'Németország legszebb sarka'

'Németország legszebb sarka'

, ktn

A hét futballvárosa

Koblenz

Szereti a hegyeket és a folyókat? Odavan a német vendégszeretetért? Megnézne egy jó kis futballmeccset is? Akkor utazzon Koblenzbe.



TuS Koblenz: négyből négy

A TuS Koblenz zsinórban négy mérkőzést nyert meg a Bundesliga 2-ben. Nagy szó ez attól a csapattól, amely 98 éves története során 2006-ban került fel először a Bundesliga másodosztályába, amely 2004 novembere és 2005 májusa között egy meccset sem nyert (18-ból) a Regionalligában, és amely tavaly októberben egy bajnokin 9-0-ra kikapott a Rostocktól.

A Koblenz tavasszal megtáltosodott, és egymás után kivégzi ellenfeleit. Zsinórban négy győzelem, a másodosztályban ez koblenzi rekord, a sikereknek ráadásul magyar szereplője is van, a jaunárban kölcsönvett Stieber Zoltán 3 gól mellett 2 asszisztot jegyez. A csapat múlt héten az Osnabrücköt verte 3-0-ra. De vajon mit is érdemes tudni Koblenzről?

Képgaléria Koblenzről (forrás: flickr.com) >>>

Város, a folyók torkolatánál

Koblenz Rajna-Pfalz tartomány harmadik legnagyobb városa, nagyjából százezer lakossal. A mai Németország egyik legrégebbi települése - területén a római Drusus császár éppen 2000 évvel ezelőtt, 9-ben hozott létre egy katonai állást, Castellum apud Confluentes néven. A latin "confluentes" összefolyást jelent, a város területén torkollik egymásba Németország két jelentős folyója, a Rajna és a Mosel. A Koblenz elnevezés ebből a latin szóból alakult ki, a helyi dialektus máig Kowelenzként is emlegeti a települést.

Deutsche eck (német sarok)

A két folyó egyesülésének helyét "német saroknak" nevezik. A koblenzi földszoroson 1897-ben emeltek lovasszobrot I. Vilmos császárnak, Németország egyesítőjének. Az emlékmű 1945-ben találatot kapott egy amerikai tüzérségi gránáttól. A háború után a szobor maradványait eltávolították, Theodor Heuss kancellár pedig az ország két részre szakadása után a német egységnek szentelt hellyé nyilvánította a Deutsche Eck-et. 1993-ig mindössze egy német zászló lobogott a "sarokban", azóta azonban mind a 16 német tartomány zászlaját is lengeti a szél. Ráadásul Vilmos is a helyére került, miután egy koblenzi házaspár a kilencvenes évek közepén kifizette a szobor helyreállításának költségét.


A város festői környezetben fekszik, hegyek és kanyargó folyók által körülölelve. A környéken egyébként inkább a hegyek ölelik körbe a folyót, a Rajna-völgyének felső részén nem ritkán kétszáz méter magas sziklák övezik a Rajnát. Az UNESCO a Bingen és Koblenz közötti 65 kilométer hosszú szakaszt felvette a világörökségek listájára. A területen mesébe illő kastélyok követik egymást, a teraszos szőlőtermesztés miatt pedig bortúrák javasoltak.

Wellness, nem wellness

A koblenziek turisztikai paradicsomként tekintenek városukra, folyami hajókázás, síelés, lovaglás vagy golfozás lehet a délutáni wellness-program. Az esti pedig egy tipikus "weinstube" meglátogatása valahol az óvárosban: a legendák szerint a Koblenz környéki borok ízére Thomas Jefferson és Viktória királyné sem panaszkodott. A bor mellé ajánlott helyi specialitás a "deppekooche", egy burgonyából, hagymából és szalonnából készült ragu - ennyit a koblenzi wellness-feelingről.

A koblenziek híresek a vendégszeretetükről. A "strausswirtschaft" feliratú házakban lakók házi bort, illetve házilag készített ételeket kínálnak. A város hivatalos honlapján található írás szerint az ilyen esték gyakran torkollnak közös éneklésbe - hisszük, ha halljuk. A koblenziek amúgy is imádják Koblenzet, a várost csak így emlegetik: "Németország legszebb sarka".
Az mindenesetre biztos, hogy az egyik legvidámabb. A városban minden évben megrendezik a Gauklerfestet, azaz a mutatványosok fesztiválját, ahol akrobaták, zsonglőrök és bohócok bohóckodnak. És ha már a bohóckodás: a turisták kedvence egy fiatal fiúról megmintázott szobor. Ami csak első látásra szobor, valójában ugaynis szökőkút - másfél percenként "köp" egyet.

Ehrenbreitstein erőd
A Deutsche Eckkel szemközt található Koblenz másik nevezetessége, a 118 méter magasan fekvő erőd. Feljegyzések szerint már 3000 évvel ezelőtt is katonai létesítmények épültek a helyén. Miután Rajna porosz tartomány lett, a poroszok Európa egyik legnagyobb erődjét építették fel 1817 és 1834 között, a koblenzi erődöt csak a gibraltári méreteihez hasonlították Európában. Az első világháború után az amerikai hadsereg egyik tábornoka, Henry T. Allen - látva az erőd történelmi jelentőségét - megakadályozta tervezett lerombolását. Jelenleg ifjúsági szállóként, múzeumként és levéltárként funkcionál, felújítása 2011-ben kezdődik.


Visszatérve a futballhoz

A csapat elődjét 1911-ben alapították, FC Deutschland Neuendorf néven. Többszöri névcsere és megszűnés után 1982-ben vette fel a TuS Koblenz nevet. A csapat korábban kétszer is ott ált a Bundesliga kapujában, de 1968-ban és 1969-ben is elbukta az osztályozót. Az osztályozókkal az akkoriban éppen TuS Neuendorf néven szereplő csapatnak később sem volt szerencséje, 1977-ben és 1978-ban a Bundesliga második osztályába nem nyertek felvételt a rajna-partiak.

A kétezres években azonban eljött a sikerkorszak. A horvát Milan Sasic 2002-ben a negyedik ligában vette át a klubot, 2007-ben pedig a másodosztály 12. helyén adta át annak az Uwe Rapoldernek, aki a Bielefeld élén egy szezont töltött a Bundesligában is. A jelenlegi keret legismertebb játékosa Csa Du-Ri, a dél-koreai válogatottal 2002-ben vb-bronzot ünneplő szélső, Bum Kun-Csa fia; a házi góllövőlistát hét találatával vezető görög Emmanuel Krontirisz; valamint a szlovén válogatott védője, Matej Mavric.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább