A futball a politikát is legyőzte

A futball a politikát is legyőzte

, ktn

Irán

Irán 12 mérkőzést játszott a futball világbajnokságok története során, de ezek közül csak egyet nyert meg. Természetesen pont az USA csapatát sikerült legyőznie a csapatnak, amely nyilván tízszeres motivációval készült a mérkőzésre. Politikai okokból. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Az iráni forradalom eredményeként 1979-ben űzték el a nyugatbarát Mohammad Reza Pahlavi sahot, az új hatalom pedig kikiáltotta az Iráni Iszlám Köztársaságot. Az Egyesült Államokkal való kapcsolatok megromlottak, kitört az iraki-iráni háború. Akkoriban sok mindennel foglalkoztak a közel-keleten, csak a futballal nem, az iráni válogatott az 1982-es és 1986-os világbajnokság selejtezőin sem vett részt. S bár a konfliktusok lassan enyhültek, a FIFA vezetői alighanem a szívükhöz kaptak, amikor az 1998-as torna sorsolásakor Irán és az Egyesült Államok csapata egy csoportba került.

Lakosok száma: 77,1 millió fő

Terület: 1,6 millió km2

Legnagyobb városok: Teherán (8 154 000), Mesed (2 749 000), Iszfahán (1 756 000)

Egy főre jutó GDP: 7217 $ (82.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 73,5 (106.)

Írástudatlanság: 15%

Főbb exporttermékek: kőolaj, szőttesek, gyümölcsök és magvak, vas és acél, vegyipari termékek

Rasszok: 51% perzsa, 24% azeri, 7% kurd, 18% egyéb (giláni, mázenderáni, arab, lúr, türkmén, stb.)


Szerencsére nem volt miért aggódniuk, a felek a sorsolás után sportszerűen tekintettek a közelgő meccsre. "Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk mindenkinek, nincs semmiféle probléma az emberek és az országaink között" - így vezette fel a mérkőzést Jalal Talebi, az irániak edzője. Tehette: az iráni forradalom után edzőként rögtön munkanélkülivé vált, és előbb a családját küldte ki az Egyesült Államokba, majd maga is Észak-Kaliforniába költözött, ahol a feleségének akkor már jól menő vegetáriánus étterme működött a Stanford Egyetem területén.


A találkozó előtt a két csapat játékosai virágcsokrokkal ajándékozták meg egymást, a kezdő sípszó előtti csoportképen amerikaiak és irániak együtt szerepeltek. A mérkőzésen viszont már kevésbé volt barátságos a hangulat, izzott a levegő, érezhető volt, hogy mindkét csapat számára presztízsmérkőzésről van szó. Az akkoriban a Bayern Münchenben futballozó Ali Daei által irányított irániak 2-1-re győztek, s az egész világ megismerte a szenzációs jobbhátvéd, Mehdi Mahdavikia nevét.


A szerző a mérkőzést egyébként egy iráni baráti társasággal nézte végig egy pécsi panellakásban - de ez egy másik történet...


Vb-mérleg: 9 mérkőzés, 1 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, 6-18-as gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Sohrab Bakhtiarizadeh, Iraj Danaeifard, Hamid Reza Estili, Yahya Golmohammadi, Mehdi Mahdavikia, Hassan Rowshan: 1-1 gól
Legemlékezetesebb meccs: Irán-USA 2-1 (1998)
Szórakoztatósági faktor: 3


Az első iráni vb-pontszerzés, Skócia ellen, hihetetlen iráni öngóllal.


1978: Irán-Skócia 1-1Irán az ausztrálok elleni pótselejtező után jutott ki az 1998-as vébére. Az őrült hangulatú visszavágó 2-2 lett Melbourne-ben. Puhl Sándor egy hálójavítási szünet miatt 8 (!) percet hosszabbított, Ali Daei a hármas sípszó után mégis a keblére ölelte...


1997: Ausztrália-Irán 2-2 (az odavágón 1-1)A történelmi mérkőzés.


1998: Irán-USA 2-1


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább