Magyarország futballban is világirodalmi tényező

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! – A válogatottban is pályára lépő  Benedek Szabolcs beszámolója a tornáról.



A magyar íróválogatott története írók, irodalmárok közötti baráti focikig nyúlik vissza. A csapat ötletgazdája Kukorelly Endre, aki immár két és fél évtizede vállal döntő szerepet az íróválogatottban és körülötte. A csapat – elsősorban Zilahy Péter munkájának köszönhetően – a nemzetközi porondra is eljutott, a ciprusi tornán a csatárt a kapus, Belányi József, azaz Öcsi segítette a szervezésben. A legutóbbi nemzetközi tornagyőzelem (2008, Bécs) óta a keret alaposan átalakult. Jelenlegi magját a slam poetry műfaj ifjú, jeles képviselői alkotják, ám a gárda sokszínűségét jelzi, hogy Famagustában a 65 éves játékos-edző, nem mellesleg a kortárs magyar irodalom egyik legismertebb alakja, Kukorelly Endre, valamint a 17 éves slammer, Imre Ábris egyaránt pályára lépett.

 

A Football without borders elnevezésű, 2016. május 6. és 8. között lebonyolított tornát az észak-ciprusi Eastern Mediterranean University (EMU) rendezte, és a magyar mellett részt vett rajta az angol, az osztrák, a török és a német íróválogatott (utóbbiak két csapattal), valamint a házigazdák. Az egyetem a sziget északi, törökök által ellenőrzött részén, Famagustában – török nevén Gasimagusában – található, a mérkőzések egy részét pedig a Dr. Fazil Kücük stadionban rendezték, pár lépésre az 1974-ben létrejött tűzszüneti vonaltól. Ennek megfelelően a torna egyebek mellett – például a futball és a sport szeretete, illetve határokon átívelő, embereket és népeket egyaránt összekovácsoló szerepe – Ciprus kettéosztottságára és a helyzet megoldásának szükségességére is óhatatlanul fölhívta a figyelmet.

 

 

Hogy az írók mennyire komolyan veszik a labdarúgást (is), azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy volt olyan válogatott, amely a tornát megelőzően külön edzésekkel, profi szakember irányításával készült. A mérkőzésekre sem kisasszonyfoci volt jellemző: a sportszerűség határait nagy általánosságban sikerült betartani – akadt persze egy-két, a határokat e téren feszegető eset, na de ezeket alapvetően a szenvedélyességnek és a győzni akarásnak lehet betudni –, ám az iram mindvégig nagy volt, az írók pedig ezúttal nem a számítógép képernyője és a fehér papír mellett tették oda alaposan magukat, hanem a (nem egyszer eső, sőt, felhőszakadás áztatta) zöld gyepen.

 

A sorsolást követően a magyarok a házigazdákkal, illetve az egyaránt győzelmi reményekkel érkező törökökkel és a német „A” csapattal került egy csoportba. Utóbbiakat az első nap délelőttjén egy hajtós, de sportszerű meccsen 1-0-ra sikerült legyőzni – megérdemelten, hiszen az összecsapás során végig érezhető volt a magyar írók fölénye. (A mérkőzés előtt a csapatok egyperces csönddel emlékeztek meg a magyar íróválogatott nemrégiben tragikusan fiatalon elhunyt oszlopos tagjáról, Kőrösi Zoltánról. A találkozót követően pedig többen az 1954-es svájci vébét emlegették, amikor is, mint tudott, Puskásék a csoportmérkőzéseken legyőzték a németeket, akikkel aztán a döntőben újra találkoztak, és kikaptak tőlük…) Ezt ugyanannak a napnak a délutánján egy fölényes, a házigazda Észak-Ciprus ellen elért 5-0-s győzelem követte, ami után karnyújtásnyira került a csoportgyőzelem. Ez azért is volt fontos, mert ily módon a gárda erőnyerőként kaphatott egy szabad délutánt. A célt sikerült is elérni: a torna egyik legnehezebb, meglehetősen parázsra sikeredett, indulatoktól sem mentes mérkőzésén, szakadó, özönvízszerű esőben másnap 2-2-es döntetlen született a törökökkel.

 

Akkor még nem lehetett biztosan tudni, legföljebb sejteni, hogy a sors szeszélye folytán a harmadik, egyben zárónap délelőttjén megint velük kell megküzdeni. Ez a találkozó a megnövekedett tét ellenére az előzőnél békésebbre sikeredett, és bár nem volt könnyű mérkőzés, utólag visszatekintve semmi nem kérdőjelezhette meg a magyar csapat 1-0-ás győzelmét. Nem is kérdőjelezte meg senki, íróválogatottunk pedig abszolút favoritként készülhetett a döntőre, amelyben ismét a tornát rosszul kezdő, aztán magára találó házigazdákkal találkozott.

 

 

A számszerű eredmény (3-1) könnyű győzelmet mutat, ám ez kissé becsapós, ugyanis az egyszer már nagy fölénnyel legyőzött ellenfél óriási erőbedobással és elszántsággal küzdött a tornagyőzelemért. A gyakran igen kemény, feszült találkozón 1-0-ás magyar vezetésnél egy összecsapást és némi kakaskodást követően az észak-ciprusiak csatára sárga, a magyarok kapusa piros lapot kapott. A magyar kapuba az a Moldován Lucifer állt, akinek találatával ekkor vezetett a tíz főre fogyatkozott gárda, amely a kényszerű váltást követően még két gólt szerzett, miközben az észak-ciprusiak erejéből csak a szépítésre futotta.

 

A megújult magyar íróválogatott tehát újabb nemzetközi tornagyőzelmet ért el, és hazahozta a kupát, amelyet a torna sikeres lebonyolításáért minden követ eredményesen megmozgató házigazdák szándékai szerint évente vándorserlegként kap meg a győztes. Mi persze abban bízunk, hogy a trófea jövőre kétszer is megteszi a Budapest és Lárnaka közötti repülőutat…

 

Football without borders – EMU international writers’ football tournament, Famagusta, Észak-Ciprus

 

 

2016. május 6.

EMU stadion, csoportmérkőzés

Magyarország–Németország 1–0

Gól: Keresztury M.

 

Dr. Fazil Kücük stadion, csoportmérkőzés

Észak-Ciprus–Magyarország 0–5

Gól: Melecsky, Keresztury M. (2), Benkő, Zilahy

 

2016. május 7.

Dr. Fazil Kücük stadion, csoportmérkőzés

Magyarország–Törökország 2–2

Gól: Moldován, Benkő

 

2016. május 8.

Dr. Fazil Kücük stadion, elődöntő

Magyarország–Törökország 1–0

Gól: Melecsky

 

EMU stadion, döntő

Észak-Ciprus–Magyarország 1–3

Gól: Moldován, Imre, Nagy D.

 

A CSAPAT

Játékos-edző: Kukorelly Endre

Játékosok: Belányi József, Benedek Szabolcs, Benkő Gábor, Berka Attila, Bíró Dénes, Bíró László, Bod Péter, Farkas Zsolt, Hajtós Bertalan, Imre Ábris, Keresztury Márton, Majtényi György, Melecsky Kristóf, Moldován Lucifer, Nagy Dániel, Sárközi Richárd, Zilahy Péter

Törzsszurkoló: Jeney Orsolya

A magyar csapat helyi segítői: Dogukan Kirisoglu, Mustafa Tascioglu.

 

A mieink részben önerőből, részben szponzorok (Magyar Labdarúgó-szövetség, Libri-Shopline, Airmania 2012, Strausz Gumi Kft., Herbalife, MrSale, BDO) segítségével jutottak ki a küzdelemsorozatra.

Fotók: Saidhasan Pulodi és Jeney Orsolya

 

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább

Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

, ktn

Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

Ki szerezte az első gólt a Koreai Köztársaság ellen világbajnoki mérkőzésen? Természetesen Puskás Ferenc. Az 1954-es vébé első találkozóján Magyarország 9-0-ra legyőzte az ázsiai csapatot, amely pár nappal később 7-0-ra kikapott Törökországtól is. Most azonban nem erről szólunk. Hanem a 2002-es vébé…

Tovább