Focicsapat, repülő szőnyegen

Focicsapat, repülő szőnyegen

, ktn

A hét futballvárosa

Wolfsburg

A városban minden a Volkswagenről szólt - eddig. Ma már a VfL-ről beszélnek a legtöbbet, a Wolfsburg vezeti a Bundesliga tabelláját.



Szombaton a Wolfsburg darabokra tépte a Bayern Münchent (5-1), ezzel átvette a vezetést a Bundesligában. De vajon mit kell tudnunk Wolfsburg városáról?

Wolfsburgtól Weisungig

Végre egy olyan hely, ahol az ősember nem forgatott kőbaltát, ahol a rómaiak nem építettek vízvezetéket, és ahol egy pestis vagy földrengés sem pusztította el a teljes lakosságot a középkorban. Ez Wolfsburg, azaz Volkswagen-város.

A város első említésére 1302-ben került sor, ekkoriban Burg Neuhaus néven ismerték a települést. Amely először a náci Németországban kapott esélyt a kitörésre. 1938. május 26-án tették le a Volkswagen-művek alapkövét (a volkswagen szó jelentése népautó). A gyár hamarosan átállt a hadiipari termelésre, elsősorban harckocsi-alkatrészeket és a V-1-es robotrepülőgépeket állították elő az üzemben. A Volkswagen-művek a szövetségesek bombázásakor kétharmadrészben megsemmisült, 1945. május 25-én pedig a britek Weisungra keresztelték át a települést.

Wolfsburgi képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

A náci németek a KdF (Kraft durch Freude - örömben az erő) elnevezésű mozgalom részeként hozták létre a VW-gyárat is. Az olasz mintájú KdF egyszerre volt a náci Németországra jellemző tömegszervezet és a modern tömegturizmus előfutára. A KdF legnagyobb projektje a Volkswagen-gyár létrehozása mellett a Prora nevű hatalmas üdülőkomplexum létrehozása volt Rügen szigetén.

A világ legnagyobb hajókatasztrófája
A "dolgozó nép" kikapcsolódását szolgálták azok, a KdF-program keretében épült személyszállító hajók, amelyek közül az egyik legnagyobb a Wilhelm Gustloff nevű tengerjáró volt. A Wilhelm Gustloffot 1945 januárjában süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró, a menekültekkel együtt közel tízezren lelték halálukat a Balti-tengerben. A világtörténelem legnagyobb hajókatasztrófájáról Günter Grass írt regényt 2002-ben, Ráklépésben címmel.


Wolfsburgtól Golfsburgig

A második világháború után Wolfsburg fejlődésnek indult, a Volkswagen-gyárral együtt. 1955-ben legördült a gyár szállítószalagjairól az egymilliomodik bogárhátú. 1958-ban felavatták a városházát, 1988-ban pedig főiskolát alapítottak. A népesség 1973-ban volt a csúcsponton, ekkor húsz kisebb településnek a városhoz csatolása után 135 ezren mondhatták magukat wolfsburgiaknak. Jellemző a város és a gyár szoros kapcsolatára, hogy 2003 novemberében Wolfsburg úgy tisztelgett a Volkswagen Golf ötödik generációs modellje előtt, hogy egy hétig hivatalosan is a Golfsburg nevet használta.

Wolfsburgtól Modernburgig

Wolfsburg első számú látnivalója az Autostadt, azaz az autóváros. A parkot 1998-ban nyitották meg a hannoveri expo részeként. A szabadidőpark jelenleg kétezer embert foglalkoztat, és évente kétmillió látogatót fogad. Autóvárosban természetesen a VW-gyárhoz kapcsolódó márkákat (Audi, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Volkswagen) mutatják be 25 hektárnyi területen. Szupermodern pavilonok, high-tech, csillogás - miniváros Wolfsburgon belül.

Wolfsburg egyébként is a csúcstechnológia fellegvára. Reneszánsz kastélyok helyett olyan látnivalókat ajánlanak az útikalauzok, mint a planetárium, amelyben 50 dia- és videókivetítő működik. A legérdekesebbnek mégis a Phaeno Science Center tűnik, amely körülbelül olyan lehet, mint a budapesti Csodák Palotája.

A Zaha Hadid által tervezett szürreális építményben közel 300 természettudományos kísérletet követhetnek végig a látogatók az interaktív állomásokon. Hogy mi mindent lehet kipróbálni? Például közvetlen közelről nézhetjük végig egy gejzír működését, láthatjuk a világ legnagyobb tűztornádóját, részt vehetünk egy törésteszten, vagy éppen forgalmi dugót szimulálhatunk. Akinek pedig ez sem elég, az felszállhat egy repülő szőnyegre.

Wolfgang Wolftól Felix Magathig

A wolfsburgi focicsapat is mintha repülő szőnyegen utazna. A VfL hétvégén 5-1-re verte a Bayern Münchent, ezzel az idény során először felállt a Bundesliga tabellájának élére. A szupertrió (Grafite, Dzeko, Misimovic) teljesítményét látva pedig nem úgy tűnik, hogy az együttes egyhamar lekerül a csúcsról.

Az 1945-ben alapított klub százszázalékban a Volkswagen-gyár tulajdonában van. A klub sokáig csak az alsóbb osztályokban vegetált, majd az 1992/93-as szezont már a második ligában kezdte. Az első osztályban 1997-ben debütált. A csapat a kezdetektől megbújt a középmezőnyben, majd Felix Magath érkezésével szárnyalni kezdett, és tavaly az 5. helyen zárta a szezont.

Európai debütálás a Debrecen ellen
Érdekesség, hogy a Wolfsburg az első nemzetközi kupameccsét a Debrecen ellen játszotta az 1999/2000-es UEFA-kupa szezonban. A wolfsburgi 2-0 után a VfL 2-1-re kikapott Debrecenben, de továbbjutott. A csapat kiverte a holland Rodát is, és végül csak a harmadik fordulóban búcsúzott az Atlético Madriddal szemben. A csapat edzőjét akkoriban Wolfgang Wolfnak hívták.


Wolfsburg
Ország: Németország
Polgármester: Rolf Schnellecke
Terület: 204 négyzetkilométer
Népesség: 120 000 fő (2006)
Tengerszint feletti magasság: 63 méter
A Wolfsburg profilja a focitippen >>>
A város weboldala: www.wolfsburg.de
A futballklub weboldala: www.vflwolfsburg.de


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább