Gólöröm

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. UffA gólöröm Szent, de sajnos sérhető is! Szakálynak sikerült is az én szűk világomat egy pillanat alatt szétfeszítenie azzal, hogy Fidget spinnerrel a farzsebében játszon az UTE ellen. Úgy lőtte/hagyta ki a 11-est, hogy ott lapult nála ez a kütyü – remélem, nem ez zavarta meg! Szakály készült arra, hogy gólt lő az Újpestnek, ez ugye pozitív hozzáállás. Az pedig kifejezetten nagy dolog, hogy tényleg bevarrt egyet, ezt tehát méltó módon kell megünnepelni! Tény, hogy a pörgettyűs játék alkalmasabb az öröm kifejezésére, mint egy tepsi, de kevés vagyok ahhoz, hogy megtudjam, mi az oka Szakály ötletének – biztos személyes, ezért hagyjuk inkább a polcon!

 

A gólöröm azonban nem játék! Ezért kapufa, hogy a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB), már megint lényegtelen kérdésekkel foglakozik. Az IFAB mostanában azzal szórakozik, hogy hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar faragni egy-két alapszabály megváltoztatásával.

 

A fentiekből nekem az derült ki, hogy ez az egylet nem érzi, miről szól igazán a foci, ezért állt neki szöges cipőben stoplis helyett faragni a szabályokon. Első lépésként a legnagyobb hülyeséget kellene páros lábbal eltakarítani, csak aztán betűrni a mezt, ha azt már visszahúzták!

 

Íme! Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff!

 

A foci legfontosabb, legszebb része a gól. A gólörömnél olyan, és akkora energia szabadul fel a játékosban (is), ami elhomályosít mindent. Néhány másodpercre megszűnik, de minimum megváltozik a külvilág, az emberi szervezet pedig kis idő alatt befutja a Hold-Mars-Föld távolságot. A gólszerző azt sem tudja, mit csinál, hol van, hova rohan, hogy egyáltalán mi történik vele!? Az első tiszta pillanat talán akkor landol az arcán, amikor ott áll félig megtépve egy ismeretlen tárggyal a kezében a spori előtt, aki éppen sárgát mutat fel neki – ez az ismeretlen tárgy a meze, amiről nem tud semmit. Fogalma sincs, hogy került a kezébe, mikor tépte le magáról, talán még az sem világos ilyenkor, hogy melyik csapatban játszik…

 

A gól a foci orgazmusa. Azt a pillanatot, azt a csendes sistergést, amit a labda okoz a hálóban, szóval, azt a pillanatot bármivel korlátozni, szándékos bűncselekmény. Olyan, mintha levennék a hálót a kapuról - majdnem értelmetlenné válna a foci, ha csak a kapufák közé kellene lőni a labdát…

 

Ha eltörölték a mezlevételért a sárgát, jöhet a hatvanperces meccs! Addig legyen nekik csendes, visszafogott orgazmusuk…

További cikkek a rovatban

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább

Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

, ktn

Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

Ki szerezte az első gólt a Koreai Köztársaság ellen világbajnoki mérkőzésen? Természetesen Puskás Ferenc. Az 1954-es vébé első találkozóján Magyarország 9-0-ra legyőzte az ázsiai csapatot, amely pár nappal később 7-0-ra kikapott Törökországtól is. Most azonban nem erről szólunk. Hanem a 2002-es vébé…

Tovább