A nagy generáció érem nélkül maradt

A nagy generáció érem nélkül maradt

, hb

Portugália

A portugál válogatott csak 2002 óta rendszeres résztvevője a világbajnokságoknak, azt megelőzően csupán két tornán járt az együttes. Egy bronz azért így is összejött. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.A portugál válogatott első vb-szereplése rögtön nagyot szólt. A luzitánok először az 1966-os angliai világbajnokságra kvalifikálták magukat, ahol a címvédő brazilokkal, és az ezúttal is nagy favoritnak tartott magyarokkal kerültek egy csoportba. Ez azonban különösebben nem hatotta meg őket: Eusébio vezérletével minden csoportellenfelüket megszórták három góllal, majd a nyolc között ötöt vágtak Észak-Koreának. Az elődöntőben azonban összefutottak a házigazda angolokkal, és képtelenek voltak semlegesíteni Bobby Charltont, aki a 95 ezer néző előtt rendezett londoni találkozón kétszer is eredményes volt. Portugáliának maradt a bronzmeccs: a kiváló erőkből álló szovjet csapatot a Benfica legendájának, José Torresnek a 89. percben szerzett góljával gyűrték le 2-1-re. A vébé gólkirálya Eusébio lett kilenc találattal, ezzel máig ő a vb-rekorder a portugáloknál.

Lakosok száma: 10,5 millió fő (2012)

Terület: 92 ezer km2

Legnagyobb városok: Lisszabon (547 500), Porto (237 000), Vila Nova de Gaia (186 500)

Egy főre jutó GDP: 20 006 $ (41.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 80 év (32.)

Írástudatlanság: 4,5%

Főbb exporttermékek: ruhanemű, cipő, gépek, parafa, papírtermékek

Rasszok: 97% portugál, 3% egyéb


A hangos sikert hosszú vegetáció követte, a portugálok 2006-ig csupán két vébén vettek részt, (1986, 2002) de mindkét alkalommal kiestek már a csoportkörben. A 2002-es szereplés különösen fájó volt az együttesnek, amelyben hat korábbi U20-as világbajnok játszott (Jorge Costa, Abel Xavier, Luis Figo, Joao Pinto, Rui Costa, Capucho). Ezt a garnitúrát nevezték Portugáliában az "arany generációnak". Jegyezzük meg: a távol-keleti vébén a portugálok a sorsdöntő meccsüket a házigazda Dél-Korea ellen játszották, és meglehetősen furcsa bíráskodás mellett kaptak ki 1-0-ra. A 2002-es botlást aztán négy évvel később egy megfiatalított együttes feledtette a szurkolókkal. A Figót, Decót, Cristiano Ronaldót, Maniche-t és Pauletát is soraiban tudó csapat Németországban az elődöntőig jutott, a bronzéremről azonban ezúttal lemaradt: a harmadik helyért játszott meccsen a házigazda németek sokkal jobbak voltak (3-1). Ezen a tornán a portugálok a legemlékezetesebb meccsüket a legjobb 16 között Hollandia ellen játszották. A "nürnbergi csata" néven elhíresült találkozón az orosz Valentin Ivanov játékvezetőnek 16 sárga és négy piros lapot kellett kiosztania (vb-rekord) az egymással folyton összeakaszkodó játékosoknak.


A portugálok a legutóbbi vébén már csak a legjobb 16-ig jutottak, igaz ott éppen a későbbi világbajnok spanyolok búcsúztatták őket. Sokatmondó adat azonban, hogy 2010-ben a Top16-ba egy nyert mérkőzéssel jutottak be. Nem kell ezen csodálkozni: a portugál csapatból mára elfogytak a Figók, a Rui Costák, a Decók de még a Maniche-ok is. Maradt C. Ronaldo, és némi közepes minőségű körítés.


Vb-mérleg: 23 meccs, 12 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség, 39-22-es gólarány
Vb-gólkirály: Eusébio (9 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Portugália-Hollandia 1-0 (2006)
Szórakoztatósági faktor: 8


Fájó manchesteri emlék. Mészölyéknek a rögzített szituációk elleni védekezést kicsit többet kellett volna gyakorolniuk a vébé előtt. 


1966: Portugália-Magyarország 3-1


A '66-os vébé sztárja a Fekete Párduc, Eusébio volt. 


1966: Portugália-Brazília 3-1


Ilyen volt, amikor az "arany generáció" maximális hőfokon izzott. Egy Pauleta-szintű középcsatár most is elkelne a portugáloknál.


2002: Portugália-Lengyelország 4-0


A németországi vébé egyik legjobb meccse. Érdekességként jegyezzük meg, hogy egy iksszel mindkét csapat számolgatás nélkül lépett volna tovább a csoportból. A mexikóiaknak így még izgulniuk kellett az Irán-Angola találkozó végeredménye miatt.


2006: Portugália-Mexikó 2-1


A nürnbergi csata ötletes feldolgozása.


2006: Portugália-Hollandia 1-0

(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább