Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".(Szív Ernőnek)

 

A válogatott szünet miatt három hétig készülhet a bajnokság további részére csapatunk. Ez idő alatt különböző taktikai elemeket gyakorol majd a csapat, mind támadásban, mind védekezésben jobban megismerik egymást az egymás mellett játszó játékosok, javul köztük az együttműködés.” (Pintér Attila, Mezőkövesd)

 

Milyen jó is, hogy van ez a válogatott szünet, így lehet készülni a bajnokság további részére! Kérdeznénk, hogy eddig mi történt, de tudjuk: nem volt elég idő, a nagy játékos-keringőben későn alakult ki a csapat, és a többi, és a többi. A nemzetközi színtéren is érdekelteknek azért, a nem érdekelteknek meg amazért jutott kevés idő a felkészülésre. Ezért hát folyton készülünk, készülgetünk, úton vagyunk, alakulunk, ismerkedünk, néhány meccs és máris szünet.

 

Mindeközben a válogatottnál, mert végül is miattuk van most szünet, szintén munka folyik. A szövetségi kapitányt eddig igazolták az eredmények („az Eb-n relatíve sikeresek voltunk” /Csank János/), s én amondó vagyok, ha Storck egy hetet kér, egyet, ha hármat, akkor hármat kell kapnia. Ő olyan most, mint a viccbeli főnök, szavai igazságtartalmára vonatkozólag két szabály van: 1. mindig igaza van, 2. ha valamilyen különös véletlen folytán még sincs, akkor automatikusan az 1. szabály lép érvénybe.

 

De a szünet nem csak ennyi. A szünet megérdemel egy kisbeszédet. Vegyük például a zenei szünetet. „A szünet a zene ritmusának része. A szünetjel a csend hosszúságát mutatja.” – így a lexikon. Szóval a ritmus része, tehát a zene része. Kérdés nincs. A szünet nem csak kikapcsolás, hanem a következő bekapcsolás része. Vajon mibe kapcsolunk majd vissza a mennyeiben Mezőkövesden és a többi helyen?

 

Aktuális szünet-téma az iskolai. Egyesek szerint az iskolai szünet két iskolábajárós időszak között van, de nézhetjük fordítva is: két szünet közé indokolatlan durvasággal betolakszik egy-egy iskolábajárós idő. A magyar fociban mintha a sok-sok felkészülést, alakulást, úton levést néha-néha megszakítaná, szinte erőszakkal a szezon, s ettől olyan is.

 

És végül, hogy kellő líra is legyen, menjünk egészen közel a szünethez, nézzük egy kórházban, monitoron a szünet jelét. Üt a szív, szünet, újra üt, újra szünet. A dobbanás után - benntartott levegővel - figyeljük, várjuk, kérjük a következőt. És nyugtázzuk: két dobbanás között volt szünet, pihent egyet a szív, aztán mozdult úja. Egy barátunk fekszik épp az ágyon – beteg lett, sokat dolgozott, soha meg nem állt, nem tartott szünetet, hát most levették a lábáról, muszájból álmodik, mi meg lessük a mellkasát és a képernyőt egyszerre, dobbanj, szív, üss, tarts szünetet, de dolgozz, élj! (A szülő is lesi így alvó gyermekét, az arcát nézi és a mellkasát, a hátát a takaró alatt, ahogy a rekeszizmok mozdulnak, s örül, mert látja: emelkedik, lesüllyed, emelkedik, lesüllyed, s közte a szünet, örökkévalóság.)

 

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Fodor Ákos írja: „Látod-e még azt,/amit nézel - vagy már csak/tudod: "ott" "az" "van"?”

 

A válogatottra meg hamarosan visszatérünk. Az EB-nyolcaddöntő óta 67 nap telt s még van vissza néhány, hosszú szünet, itt az ideje, hogy véget érjen.

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább

Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

, ktn

Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

Ki szerezte az első gólt a Koreai Köztársaság ellen világbajnoki mérkőzésen? Természetesen Puskás Ferenc. Az 1954-es vébé első találkozóján Magyarország 9-0-ra legyőzte az ázsiai csapatot, amely pár nappal később 7-0-ra kikapott Törökországtól is. Most azonban nem erről szólunk. Hanem a 2002-es vébé…

Tovább