Milla milliók kedvence lett

Milla milliók kedvence lett

, hb

Kamerun

A kameruni futballról a legtöbb focirajongónak Roger Milla és Samuel Eto'o neve ugrik be elsőre. A vébék kapcsán nagyjából ez elég is. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.A kameruni válogatott a legsikeresebb afrikai csapatok közé tartozik. A Szelídíthetetlen Oroszlánok történetük során négyszer nyertek Afrika-kupát (1984, 1988, 2000, 2002), és összesen hétszer kvalifikálták magukat a világbajnokságra.

Először 1982-ben vettek részt a futball legnagyobb ünnepén, és újonc létükre nem is szerepeltek rosszul: a csoportjukban leikszeltek Peruval, Lengyelországgal és a későbbi világbajnok olaszokkal is. A csoportot Lengyelország nyerte, Olaszország és Kamerun pedig azonos pontszámmal, azonos gólaránnyal követte a kelet-európaiakat. Az olaszok végül eggyel több szerzett góljuknak köszönhetően továbbjutottak a kvartettből, Kamerun pedig veretlenül búcsúzott a világbajnokságtól.


Lakosok száma: 22,5 millió (2013)

Terület: 475 ezer km2

Legnagyobb városok: Douala (2 446 000), Yaoundé (2 440 000), Bamenda (348 700)

Egy főre jutó GDP: 1202 $ (154.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 61,5 év (158.)

Írástudatlanság: 28,7% (2010)

Főbb exporttermékek: nyersolaj, kakaómag, alumínium, kávé, gyapot

Rasszok: 20% fang, 19% félbantu, 15% duala-uanda-bász, 10% fulbe, 7% tikar, 6% mandara, 5% maka, 16% egyéb (pl.: pigmeus)


Az 1990-es torna viszont már igazi sikersztori volt a kameruniak számára. Rögtön az első fellépésükön 1-0-ra legyőzték a címvédő argentinokat, majd a második csoportmeccsükön a románokat is legyűrték 2-1-re az akkor már 38 éves Roger Milla duplájával. A veterán csatár - aki a meccs 59. percében állt be csereként - ezen a találkozón adta elő legendássá vált táncát a szögletzászlónál. A két váratlan sikert egy Szovjetunió elleni 4-0-s zakó követte, de a körbeverések miatt ennek már nem volt jelentősége: Kamerun csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. Az egyenes kieséses szakaszban aztán következett két klasszikussá vált mérkőzés: Kolumbia (2-1) és Anglia (2-3) ellen. Az elsőre megint csak Milla miatt emlékezhetünk: a hosszabbításban a táncos lábú támadó kétszer is mattolta a kolumbiaiak híres-hírhedt kapusát, René Higuitát, aki a második gól előtt csaknem a félpályánál bonyolódott bele a cseleibe. Az Anglia elleni - ugyancsak hosszabbításos - meccs már kevésbé alakult kedvezően az afrikaiak számára: bár a 82. percben még vezettek 2-1-re, az angolok Gary Lineker két büntetőjével végül fordítottak. Kamerun a nyolcadik helyen zárta a vébét, de ami még fontosabb: az ország ezen a tornán került fel igazán a futballtérképre.


Az olaszországi viadalt követően Kamerun még négy vébét járt meg, de a csapat legjobb helyezése ezeken a 20. pozíció volt (2002). A Samuel Eto'o, Geremi és Rigobert Song nevével jelzett korszak a sikerek helyett inkább a botrányoktól, a játékos sztrájkoktól és az edzőváltásoktól volt hangos (a csapat 2009 óta hét különböző edzővel dolgozott). A 90-es vébé óta a gárda 12-ből csupán egy vb-meccset nyert: a 2002-es távol-keleti tornán Szaúd-Arábiánál bizonyult jobbnak egy góllal. Gólszerző: Samuel Eto'o.


Vb-mérleg: 20 meccs, 4 győzelem, 7 döntetlen, 9 vereség, 17-34-es gólarány
Vb-gólkirály: Roger Milla (5 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Kamerun-Kolumbia 2-1 (1990)
Szórakoztatósági faktor: 4


Az első vb-gól, és iksz a későbbi világbajnok ellen. 


Olaszország-Kamerun 1-1 (1982)


Milla duplája és örömtánca a románok ellen. 


Kamerun-Románia 2-1 (1990)


Megint Milla, megint kétszer. A Kamerun-Kolumbia nyolcaddöntőn alighanem az olaszországi vébé két legszimpatikusabb csapata küzdött meg egymással. 


Kamerun-Kolumbia 2-1 (1990)


Milla ezúttal előkészítő szerepekben. A két gól itt Linekernek jutott.


Anglia-Kamerun 3-2 (1990)(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább