Örök ígéret

Örök ígéret

, hb

Mexikó

Mexikóról a vébék kapcsán - talán az ország korosztályos sikerei miatt - szokás örök ígéretként beszélni, pedig a csapat eddig csak a két hazai rendezésű vébén villant meg. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



A mexikói válogatott vb-históriája három jól elkülöníthető részre osztható. Az 1930 és 1966 közötti szenvedésre, a sikeres hazai rendezésű tornákra, és az 1994 utáni unalmas időszakra. Az első periódusban a mexikóiak hat vébén vettek részt, de mindannyiszor kipottyantak már a csoportküzdelmek során. A 36 év alatt összesen 14 mérkőzést játszottak le, amiből csak egyet nyertek meg: a chilei viadalon 3-1-re verték a későbbi ezüstérmes Csehszlovákiát.

Lakosok száma: 118 millió (2013)

Terület: 1,9 millió km2

Legnagyobb városok: Mexikóváros (8 851 000), Ecatepec (1 655 000), Guadalajara (1 495 000)

Egy főre jutó GDP: 9795 $ (69.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 77,2 év (50.)

Írástudatlanság: 6,6% (2009)

Főbb exporttermékek: kőolaj, ezüst, kávé, gyapot

Rasszok: 60% mesztic, 30% indián (maja, szapoték és még kb. 30 népcsoport), 9% fehér, 1% fekete


1970-ben viszont megtört a jég, a hazai rendezésű világbajnokságon a csapat története során először bejutott az egyenes kieséses szakaszba, méghozzá kapott gól nélkül. A csoportban Mexikó és a Szovjetunió azonos pontszámmal és azonos gólaránnyal végzett, ezért sorsolással döntöttek arról, hogy ki lesz a csoportgyőztes. A szerencse a szovjeteknek kedvezett, az Olaszország elleni negyeddöntőt így a hazaiak nem a 105 ezer férőhelyes Estadio Aztecában játszották le, hanem a 27 ezer néző befogadására alkalmas tolucai létesítményben. Pedig a bíztatás alaposan ráfért volna az együttesre, amely végül megalázó, 4-1-es vereséget szenvedett az azzurriktól.


1986-ban Mexikó a gazdasági problémákkal küzdő Kolumbia helyett, beugróként rendezett vébét. A csapatban akkor olyan kiváló futballisták játszottak, mint Luis Flores, Javier Aguirre, Carlos Hermosillo, és a Real Madrid gólgyárosa, Hugo Sánchez, azaz minden adva volt egy kiváló szerepléshez. Jöttek is az eredmények: a gárda csoportgyőztesként masírozott be a legjobb 16 közé, ahol aztán lenullázta a bolgárokat. A végállomást azonban ezúttal is a negyeddöntő jelentette a házigazdák számára: egy maratoni 0-0-s mérkőzést követően a büntetőpárbajt elveszítették a németekkel szemben. A meccs után állítólag mindenki zokogott Monterreyben - nem csoda, a házigazda veretlenül búcsúzott el a további küzdelmektől.


A mexikói vb-sztori harmadik fejezete 1994-ben nyílott meg. Az Egyesült Államokban rendezett viadal óta a közép-amerikai együttes az összes tornán ott volt, és mindannyiszor tovább is jutott a csoportjából. A negyeddöntőket viszont már egyik esetben sem érte meg a gárda, amely az évek során egyre jobban beleszürkült a mezőnybe. Az elmúlt 20 évben az El Trí legemlékezetesebb momentuma (Jorge Campos parádés mezkölteményei mellett) talán a 2006-os Argentína elleni nyolcaddöntő volt, amelyet hosszabbítás után veszített el a csapat. Viszont arra a meccsre is inkább Maxi Rodríguez csodagólja miatt emlékszünk.


Vb-mérleg: 49 meccs, 12 győzelem, 13 döntetlen, 24 vereség, 52-89-es gólarány
Vb-gólkirály: Luis Hernández (4)
Legemlékezetesebb meccs: Argentína-Mexikó 2-1 (2006)
Szórakoztatósági faktor: 5


Mexikó oktat, a salvadoriak balhéznak. 


Mexikó-El Salvador 4-0 (1970)


A tolucai tragédia. Érdemes megfigyelni, ahogy a közönség elnémul, mikor Mexikó megkapja első gólját a világbajnokságon. 


Mexikó-Olaszország 1-4 (1970)



Kihagyhatatlan elem egy Mexikóról szóló összeállításból: a Sánchez-szaltó.


Mexikó-Belgium 2-1 (1986)



2006-ban Maxi bombája okozta a mexikóiak vesztét. Drámai meccs, drámai hosszabbítás. 


Argentína-Mexikó 2-1 (2006)


(hb)


További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább