Futballszemle

Futballszemle

, ktn

1. rész

Kultúrkommandónk nem tétlenkedett. Szemle: könyv, újság, dokumentumfilm, web.



 

Újság

Ötvenéves a World Soccer, köszöntsük hát mi is, ha már így együtt vagyunk. (Kórus, fortissimo: "Éljen soká!") Azt már a borító elárulja, hogy jubileumi év lesz az idei, és az ünnepi felhozatalban nem is csalódunk. Edzők. Az utóbbi 50 év legjobb 50 edzője. Vagyis nem minden idők, csak 1960-tól kezdve, ezért hiányoznak olyan nevek, mint Vittorio Pozzo vagy Sebes Gusztáv; a listán végül egyetlen magyar kapott helyet, Guttmann Béla, aki 1961-ben és 1962-ben BEK-et nyert a Benficával. Az összeállítás korrekt, a legjobb felvétel a belga Raymond Goethalsról készült, ahogy az orrán fújja ki a cigarettafüstöt; stilizált fotó a futballromantika korából. Az egótúltengésben szenvedő Mourinho ezúttal külön cikket kapott, a februári interjúalanyok pedig: Sergio Kun Agüero és Bryan Robson. Kedvenc rovatunk a lap végén vár ránk, egy aranyat érő, abszolút alapos adatbank, Afganisztántól Ausztrálián át Andorráig (de van örmény és perui összefoglaló is). Már várjuk a márciusi számot. (gj)

 

 

 

World Soccer, 2010. február
116 oldal, 3.70 font
Értékelés: 5/5

 

 

 

Dokumentumfilm

Volt egy de luxe része is a 2004-es Európabajnokságnak, amibe nem rondítottak bele a görögök. Például a cseh-holland meccs (0-2-ről 3-2), amikor Poborsky olyan gólpasszt adott a végén Smicernek, hogy még a sokat látott vénemberek is felsikoltottak a gyönyörűségtől. Vagy a francia-angol (0-1-ről 2-1), de még inkább az angol-horvát (0-1-ről 4-2), amikor megismerkedtünk Wayne Rooney-val (nagy voltál, Wayne!). Hogy mindezek ellenére a görögök nyerték az Eb-t, az kétségkívül súlyos tévedés, mondhatni baklövés volt a sors részéről, s mint ilyet, azóta is a futballtörténelem szégyeneként tartjuk számon. Mondják, hogy a futball istene elbóbiskolt, s mialatt szundikált, a görögök (csupa dilettáns) alattomban megnyerték a megnyerhetőt. Görög hősök? Na ne, ezt ne. Trajanosz Dellasz rémálmainkban azóta is visszatér, a semmiből előbukkan az öt és felesen, a legutolsó percben. (gj)

 

 

 

A 2004-es Európa-bajnokság
Az STV dokumentumfilmje, narrátor: Marcel Merciak
Közvetítette: az STV3, 2010. február 5-én és február 6-án, egyaránt 20:45-től
Értékelés: 4/5

 

 

 

Könyv

Sajátos időutazásban lehet részünk, ha végiglapozzuk a csehszlovák Albert Jedlicka 1970-ben megjelent, A nagyvilág nagy futballklubjai című kötetét. A szerző ismerteti a focitörténelem általa legfontosabbnak tartott 118 klubjának rövid történetét. Szívünk bizsereghet, amikor a bevezető "híres magyar labdarúgókat" emleget, de jóleső érzés találkozni olyan, a nemzetközi futballtérképről azóta már lekerült klubokkal, mint a Linfield, a Vojvodina vagy az Örgryte. A könyvecske azonban nem a szövegek, hanem a klubcímerek miatt érdemli meg figyelmünket. Az Oto Bachorík által megrajzolt logók bájos tévedéseket tartalmaznak: a Liverpool címerében kosárlabda szerepel, az 1860 München ágaskodó oroszlánja karmok helyett tapadókorongokat  növesztett, a Colo Colo szilaj indiánja pedig idült drogossá változott a könyv lapjain. Valljuk meg, a klubcímerek lényegében csak tévedéseket tartalmaznak, a hibákért azonban bőven kárpótol a melléklet információgazdagsága. (ktn)

 

 

 

Albert Jedlicka-Oto Bachorík: A nagyvilág nagy futballklubjai
Mladé Letá, Pozsony, 1970
Értékelés: 4/5

 

 

 

 

Web

Ronaldinho mintha feltámadt volna poraiból, megnéztük hát, mi a helyzet vele internetfronton. Hamar ráfizettünk: a ronaldinhogaucho.com intrójának indusztriál-szambája keményet ütött. A sokk után beléptünk a hétnyelvű oldalra, ahol Ronaldinho most elsősorban azért kampányol, hogy helyet kapjon a brazil válogatott nyári vb-keretében. Az O Globo olvasóinak 73 százaléka szerint ez kijár a futballistának, és hasonlóan gondolkodik erről Philippe Coutinho (Vasco da Gama) is, aki így vall példaképéről: "Ronaldinho a pályán és a pályán kívül is igazi sztár". Ez fantasztikus. A honlapon amúgy van minden, ami a rajongóknak kell, képek, videók, hírek, karitatív sarok - de a legjobbak kétségkívül a képregények. Főleg az, amelyikben Ronaldinho agya helyén egy futball-labda van. (ktn)

 

 

 

 

www.ronaldinhogaucho.com
Értékelés: 3/5


*****

 

 

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább