Pro-vocatio

Pro-vocatio

, focitipp.hu

Kukorelly focija I.

...az emberiséget két csoportra lehet szortírozni. Egyrészt azokra, akik szerint az Aranycsapat az abszolút legjobb, hozzájuk képest a későbbiek hasra esnek a labdában, másrészt azokra, akik szerint ez azért kicsivel bonyolultabb.



Minap Puskás Ferencet (csak nem fogom Öcsi bácsizni) néztem a tévén, és az jutott eszembe, hogy az emberiséget két csoportra lehet szortírozni. Egyrészt azokra, akik szerint az Aranycsapat az abszolút legjobb, hozzájuk képest a későbbiek hasra esnek a labdában, másrészt azokra, akik szerint ez azért kicsivel bonyolultabb. Néztem tehát Puskás Ferencet, illetve inkább csodáltam őtet, az a visszahúzós csel az angol tizenhatoson belül, ahogy a hátvéd udvariasan kisuhan az alapvonalon labda, no meg baba (= Puskás) nélkül, tényleg csodálatos, olyan nincs is.

Puskás tehát nyilatkozik, elnéző mosoly, hogy a '66-os brazilverők közül az Aranycsapatba, hát oda azért senki se férne be, vagy fért volna be, férhetne, férhetett volna, vagy hogy az ördögbe kéne mondani. Nevek nem hangzottak el, de még akkor tehát Albert Flóri sem, a kígyózóművész. No persze, ha lett volna egy jó kis szinkrongéppuskánk tatárjáráskor, csak néhány Kalasnyikov, mekkorát kaptak volna a pofájukra. De sajnos nem, ilyen dolog nincs, nem volt és nem is lesz soha, hogy volt volna.

Viszont két dolgot óhajtok állítani. Egy. Állítom, hogy Puskás Ferenc a legnagyobb, volt, van és lesz. Kettő. Állítom, hogy Varga Zoltán, akit 1966-ban még csak ki se vittek Angliába, szóval a Varga is befért volna, sőt hogy a "legjobb" Varga - bocsánat - lefocizta volna a "legjobb" Puskást. Aki attól azért még a legnagyobb. Ha volna volna. Ezeket állítom, noha bizonyítani nem tudom, igaz, az ellenkezőjét sem tudja senki, mert volna nincs. Ez egy ilyen. Föltevések vannak meg analógiák.

Ugye, léteznek mérhető és nem-mérhető teljesítmények, ami mérhető, az tiszta ügy, Egerszegi Krisztina száz méteren kétszázat ráverne Johnny Weissmüllerre, sodrással szemben, de sőt mai másodosztályú hosszútávfutók köröznék le Nurmit. Amiből nem az következik, hogy akkor nekik kellene szobrot állítani, Nurmiét pedig, mint valami Lenin-Összest, leszedni a helyéről. A maguk idejében akik legnagyobbak, befogni abban őket nem lehet, ez is éppoly valóság, lemérhető vagy nem mérhető akár.

Ámde az élsport fejlődik, ez fantasztikusan érdekes és/vagy ijesztően ellenszenves, ki hogyan ítéli meg. Nem a képességek, hanem a körülmények, a felkészítés. Van azonban abszolút és relatív fejlődés, a magyar atlétika is fejlődik saját tíz-húsz-ötven évvel ezelőtti eredményeihez képest, noha akkoriban nagy bajnokaink voltak, most viszont, ugye, a világ élvonalához képest, és a többi. Az atlétika azonban mérhető sport, a futball nem. Ugyanígy nem mérhető számos egyéb sportág, tornától a jégsportig, labdajátékok, küzdősportok. Mégis, ha megnézünk egy-egy gyakorlatot vagy kűrt 1951-ből és 1991-ből, az látszik azért, amiről beszélek.

És ha megtekintenek egy-egy futballmeccs-fölvételt ezen évekből? Mert bizony az a Puskás-féle visszahúzós csel, sajnos, valóban nincs többé. Már csak azon a filmen húz vissza örökre. Történelem, műkincs, akárhányszor megnézendő. Hovatovább grundon - ami szintén nincs, irodalomban van csupán olyan -, szóval a strandon se csinálod meg, mert egyből kitesznek labdástól a kerítésen. Most jön a provokálás. Noha a mai magyar futball alig minősíthető, többé a csúcsok, ahol az Aranycsapat trónol, meg sem közelíthetők, ezzel együtt a, mondjunk egy vadat, teszemazt az izé, a volánescé, édes álmából felriasztva, mezítláb és fürdőgatyában is, és a legnagyobb tisztelettel, legázolná hathármas formában-erőben lévő nagyjainkat, méghozzá valószínűleg akkor rúgnának gólt, amikor nem röstelkedne valamelyikük. Amiből nem következik semmi (különös), az Aranycsapat ettől még - relatíve - abszolút a legjobb. Meg a Fradi.

Kukorelly Endre (1991. szeptember végén)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább