Otthon, édes otthon

Otthon, édes otthon

, focitipp.hu

Anglia

A hazai pályán rendezett világbajnokságot Anglia megnyerte, de ezen kívül minden alkalommal csalódniuk kellett a szurkolóknak. Anglia feltalálta a futballt, de a vébéken általában nem találja a ritmust. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Anglia a futball őshazája, s bár Angliában már 1888-ban, 42 évvel az első világbajnokság előtt megszervezték a bajnokságot, a válogatott sokáig egyetlen vébén sem indult el. Nívó alulinak tartották az egész versengést (jellemző, hogy 1934-ben a friss világbajnok olaszokat verték meg barátságos mérkőzésen, de két évvel később az akkoriban nagyhatalomnak számító magyar válogatottat is kiütötték 6-2-re). 1950-ben végül rászánták magukat a nagy utazásra, és részt vettek a brazíliai vébén. Csúnyán leégtek: Chilét megverték ugyan, de azután 1-0-ra kikaptak az Egyesült Államok csapatától. Az angol újságolvasók eleinte azt hitték, hogy az eredmény csak elírás, és az angol válogatott nullája elől kimaradt egy szám: 10-1. De nem. Ezután kénytelenek voltak leszállni a földre, a többiek közé, és hamar kiderült számukra, hogy a football művelését a világ más tájain is megtanulták. Anglia 1950 és 1962 között 14 világbajnoki mérkőzést játszott, de ezek közül csak hármat nyert meg!

Lakosok száma: 53 millió fő

Terület: 130 ezer km2

Legnagyobb városok: London (7 200 000), Birmingham (992 000), Leeds (720 000)

Egy főre jutó GDP: 50 566 $ (14.)  – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 81 év (29.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: műszaki berendezések, vegyipari termékek, közszükségleti cikkek, kőolaj, textília, dohány

Rasszok: 95% angol, 5% egyéb


1966-ban viszont minden megváltozott. Anglia számított a hazai rendezésű vébé nagy esélyesének, ráadásul ott volt a csapatban minden idők legjobb futballistája, Bobby Charlton. Az angolok ennek megfelelően viszonylag simán jutottak be a döntőbe. Útjuk során a legnagyobb galibát Antonio Rattin okozta: az argentinok elleni negyeddöntőben kiállított futballistát szabályszerűen le kellett hurcolni a pályáról, az incidens miatt tíz percig állt a játék. Az NSZK elleni döntő is örökké emlékezetes marad. Egyrészt máig nem eldönthető, hogy a hosszabbításban az angolok harmadik góljánál Geoff Hurst kapufáról lepattanó lövése a gólvonal mögé pattant-e vagy sem (inkább nem), az azeri Bahramov partjelző intése nyomán azonban Dienst bíró gólt ítélt. Másrészt Hurst mesterhármast ért el a találkozón - világbajnoki döntőben ez rajta kívül senkinek sem sikerült. Anglia odahaza meg tudta nyerni a vb-aranyat.


Ez az, ami azóta sem ismétlődött meg, sőt, még csak remény sem mutatkozott arra, hogy a háromoroszlánosok ismét felálljanak a trónra. Hiába zúzták le európai riválisaikat az angol futballklubok a nemzetközi porondon, hiába játszottak az angol válogatottban jobbnál jobb futballisták Bryan Robsontól Gary Linekeren és Paul Gascoigne-on át Steven Gerrardig vagy Frank Lampardig - a válogatottnak soha semmi sem akart összejönni. Anglia legközelebb 1990-ben járt a fináléhoz, de a torinói elődöntőben a nyugatnémetek rúgták jobban a büntetőket (Pearce és Waddle hová lőtte a labdát, te jó ég!). A magyarázat talán nem is olyan titokzatos: mindig akadt az angoloknál jobb csapat, általában nem is egy. Például a (nyugat)németek (1970, 1990, 2010), az argentinok (1986, 1998), a brazilok (2002) vagy a portugálok (2006). És akkor az olaszokról, spanyolokról vagy hollandokról még nem is beszéltünk...


Vb-mérleg: 59 mérkőzés, 26 győzelem, 19 döntetlen, 14 vereség, 77-52-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Gary Lineker 10 gól
Legemlékezetesebb meccs: Anglia-NSZK 4-2 (1966)
Szórakoztatósági faktor: 7


A színes felvételen sem látszik pontosan, hová esik az a labda...


1966: Anglia-NSZK 4-2 (hosszabbítás után)1982-ben Anglia az összes csoportmeccsét megnyerte, a középdöntőben viszont gólt sem szerzett. Micsoda sérók, rövidgatyák és letűrt sportszárak - és micsoda Robson-gól a 27. másodpercben.


1982: Anglia-Franciaország 3-1Az egyik legjobb meccs, amit valaha láttunk. Megér 16 percet.


1990: Anglia-Kamerun 3-2 (hosszabbítás után)Főszerepben Owen, Zanetti, Beckham és Simeone. Szomorú meccs volt ez Angliának.


1998: Anglia-Argentína 2-2 (tizenegyesekkel 3-4)Egy elfeledett meccs a távol-keleti vb-nyolcaddöntőjéből - de valójában ez volt az utolsó, amelyen Anglia a hírnevéhez méltó játékot mutatott egy világbajnokságon.


2002: Anglia-Dánia 3-0


(knt)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább