Amikor a Chelsea lehetett volna Európa királya (retró videó)

Amikor a Chelsea lehetett volna Európa királya (retró videó)

, ktn

retró videó

A Chelsea az 1970/71-es idényben indult először a Kupagyőztesek Európa-kupájában, s mindjárt meg is nyerte a trófeát. Aztán gyakorlatilag el is tűnt Európából legalább húsz évre.Új sorozatunkban a régi idők fociját elevenítjük fel. Megkopott felvételek következnek azokból az időkből, amikor még voltak szakállas futballisták, fekete ruhás bírók, pályára rohanó fotósok és göröngyök. A KEK hőskorától indulunk, 5.rész.

A legfőbb nemzetközi kupák közül a Chelsea csak a KEK-et tudta megnyerni. Erre első alkalommal 1971-ben került sor, amikor a londoniak az athéni döntőben 2-1-re legyőzték a Real Madridot. Pontosabban ez már a második döntő volt, ugyanis két nappal korábban a csapatok egyszer már kifutottak a pireuszi gyepre. A londoniak azt a meccset is majdnem megnyerték, a madridi Ignacio Zoco azonban a 90. percben egyenlített - jöhetett az újrajátszás. A végeredmény annak ellenére is nagy meglepetést jelentett, hogy a Real Madrid nem volt csúcsformában, a korábbi fordulók során a királyiak az Admira Wacker, a Cardiff City és a PSV Eindhoven ellen is elveszítették az odavágót, s csak a második meccsen fordították a maguk javára a párharcot. Az azonban a blancók mellett szólt, hogy a Real Madrid akkor már hatszoros BEK-győztesként lépett pályára, míg a Chelsea először indult a KEK-ben.


A Chelsea-ben akkor olyan jó nevű futballisták szerepeltek, mint a kapus, Peter Bonetti vagy a csatár, Peter Osgood. A következő idényt a kékek fantasztikusan kezdték 21-0-s összesítéssel búcsúztatták a luxemburgi Jeunesse Hautcharage együttesét (egy másik érdekes párharc az első fordulóból: Komlói Bányász-Crvena zvezda 2-7, 1-1). A luxemburgiak eliminálása után a Daily Mirror már Európa királyaiként üdvözölte a címlapján a Chelsea játékosait, ez azonban még korai volt: a második fordulóban egy nevesincs svéd csapat, az Atvidaberg idegenben lőtt gólokkal búcsúztatta a Chelsea-t a KEK-től. Ezt követően "Európa királyai" 1994-ig egyetlen mérkőzést sem játszottak az európai porondon...


Chelsea-Real Madrid 2-1
A sorozat korábbi részei

4. rész: Amikor az AS Romát egy pénzérme fosztotta meg a KEK-döntőtől
3. rész: Akik agyonverték a Manchester Unitedet
2. rész: Az első angol kupagyőzelem Európában
1. rész: Az első nemzetközi kupameccs Nápolyban

(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább