Peches afrikai szupersztárok

Peches afrikai szupersztárok

, hb

Ghána

Afrika braziljai a harmadik vébéjükre készülnek. Az első kettőn nagyot alkottak. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Ghánáról 2006 előtt leginkább csak az Afrika-kupák kapcsán hallottunk. A Fekete Csillagok négyszer nyerték meg az afrikai kontinenstornát, és további négyszer végeztek másodikként (legutóbb 2013-ban). Az európai focidrukkerek számára a kilencvenes években még csak Abedi Pele és Tony Yeboah neve csengett ismerősen, róluk talán néhányan azt is tudták, hogy képtelenek huzamosabb ideig egy levegőt szívni.

Lakosok száma: 24,2 millió fő (2010)

Terület: 238,5 km2

Legnagyobb városok: Accra (2 291 000), Kumasi (2 069 000), Tamale (562 000)

Egy főre jutó GDP: 1605 $ (144.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 66 év (148.)

Írástudatlanság: 28,5%

Főbb exporttermékek: arany, kakaó, fa tonhal, bauxit, alumínium, mangánérc, gyémánt

Rasszok: 44% akan, 16% moszi, 13 % eve, 8% ga-adaigme, 3% gurma,16% európai és egyéb


A 2001-es U20-as vébén viszont feltűnt egy generáció, amelyre már érdemes volt mindenkinek odafigyelnie. A ghánai fiatalok - soraikban Michael Essiennel, Ibrahim Razakkal, Derek Boatenggel, John Mensahhal, John Paintsillel és Sulley Muntarival - ezüstérmet szereztek az Argentínában rendezett tornán. 2005-ben ugyanezek a játékosok már a felnőtt válogatottban futballoztak, veretlenül hozták le a naptári évet, és mindössze egy elbukott meccsel kvalifikálták magukat a 2006-os világbajnokságra. Bár az első vb-meccsük után nem úgy tűnt, hogy kellemes emlékeik lesznek a tornáról (2-0-s vereség az olaszoktól), végül a németországi kirándulásból sikersztori lett: a folytatásban Csehországot és az Egyesült Államokat is legyőzték, így csoport másodikként bejutottak a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntőben viszont nem volt szerencséjük, összefutottak az akkor még óriási lendületben lévő brazilokkal (0-3). Szégyenkezniük így sem kellett, hiszen első tornájukon csak a címvédőtől és a későbbi világbajnoktól kaptak ki.


Négy évvel később a gárda ismét kijutott a vébére, a keretbe pedig bekerült néhány játékos a 2009-es U20-as világbajnok együttesből. A rutinos és fiatal focisták egyvelege kiválóan működött Dél-Afrikában: Ghána a németek mögött ismét továbbjutott a csoportjából, majd a nyolcaddöntőben egy nagyszerű, hosszabbításos meccsen megint legyőzte az USA válogatottját. Ghána ezzel - Kamerun és Nigéria után - a harmadik afrikai együttes lett, amely bejutott a legjobb nyolc közé vébéken. És csupán másodpercekre, vagy inkább centikre volt attól, hogy első afrikai csapatként elődöntőt játsszon. A 2010-es torna legemlékezetesebb mérkőzésén Ghána büntetőkkel kapott ki Uruguaytól, méghozzá úgy, hogy a hosszabbítás utolsó másodperceiben Asamoah Gyan a felső lécre vágta a Luis Suárez kezezéséért megítélt tizenegyest (az uruguayi a gólvonalról ütötte ki a labdát). A vébék történetének egyik legmegosztóbb pillanata volt ez. Az uruguayiak ugyan megkapták a büntetésüket, végül mégis jól jöttek ki egy nyilvánvaló csalásból. Idén talán a sors kárpótolja az afrikai együttest a történtekért - mondjuk, egy elődöntővel.


Vb-mérleg: 9 meccs, 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 9-10-es gólarány

Vb-gólkirály: Asamoah Gyan (4 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Uruguay-Ghána 1-1 (2010)
Szórakoztatósági faktor: 7

Sorsdöntő meccs 2006-ból. Ekkor még nem okozott gondot a csapatnak belőni egy büntetőt.


2006: Ghána-USA 2-1


Négy évvel később is a ghánaiak nyertek. Bill Clinton szomorúan utazott haza.

 

2010: Ghána USA 2-1 (hosszabbítás után)


Csodálatos gólok, óriási helyzetek, csalás, könnyek, dráma. Egyszóval: FUTBALL.

 

2010: Uruguay-Ghána 1-1 (büntetőkkel 4-2)



(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább