. április 30.)
- Szerb Antal, magyar író (1901. május 1.)
- Törőcsik András, magyar futballista (1955. május 1.)
- Oliver Bierhoff, német futballista (1968. május 1.)
- Skye Edwards, angol énekesnő (1974. május 1.)
- Marc-Vivien Foé, kameruni futballista (1975. május 1.)
- Alekszander Hleb, fehérorosz futballista (1981. május 1.)
- David Beckham, angol futballista (1975. május 2.)
- Buzánszky Jenő, magyar futballista, az Aranycsapat tagja (1925. május 3.)
- Cesc Fabregas, spanyol futballista (1987. május 3.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább