Ha Elefántcsontpart, akkor halálcsoport

Ha Elefántcsontpart, akkor halálcsoport

, ktn

Elefántcsontpart

Az elefántcsontpartiak játékoskerete bombaerős, a csapat vb-múltja azonban nem túl veretes. Kétszer indultak a tornán, de a csoportkörből még sosem jutottak tovább. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Elefántcsontpart a vébén: Drogba majd megoldja. Aztán kiderül, hogy a labda elpattan, a védelem ingatag, ráadásul az ellenfeleknél is vannak jó focisták. És akkor Drogba már kevés. A sorsolásról nem is beszélve.

Az elefántcsontpartiaknak egyetlen nagy trófeájuk van. 1992-ben megnyerték az Afrikai Nemzetek Kupáját az akkoriban szenzációs kameruni és nigériai csapatot is megelőzve. Kapott gól nélkül - igaz, ők sem találtak be sokszor, hat meccsen csupán négyszer. A finálé büntetőpárbajára alighanem sokan emlékeznek: Elefántcsontpart-Ghána 11-10. (Jegyezzük fel, Elefántcsontpart a monstre büntetőpárbajok specialistája: a 2006-os ANK-negyeddöntőben Kamerunt 12-11-re verte, a 2012-es fináléban pedig Zambiától 8-7-re kapott ki tizenegyesek után.)


Lakosok száma: 22,4 millió fő

Terület: 322 ezer km2

Legnagyobb városok: Abijdan (3 667 000), Abobo (900 000), Bouaké (567 000)

Egy főre jutó GDP: 1230 $  (153.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 56,5 év (174.)

Írástudatlanság: 44%

Főbb exporttermékek: kakaó, kávé, fa kőolaj, gyapot, banán, ananász, pálmaolaj, hal

Rasszok: mintegy 60 etnikum, ezek közül 23% baule, 15% bete, 15% senufo, 14% agni asanti, , 11% malinke, 10% kru


A világbajnokságokkal már nem volt ilyen mázlijuk. Először a 2006-os tornára sikerült kvalifikálniuk magukat, ott azonban a halálcsoportba kerültek. A továbbjutási esélyeik két mérkőzés után elszálltak, előbb Argentínától, majd Hollandiától kaptak ki. Ezután hiába verték meg Szerbia és Montenegró együttesét egy tét nélküli, s meglehetősen furcsán alakuló mérkőzésen, kiestek. Négy évvel ezelőtt sem volt szerencséjük a sorsolással - Észak-Korea mellé megkapták Brazíliát és Portugáliát. A papírforma akkor sem borult, C. Ronaldóék ellen összejött a döntetlen (1-1), de a brazilok könnyen átléptek a csapaton (3-1). Talán idén bejutnak a kieséses szakaszba, s akkor végre következhet egy hardcore tizenegyespárbaj, elfántcsontparti stílusban.


Vb-mérleg: 6 mérkőzés, 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 9-9-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Arouna Dindane, Didier Drogba 2-2 gól
Legemlékezetesebb meccs: Hollandia-Elefántcsontpart 1-0 (2006)
Szórakoztatósági faktor: 8


0-2-ről 3-2. Figyeljék, hogyan hoz össze tizenegyest a szerb védő...


2006: Elefántcsontpart-Szerbia és Montenegró 3-2


Luis Fabiano és a rövid felső sarok. És a vuvuzela.


2010: Brazília-Elefántcsontpart 3-1


Dráma Egyiptomban, Eto'o végzetes hibájával.


2006: Elefántcsontpart-Kamerun 2-2 (tizenegyesekkel 12-11)


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább