Újsághirdetésben toborozta össze játékosait a Fradi edzője

Újsághirdetésben toborozta össze játékosait a Fradi edzője

, focitipp.hu

Futballszemle: antikvár könyv

"Eddig azt hittem, hogy labdarúgó vagyok, de azok után, amit a Ferencváros mutatott, nem merem magam többé labdarúgónak nevezni."1940 januárjában mínusz 20 fokos hidegek voltak, ez azonban nem zavarta a Ferencvárost abban, hogy balkáni körútra induljon. Hideg ellen a legjobb orvosság a sok futás, gondolhatták a Fradi játékosai, és lerohanták a Boracot (8-2). A súlyos vereség után a hazaiak egyik játékosa így nyilatkozott: "Eddig azt hittem, hogy labdarúgó vagyok, de azok után, amit a Ferencváros mutatott, nem merem magam többé labdarúgónak nevezni." Egyenes beszéd.


A Fradi akkoriban mindenkit legyőzött, a debreceni Bocskait például egy verőfényes májusi délutánon 5-0-ra. "Ünnepi mérkőzés volt ez a Fradi közönségének. Sütkéreztek a napon, cigarettáztak, megbeszélték a világ eseményeit, s időnként megtapsolták a Fradi góljait." Így volt ez a Ferencváros-Szegedi VSE meccsen is, ahol a krónikás szerint "a Fradi nem játszott szemkápráztatóan", mégis 10-2-re nyert, a szögletarány pedig 20-0 volt.


A háborús években nem volt egyszerű egyben tartani a futballcsapatot. 1944 decemberében, a MÁVAG elleni találkozó előtt az a példátlan eset fordult elő, hogy a Fradi edzőjének újsághirdetésben kellett összetoboroznia futballistáit. "Felkérem a játékosokat, hogy feltétlenül adjanak életjelt magukról" - ez volt olvasható a Sporthírlapban. A meccset megtartották, de alig kezdődött el, légiriadó miatt azonnal ki kellett üríteni a pályát. A közönség nem hagyta annyiban a dolgot, a bátrabbak hamar visszaszivárogtak a lelátóra; de mire a 10 ezer néző megint összegyűlt, és a játékosok is előmerészkedtek, megint megszólaltak a szirénák...


Hasonló történet fűződik az Erdélyben - Kolozsvárott - megnyert Magyar Kupához is. 1944 júliusa volt, s a kupagyőztes ferencvárosi játékosok a finálé után vonattal utaztak haza Budapestre, ám a szerelvény két állomás között, a nyílt pályán hirtelen megállt, s nem mozdult. Légiveszély volt. A játékosok óvóhelyet kerestek maguknak, s jobb híján egy közeli kukoricásban rejtőztek el, a táskában cipelt Magyar Kupával együtt...

 

 

Nagy Béla: Az Erdélyi Kupától az Erdélyben nyert Magyar Kupáig

 

 

 

borito.jpg

 

 

Fradi Futballmúzeum, Budapest, 1989

 

Terjedelem: 164 oldal

Értékelés: *****


(G. J.)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább