Az a felejthetetlen Van Basten-gól

Az a felejthetetlen Van Basten-gól

, focitipp.hu

Eb-videók, 1988

Közeledik az Európa-bajnokság, a focitipp régi videók leporolásával kezdi meg a hangolást a tornára. 1988-ban a hollandok végre megszerezték történetük első nagy trófeáját - ami a Cruijff-féle csapatnak nem sikerült, az összejött Van Bastenéknek.1988

Cikkünk a tornáról


Az NSZK-ban rendezett torna A csoportjában nem történt nagy meglepetés, a házigazda NSZK és a megfiatalított olasz csapat simán továbbjutott, megelőzve Spanyolországot és Dániát.


A B csoport rögtön két meglepetéssel nyitott, a szovjet csapat Rácz László váratlan lövésével 1-0-ra legyőzte a végig jobban játszó narancssárgákat.


Szovjetunió-Hollandia 1-0
Még nagyobb volt a döbbenet Stuttgartban, a történetük első Eb-meccsét játszó írek legyőzték az örök ellenséget, Angliát. A gólt a 170 centi magas Houghton fejelte.


Írország-Anglia 1-0
Hollandia-Anglia, a túlélésért! Aki döntött: Marco Van Basten, triplával. Tegyük hozzá, a peches angolok 0-0-nál két kapufát is lőttek.


Hollandia-Anglia 3-1
A hollandok az angolok elleni győzelemmel még nem értek célba, meg kellett verniük a csoport záró mérkőzésén Írországot. Ez sikerült is, kínkeservesen.


Hollandia-Írország 1-0
A szovjetek focizni is tudtak, ezt az angolok ellen bizonyították a csoportkör utolsó fordulójában.


Szovjetunió-Anglia 3-1
Az elődöntőben a házigazda nyugatnémetek és a hollandok meccse volt a sláger. A vendégek Hamburgban fordítottak, a győztes gólt (a 88. percben) ismét Van Basten jegyezte.


Hollandia-NSZK 2-1
A döntőben egy csoportmeccs ismétlődött meg: Hollandia-Szovjetunió. Először még nyertek a szovjetek, de a fináléban már nem volt esélyük. Előbb Gullit fejelt a kapujukba, majd a második félidőben jött Van Basten legendássá vált gólja.


Hollandia-Szovjetunió 2-0
Az 1988-as Eb összes góljaTovábbi cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább