Görög örömök Portugáliában

Görög örömök Portugáliában

, ktn

Eb-videók, 2004

Védekezés, védekezés, védekezés. A görögöknek ez volt 2004-ben a tuti recept az Eb-győzelemhez. Néhány szép gól azonban a portugáliai tornán is esett.2004

Cikkünk a tornáról >>>

Bombameglepetéssel indult az Európa-bajnokság, a házigazda portugálok kikaptak az totálisan esélytelennek tartott görögöktől. A portugálok ezután győztek az orosz és a spanyol csapat ellen is, utóbbi azzal ki is esett a tornáról.

Portugália-Görögország 1-2


A B csoport rangadóján a franciák a 91. percben még vesztésre álltak az angolokkal szemben, mégis megnyerték a meccset Zidane két góljával. Ne feledjük: David Beckham 1-0-s angol vezetésnél büntetőt hibázott. Végül mindkét csapat továbbjutott a legjobb nyolc közé, megelőzve Svájcot és Horvátországot.

Franciaország-Anglia 2-1


Már a csoportkör után búcsúztak az olaszok, miután a dánok után a svédeket sem tudták legyőzni. Zlatan Ibrahimovic máig emlékezetes góllal egyenlített Olaszország ellen. Igaz, az olaszok kieséséhez kellett az is, hogy az utolsó fordulóban a dán-svéd meccs 2-2-vel záruljon. Azzal zárult…

Olaszország-Svédország 2-2 (Ibrahimovic gólja)


2000 után 2004-ben is leszerepelt az Eb-n a német válogatott, amely Lettországot sem tudta legyőzni. Óriásit fociztak viszont a csehek, akik a hollandok ellen 0-2-ről fordítottak, s végül övék lett a csoportelsőség is. A meccs góljait érdemes felidézni, szépségdíjas találatok követték egymást.

Csehország-Hollandia 3-2


A legizgalmasabb negyeddöntő az angol-portugál találkozó volt. A rendes játékidő 1-1-gyel zárult, a hosszabbítás után pedig 2-2-re alakult az állás. Jöhettek a büntetők. David Beckham az égbe bombázott, majd Darius Vassell is rontott, így a portugál kapus, Ricardo tizenegyese volt a döntő.

Portugália-Anglia 2-2 (tizenegyesekkel 4-3)


Az elődöntő rangadója a portugál-holland mérkőzés volt, amely 2004-ben még futballt hozott. Ezen a mérkőzésen született a torna alighanem legszebb gólja, Maniche a tizenhatos sarkáról csavart a bal felső sarokba.

Portugália-Hollandia 2-1


A másik elődöntő után egész Eupa a cseheket siratta, akik Nedved sérülése után elveszítették a fonalat. A hosszabbítás első félidejének végén érkezett Dellasz, s ezüstgóllal nyertek a görögök.

Görögország-Csehország 1-0 (ezüstgóllal)


A döntőben a nyitómeccs ismétlődött. a szereposztás mellett a végkimenetel is ugyanaz volt, Görögország megverte a nagy esélyes házigazdát, Portugáliát.

Görögország-Portugália 1-0


Bónusz: a torna kilenc legszebb gólja


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább