Amikor a beugró megverte a világbajnokot

Amikor a beugró megverte a világbajnokot

, focitipp.hu

Eb-videók, 1992

Közeledik az Európa-bajnokság, a focitipp régi videók leporolásával kezdi meg a hangolást a tornára. Francia és angol bukás, svéd rendezés, dán győzelem.



1992

Cikkünk a tornáról

Az Eb egyik nagy esélyese a jugoszláv csapat lehetett volna, azonban a balkáni háború miatt az együttes lemaradt a rendezvényről. Pedig a jugoszlávok a későbbi győztes dánokat előzték meg a kvalifikációk során. Például ezzel a győzelemmel:


Dánia-Jugoszlávia 0-2




A walesiek három pontos előnnyel várták a németek elleni selejtezőt (ekkor még két pont járt a győzelemért!), miután hazai pályán megverték a világbajnoki címvédőt Saunders góljával. A visszavágón azonban esélyük sem volt a későbbi Eb-döntős ellen.


Németország-Wales 4-1




Nem jutottak ki Svédországba a vb-bronzérmes olaszok, a Squadra Azzurrát a szovjetek előzték meg a selejtezőben. Olaszországnak sokba került a budapesti pontvesztés, vagyis Disztl Péter fejesgólja.


Magyarország-Olaszország 1-1




A legszorosabb küzdelem a 7. csoportban volt, az utolsó mérkőzés (Lengyelország-Anglia) előtt Írország vezette a csoportot 8 ponttal (+7-es gólkülönbséggel), Anglia ugyancsak 8 ponttal követte (+4), Lengyelország pedig 6 ponttal (+2) állt a harmadik helyen. A lengyelek számára valódi tét már nem volt, hatgólos győzelemmel juthattak volna csak ki Svédországba, az íreknek viszont mindenképpen kellett az angolok veresége. A lengyelek vezettek is a 77. percig, akkor azonban jött Gary Lineker, és akrobatikus mozdulattal az Eb-re lőtte Angliát.


Lengyelország-Anglia 1-1




Az utolsó nyolccsapatos tornát Svédország rendezte, és a csoportkörben két nagyágyú le is fagyott - Anglia ismét simán kiesett, a francia válogatott pedig drámai mérkőzésen maradt alul Dániával szemben (a dánok csak azért indulhattak a tornán, mert a jugoszlávokat kizárták a balkáni háború kirobbanása nyomán). A B csoportban nem történt meglepetés, a hollandok és a(z újraegyesült) németek bemasíroztak a legjobb négy közé.


Az elődöntők során a dánok folytatták a menetelést, a hollandokat büntetőkkel búcsúztatták (aki rontott: Van Basten), Németország pedig 3-2-re megverte a házigazda svéd válogatottat.


Az Eb góljai a csoportmérkőzésektől az elődöntőkig




A döntő minden idők egyik legnagyobb futballmeglepetését hozta, a teljesen esélytelennek tartott Dánia története egyetlen nagy trófeáját a göteborgi döntőben szerezte meg Németországgal szemben. Dánia az 1992-es Eb-n legyőzte az Eb (Hollandia) és a vb (Németország) címvédőjét is!




További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább