Slavia-Fradi a KK döntőjében

Slavia-Fradi a KK döntőjében

, focitipp.hu

A K.K. döntőjében: Slavia v Ferencváros 2:2. Sárosiék meglepték a favoritot, a csehek a végén már csak "támolyogtak a kimerültségtől". Előkerestük a korabeli tudósításokat, 1938 szeptemberéből. Prágából jelentik.



Bravúros játékkal őrizte meg veretlenségét a Ferencváros a K.K. döntőjében
A Kassai Újság cikke: 1938. szeptember 6. Prágából jelentik.

"Slavia-Ferencváros 2:2 (2:1).
Több mint 50 000 néző előtt a Masaryk-stadionban találkozott a két csapat, hogy a Közép-európai Kupa (Mitropa Cup) döntőjének első mérkőzését megvívja. Borús, szemergő esős időben a következő két csapat áll föl:

Ferencváros:
Háda, Polgár, Tátrai, Magda, Sárosi III., Lázár, Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény.
Slavia:
Boksay, Cserny, Daucsik, Prucha, Daucsik II., Kopecky, Vytlacil, Simunek, Bican, Bradács, Horák.

A két nemzet himnuszának elhangzása után az angol Mee játékvezető jelt ad a játék megkezdésére. A Slavia kezdi a játékot, de mindjárt a Ferencváros veszi át a játék irányítását és már az első percekben

veszélyesen ostromolja


ellenfele kapuját. Három perc múlva azonban a Slavia leküzdi elfogódottságát és a következő percben Bican lövése Tátrai lábáról sarokra perdül. A következő percben már megint a �Fradi� rohamoz és Táncos centerezését Prucha sarokra hibázza. Már negyedórája tart a Ferencváros iniciatívája a játékba nehezen belelendülő Slaviával szemben, melyben csak Prucha talált magára.

A magyar csapat diktálja a tempót,


de a 19. percben Magdának sarokra kell menteni az egyre veszélyesebb Vytlacil elől, majd a 25. percben beadását a védők Bradács elől tolják ki a sarokra.

A 28. percben vezet a Fradi!

Daucsik leteríti Táncost, a jobbszélső rúgja a szabadrúgást, a csavart labda pontosan a kapu torkában álló Kemény fejére száll, ki védhetetlenül hálóba fejeli

a magyarok esedékes dugóját.

Csak hat percig örülhet a magyar együttes az előnynek, mert egy váratlan gyors ellentámadásnál Horák megszökik és beadását Bican a megzavarodott védők mellett lapos lövéssel továbbítja a hálóba. A következő percben ismét heves támadás viharzik a magyarok kapuja előtt,

miközben Polgár lesántul.


A 40. percben Daucsik II. labdájával Simunek remek egyéni trükkökkel tör előre és az egész védelmet átjátszva megszerzi csapatának a vezetést. A gól felvillanyozza a helyi csapatot és fölénybe jut. A 42. percben sarokrúgás a Ferenvcáros ellen, de ennél

Horák és Tátrai úgy összecsap, hogy a csehszlovák szélsőt rövid időre ki kell vinni.

Szünet után az öltözőből kijött játékosok a díszpáholy előtt sorakoznak fel, amely előtt Jezek egészségügyi miniszter kézfogással üdvözli a küzdő feleket, majd

egy repülőgép jelent meg a pálya felett

s egy tiszteletkör abszolválása után két csehszl. és magyar színekkel átkötött babérkoszorút dob le a pályára. Ez a félidő is Slavia-támadással indul és Tátrai már az 5. percben sarokra hibáz. Csakhamar azonban ismét a Ferencváros veszi át az irányító szerepet és a 8. percben Sárosi dr. bombája a kifutó Boksay fölött a kapufát találja el. A 17. percben azonban Sárosi III. ragyogóan kiteszi Keményt, akinek ideális beadásából Kiss kapás saroklövéssel egyenlít. Ezután

kiadós fölénybe jut a magyar együttes, gyilkos tempót diktál,


melyben Prucha már harmadik hátvéd szerepét játsza. A 25. percben felszabadul a csehszl. csapat, és a kifutó Háda mellett a magyar hátvédek majdnem öngólt vétenek. Rövid ideig tartó Slavia-iram után a játék irányítása teljesen a Ferencváros kezébe kerül, úgy, hogy a játék utolsó negyedórájában a magyar együttes uralja a mezőnyt a kimerült ellenféllel szemben. A 30. percben Táncos beadása Prucha fejéről majdnem a hálóba zuhan, eredménytelen sarokrúgás után tovább szorongatja ellenfelét a zöld-fehér együttes. A teljesen

kimerült Prucha már csak támolyog
,

és sehogy sem tudja fogni Keményt, amiért a közönség kifütyüli. A játéknak ebben a periódusában az egész prágai csapatnak kijut a füttyből, mert a nagyobb győzelemre felkészült tömeg keserűen csalódott csapata játékában. A 34. percben Sárosi dr. váratlan éles lövését Boksay csak elvetéssel tudja sarokra tolni. A magyarok közül Különösen Sárosi III. tüntette ki magát. A végén a Slaviának kell örülnie az eredménynek. A vendégcsapat

iskolázottabb és technikásabb futballt játszott

és gyorsabb is volt, úgyhogy a győzelmet is megérdemelte volna. A mérkőzés különben baráti szellemben, teljesen fair jelleggel folyt, de ebben része van az angol játékvezetőnek is, aki erősen kezében tartotta a mérkőzést, a legkisebb durváskodást is megtorolta s így biztosította a fair játék sima lefolyását. A Ferencváros a jövő vasárnapi budapesti revánsmérkőzésen alighanem biztosítani tudja a kupa védelmét s ezzel a KK, ez az értékes futball-trófea harmadszor is birtokába kerül."

Megj.: A Fradi végül mégsem hódította el a kupát, a budapesti visszavágón ugyanis óriási meglepetésre 2:0-ra győzni tudott a Slavia, elsősorban kiváló kapusának, az ungvári származású Boksay Sándornak köszönhetően. Az idén 94 éves Boksay így emlékszik vissza arra a sorozatra: "Már az Ambrosiana Milan 9:0-ás legyőzése abszolút szenzációt jelentett akkoriban, elvégre az ellenfél csapatában olyan ászok szerepeltek, mint az 'isteni' Meazza. A milánói visszavágó után megtudtuk, hogy következő ellenfelünk az FC Genoa, és a klubvezetés nagyvonalúan úgy döntött, hogy nem kell hazajönnünk, hanem a Lago di Como tónál üdülhetünk az alatt az egy hét alatt. Hivatalosan persze edzőtáborozást jelentettünk, de semmilyen felügyelet nem volt. Genoában ugyan kikaptunk 4:2-re, de a visszavágón Bican négy góljával bejutottunk a döntőbe. Jöhetett a Fradi, és sajnos jött is, Prágában az első meccsen azt hittük, hogy végünk, de végül kihúztuk a döntetlent. A budapesti visszavágót megúsztam kapott gól nélkül, és máig úgy emlékszem arra a KK-fináléra, mint életem legjobb mérkőzésére." - meséli az 1938-as KK-döntő hőse a Slavia hivatalos weboldalán.


(gj.focitipp.hu)


*****


További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább