Szimpatikus naivitás

Szimpatikus naivitás

, ktn

Japán

Japánban lassan megtanulnak futballozni. A 2010-es vébén a dánok elleni meccs már egészen príma volt, de valami még mindig hiányzik az ázsiaiakból. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Japán sorozatban ötödször jutott ki a világbajnokságra. A kezdet felejthető volt, 1998-ban három vereséggel zárt a csapat, még Jamaikától is kikapott. A 2002-es tornának viszont a japánok voltak a társrendezői, és a csoportkört sikerült is abszolválniuk, megelőzve Belgiumot, Oroszországot és Tunéziát. Lelkesek voltak, de elvitte őket a törökvész, a legjobb tizenhat között jött Ümit Davala és negyvenezer könnyes szemű japán Mijagiban. 2006-ban ismét rosszul sültek el a dolgok. Az ausztrálok ellen Japán megszerezte a vezetést, de az ázsiaiak az összes kontrájukat elrontottak - győzött a kenguru-erőfutball. Akkor úgy tűnt, a japán focisták nem tudnak kapura rúgni. A horvátok elleni iksz derék, a brazilok elleni 1-4 papírforma (ezen a mérkőzésen lett vb-gólrekorder Ronaldo), slussz-passz.

Lakosok száma: 126,6 millió fő (2012)

Terület: 378 ezer km2

Legnagyobb városok: Tokió (596 000)

Egy főre jutó GDP:  46 838 (15.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 84,6 év (2.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: gépkocsik, irodai gépek, elektrotechnikai és híradástechnikai gépek

Rasszok: 99% japán, 1% egyéb


Így érkeztünk el a 2010-es világbajnoksághoz, ahol Japán a végén újra eljátszhatta a szimpatikus vesztes szerepét. A bűnrossz Kamerunt megverték - ez oké. A masszív hollandoktól kikaptak - ez is oké. Ekkor jött a dörzsölt dánok elleni ki-ki mérkőzés a továbbjutásért - és Keiszuke Honda álommeccse. Előbb lőtt egy csodálatos szabadrúgásgólt, majd a hajrában adott egy ihletett gólpasszt Okazakinak. (Nehezen hihető, hogy ez ugyanaz a focista, mint aki jelenleg az AC Milanban szenved.) 3-1, Japán ismét a legjobb tizenhat között. De a japánok fociválogatottját nem sikerekre teremtették. Az ázsiaiak nem tudtak mit kezdeni a foggal-körömmel (s örömmel) védekező paraguayi csapattal szemben, 0-0. Tizenegyesekkel kikaptak.


Japán még sosem járt a legjobb nyolc között, mert valami hiányzik a játékosokból. Mondjuk így, az ösztönös kegyetlenség. Helyette mérhetetlen naivitás és tisztelet jellemzi őket, de ez a focipályán ritkán kamatozik.


Vb-mérleg: 14 mérkőzés, 4 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség, 12-16-ös gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Keiszuke Honda, Junicsi Inamoto 2-2 gól
Legemlékezetesebb meccs: Japán-Dánia 3-1 (2010)
Szórakoztatósági faktor: 5


Sárgában a brazilok - avagy lehetett volna 10-1 is.


2006: Japán-Brazília 1-4Nagy meccs, két szabadrúgásgól. Ráadásul Endo és Sörensen majdnem lemásolta Ronaldinho és Seaman 2002-es performanszát.


2010: Japán-Dánia 3-1Hogy lehet így kikapni? Elképesztő meccs 3 japán kapufával a tavalyi Konfödkupáról.


2013: Japán-Olaszország 3-4


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább