Mindenből a legtöbb

Mindenből a legtöbb

, hb

Brazília

Nincs olyan világbajnokság, ahol ne a brazilok számítanának az egyik legnagyobb favoritnak. Nem véletlenül. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



A világbajnokságok királya kétségtelenül Brazília. A vébék történetében a dél-amerikaiak jegyzik a legtöbb világbajnoki szereplést (20), a legtöbb végső sikert (5), a legtöbb győzelmet (67), a legtöbb gólt (210), ők nyerték a legtöbb meccset egy tornán (7) és övék a világ legtöbb vb-címmel (Pelé, 3), valamint a legtöbb vb-góllal (Ronaldo, 15) rendelkező játékosa is.

A Selecao eddig az összes világbajnokságon részt vett, de az első sikerre az 1958-as svédországi tornáig várnia kellett az együttesnek (első vb-döntőjüket az 1950-es hazai rendezésű vébén elveszítették). Itt lépett színre Pelé, a brazilok akkor még csak 17 éves futballikonja. A szélvészgyors, ördöngös ügyességű fiú csak az egyenes kieséses szakaszban kezdte meg a gólgyártást, de így is hat góllal zárta a tornát, Brazília pedig veretlenül lett világbajnok, a döntőben 5-2-re verve a házigazda svédeket. Négy évvel később aztán kiderült, hogy a kanárik Pelé nélkül is tudnak vébét nyerni: a Santos csillaga már a chilei torna második csoportmeccsén megsérült, de a csapat - a zseniálisan futballozó Garrincha vezérletével - így is bemasírozott a fináléba, ahol 3-1-re lelépte a bombaerős Csehszlovákokat. Az 1966-os világbajnokságon Brazília még a csoportjából sem jutott tovább (miután Magyarországtól és Portugáliától is 3-1-es vereséget szenvedett), 1970-ben azonban ismét a magasba emelhette a Jules Rimet-kupát, ezzel a dél-amerikai gárda a vébék történetének első triplázója lett. Az ezúttal négy gólig jutó Pelé ugyancsak a harmadik vb-aranyérmét szerezte, amivel máig rekorder a futballisták között. Az 1970-es csapat erősségét jelzi, hogy az egyenes kieséses szakasz három mérkőzésén nyolc különböző játékos is eredményes volt.


A mexikói diadal után a braziloknak egészen 1994-ig kellett várniuk egy újabb világbajnoki címre (és egy újabb vb-döntőre). Az 1994-es sikert azonban kicsit fanyalogva fogadta a brazil közönség. A Romario, Bebeto, Dunga és Rai nevével fémjelzett csapat játéka ugyanis túl unalmas, túl "európai" volt a látványos futballhoz szokott dél-amerikai szemeknek. Volt ebben valami. Az 1994-es brazil-olasz volt az első vb-döntő, amely 0-0-ra végződött, és amely büntetőkkel dőlt el. 1998-ban Brazília megint a döntőig menetelt, de ott elbukott a házigazda franciákkal szemben. A világ itt már egy másik brazil csodacsatárra, a 21 éves Ronaldóra figyelt, aki a döntőig vezető úton ontotta a gólokat, a finálé előtt azonban kórházba került - állítólag epilepsziás rohamot kapott. A '98-as kudarcnak azonban volt egy pozitívuma is: körvonalazódni látszott egy újabb brazil csodacsapat Cafuval, Roberto Carlosszal, Rivaldóval és Ronaldóval. A 2002-es tornán végül minden a helyére került. A brazilok száz százalékos teljesítménnyel (7 meccs, 7 győzelem), és lehengerlő játékkal lettek világbajnokok. A távol-keleti viadalon aranyérmet szerző csapatból négy játékos is elnyerte pályafutása során az Aranylabdát (Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Kaká).


Lakosok száma: 201 millió (2013)
Terület: 8,5 millió km2 (5.)
Legnagyobb városok: Sao Paulo (11 200 000), Rio De Janeiro (6 300 000), Salvador (2 600 000).
Egy főre jutó GDP: 11 347 $ (64.) - [ENSZ, 2012]
Születéskor várható élettartam: 76 év (57.)
Írástudatlanság: 9,6% (2010)
Főbb exporttermékek: kávé, cukor, vasérc, cipő
Rasszok: 53% európai (portugál 15%, olasz 11%, spanyol 10%, német 3%, egyéb fehér 14%), 22% mulatt, 12% mesztic, 11% fekete, 1% japán


Bár a világbajnok csapat magja később is megmaradt, az utolsó két vébén a brazilok leszerepeltek. Németországban és Dél-Afrikában is a legjobb nyolcig jutottak, és mindkét alkalommal a későbbi ezüstérmes, Franciaország illetve Hollandia búcsúztatta el őket. Idén viszont ők lesznek a házigazdák, ők nyerték a Konföderációs Kupát, és az a Luiz Felipe Scolari ül a kispadjukon, aki a 2002-es álomcsapattal magasba emelhette a trófeát.


Vb-mérleg: 97 mérkőzés, 67 győzelem, 15 döntetlen, 15 vereség, 210-88-as gólkülönbség
Vb-gólkirály: Ronaldo (15)
Legemlékezetesebb meccs: Brazília-Olaszország 4-1 (1970)
Szórakoztatósági faktor: 10


Brazília az első világbajnoki címét szerzi Svédország kicsontozásával. Pelé tarthatatlan. 


Svédország-Brazília 2-5 (1958)


Garrincha és Vavá nagy napja: dupla dupla az 1962-es elődöntőben. 


Chile-Brazília 2-4 (1962)


1970-ben talán a románok szorították meg a legjobban a brazilokat. A találkozón a kelet-európaiak csapatkapitánya egy bizonyos Mircea Lucescu volt. 


Brazília-Románia 3-2 (1970)


A meccs, amire a legtöbben csak Bebeto legendássá vált gólöröme miatt emlékeznek. Pedig micsoda csörte volt! 


Brazília-Hollandia 3-2 (1994)



Brazília legutóbbi vb-győzelme, és Oli Kahn életének legrosszabb napja. Ezúttal Ronaldóval nem bírt az ellenfél.


Brazília-Németország 2-0



(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább