Arezzói mecénások: Maecenas és Graziani

Arezzói mecénások: Maecenas és Graziani

, kl

A hét futballvárosa

Arezzo

Az Arezzo hétvégén 6-5-re nyert az olasz harmadosztályban a Sorrento ellen. Ezzel a toszkán település lett a hét futballvárosa.Arretiumtól Arezzóig

A rómaiak Kr.e. 311-ben hódították meg az etruszkok által alapított Arretiumot, Toscana elődjét. Augustus idején a birodalom harmadik legnagyobb városa volt, arezzói kerámiát még Indiában is találtak a régészek. A 3. században alapítottak a város püspökségét. Érdekesség, hogy az arezzói püspökök névsora hiánytalanul visszavezethető a kezdetektől a mai napig. Az ókori várost aztán a középkorban lerombolták, a törmelékeket pedig a környező falvak lakói széthordták. Egyedül az amfiteátrum egyes részei maradtak épen. A város képét így leginkább a reneszánsz korban épült épületek határozzák meg.

Gaius Cilnius Maecenas
"Kéne egy mecénás" - mondják a művészek. A szállóige a Kr.e. első században élt etruszk származású arisztokrata nevéhez fűződik, aki Augustus császár "jobbkeze" volt. Próbálkozott az írással, de belátta, hogy ez nem az ő asztala, ezért inkább pártfogásba vett tehetséges költőket, írókat (Vergillius, Horatius, Propertius), akik aztán Augustus politikáját méltatták műveikben.


Benigni, Petrarca, Vasari

Arezzóban született a reneszánsz két kiemelkedő alakja: Francesco Petrarca és Giorgio Vasari. Egyikük életműve sem a városhoz kötődik (Petrarca Avignonban és Bolognában, Vasari Firenzében működött), de szülőházaik múzeumként funkcionálnak - csakúgy, mint a vasúti remíz. A környéken közlekedő mozdonyok többsége ugyanis több, mint 70 éves. Arezzo városa a kortárs művészek fantáziáját is megmozgatta: itt kezdődik Roberto Benigni Az élet szép című, három Oscar-díjat nyert filmje.

Arezzói képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

Lovagi torna, lejtőn

A lejtőre épült város leghíresebb tere a Piazza Grande, ahol minden évben kétszer megrendezik a Giostra del Saracinónak nevezett lovagi tornát. Minden év június utolsó szombatján, és szeptember első vasárnapján. Az eseményen a város négy kerülete vehet részt. A rendezvény története a 16. századra nyúlik vissza - igaz a 18. században megszűnt, és csak 1931 óta rendezték meg újra. Manapság már a város egyik legjelentősebb turistalátványossága.

A Juventus tiszteletére

Az 1923-ban alapított egyesület eredeti neve Juventus Footbal Club Arezzo volt (a torinói Juventus tiszteletére), de 1930-ban egyesültek a város másik csapatával, az Unione Sportiva Arezzóval, így született meg a manapság is működő Associazione Calcio Arezzo, amely még sosem szerepelt az első osztályban, a B-ligában pedig 16 szezont töltött el. Első másodosztályú idényükre 1966-ban került sor, akkor a brazil Vasco da Gama csapatát hívták meg egy barátságos mérkőzésre, hogy megünnepeljék a nagy eseményt (2-1 az Arezzónak) - a bennmaradást azonban nem sikerült kiharcolni. A Serie B-ben a legjobb helyezésüket 1984-ben érték el, amikor a 6. helyen végeztek az Amarantók (sötétvörösök).

Arezzo-Sorrento 6-5


Graziani, Torricelli, Spinesi
A hetvenes évek elején Arezzóban kezdte pályafutását Francesco Graziani, aki az 1976/77-es idényben már a Torino színeiben lett olasz gólkirály (21 találattal), a válogatottban pedig 64 meccsen 23 gólt szerzett, és tagja volt az 1982-es világbajnok csapatnak. Moreno Torricelli levezetni érkezett Toszkánába. A 2004/05-ös idényben 25 mérkőzésen lépett pályára a Juventus egykori BL-győztes védője, majd az idény végén visszavonult. Az Arezzo akkor a 15. helyen végzett, de a gólkirályi címet egy arezzói futballista, Gionatha Spinesi szerezte meg 22 góllal. Nem véletlen, hogy a Catania azonnal leigazolta a támadót, aki egy évvel később 23 góllal járult hozzá az Elefántok második helyéhez.


Elnökök és edzők

1993-ban a klub csődbe ment, de Francesco Graziani ült az elnöki székbe, így Arezzo ismét bekapcsolódott az olasz futball vérkeringésébe, a negyedosztályban. Graziani új edző után nézett, és választása a Pontevecchio mesterére, Serse Cosmira esett. A baseball-sapkás trénernek sikerült feljuttatnia az Arezzót a harmadosztályba.

A legutóbbi másodosztályú szereplés azonban már Piero Mancini elnökségéhez és Luciano De Paola edzősködéséhez kötődik. A 2006/07-es idényben azonban Arezzo a 20. helyen végezett a 22 csapatos másodosztályban, így kiesett. A Juventus ekkor töltötte büntetését a másodosztályban, arezzói vendégjátékuk gólzáport hozott: a Zebrák 5-1-re verték a toszkán kiscsapatot.

Arezzo-Juventus 1-5


Arezzo
Ország: Olaszország
A város alapítása: kb. Kr.e. 8. század
Lakosság: 98 017 (2008. május)
Terület: 386 négyzetkilométer
Tengerszint feletti magasság: 296 méter

A futballklub weboldala: www.arezzocalcio.it

A város weboldala: www.comune.arezzo.it


(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább