Az aranylabdás futballművész és a tragikus sorsú Fradi-szélső

Az aranylabdás futballművész és a tragikus sorsú Fradi-szélső

, kl

Boldog születésnapot

Fabio Cannavaro, Roberto Donadoni és Dejan Sztankovics - többek közt ők ünnepelték a héten születésnapjukat. És ünnepelhette volna Zavadszky Gábor is...Roberto Donadonit szinte elzavarták az olasz válogatott kispadjáról. Pedig nem volt könnyű dolga. A világbajnok olasz válogatottat kellett volna felpörgetnie, márpedig ez embert próbáló feladat. Nem sikerült, de ettől még örömmel köszöntjük őt 44. születésnapja alkalmából, melyet kedden ünnepelt.

Milan-Real Madrid 5-0 (1989, BEK-elődöntő)


2004-ben elígérkezett a Juventushoz, aztán mégis az Interbe igazolt. Idén nyáron ismét szóba került a Zebráknál, de a szurkolók tiltakoztak a leigazolása ellen. Dejan Sztankovics nem az a futballista, akiről egy irgalmas szamaritánus jut eszünkbe, de azért egy köszöntést megérdemel 30. születésnapján, melyet csütörtökön ünnepelt.

Sztankovics gólja a Chievo ellen


Szombaton ünnepelte 35. születésnapját Fabio Cannavaro, a Real Madrid és az olasz válogatott hátvédje. A védő a 2006-os vébén emberfelettit nyújtott, tanúskodjék erről az alábbi videó. Azóta már nem mindig ő marad talpon egy-egy összecsapás után, de Cannavaro mindig futballművész marad.

Cannavaro a 2006-os világbajnokságon


Ott voltunk a lelátón, amikor belőtte a győztes gólt Skócia ellen, amivel Magyarország kijutott az atlantai olimpiára. Mindig kedvesen mosolygott, amikor nyilatkozott, és szokatlanul nagy bombákat zúdított a kapura. Miért a múlt idő? Mert Zavadszky Gáborról van szó, aki szerdán még csak a 34. születésnapját ünnepelte volna.

In memoriam Zavadszky Gábor


Kopasz, öltönyös és gitározik? Van, aki mindezt poénból teszi, Richard Melville Hall, alias Moby viszont így autentikus. Az amerikai zenész 43 éves múlt csütörtökön.

Moby - Lift me up


A hét eseményei
- Megalakul a Harvard Egyetem (1636. szeptember 8.)
- Megkezdődik az egri vár ostroma (1552. szeptember 9.)
- Az első fizetős autópálya megnyitása az USA-ban (1913. szeptember 10.)
- Hamida Djamdaui kivégzése [az utolsó guillotine-nal történt kivégzés Franciaországban] (1977. szeptember 10.)
- "Életünket és vérünket!" felkiáltással a magyar nemesség segítséget ígér Mária Teréziának az osztrák örökösödési háborúban (1741. szeptember 11.)
- Terrortámadás a World Trade Center ellen (2001. szeptember 11.)
- A marathóni csata (Kr.e. 490. szeptember 12.)


A hét szülöttei
- Latinovits Zoltán, magyar színész (1931. szeptember 9.)
- Roberto Donadoni, olasz futballista (1963. szeptember 9.)
- Zavadszky Gábor, magyar futballista (1974. szeptember 9.)
- Luka Modric, horvát futballista (1985. szeptember 9.)
- Andreas Herzog, osztrák futballista (1968. szeptember 10.)
- Franz Beckenbauer, német futballista (1945. szeptember 11.)
- Moby, amerikai zenész (1965. szeptember 11.)
- Dejan Sztankovics, szerb futballista (1978. szeptember 11.)
- Fabio Cannavaro, olasz futballista (1973. szeptember 13.)(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább