Lesajnált profik

Lesajnált profik

, hb

USA

Az Egyesült Államok a kilencvenes évek elején kezdte meg a felzárkózást a futballelithez: Arany Kupa-érmek, zsinórban hét vb-szereplés. A nagy áttörés viszont még mindig várat magára. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Az Egyesült Állomokban a sport tudomány. Az amerikaiak legtöbb sportolója (főleg a labdajátékosok) főiskolát, egyetemet végzett szuperatléta, akit gyerekkora óta szisztematikusan készítenek fel a sportkarrierre, és az azzal járó megpróbáltatásokra. Van azonban egy sportág, amellyel az elmúlt évtizedekben meglehetősen mostohán bántak az USA-ban, amelyet csak a közép- és dél-amerikai bevándorlók fiai (és furcsa módon a jómódú családok lányai) űztek, és amelyre maximum négyévenként, a világbajnokságok idején csodálkoztak rá az amerikaiak. Ez a futball, vagy, ahogy ők hívják: a soccer.

Amerikában a foci megítélésén az sem segített, hogy a válogatott rögtön az első világbajnokságon elődöntőt játszott. Sőt, az uruguayi tornán az amerikaiak szerezték a vébék történetének első mesterhármasát is: a Paraguay elleni utolsó csoportmeccsen Bert Patenaude talált háromszor a hálóba. '34-ben még egyszer megmutatták magukat a világnak, aztán csaknem ötven évig semmi, még egy Arany Kupa-szereplés sem jött össze az együttesnek.


Lakosok száma: 318 millió fő (2013)

Terület: 9,8 millió km2

Legnagyobb városok: New York (8 405 000), Los Angeles (3 884 000), Chicago (2 718 000)

Egy főre jutó GDP: 51 163 $ (14.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 79,8 év (34.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: élelmiszeripari termékek, gépkocsik, ipari felszerelések, mezőgazdasági termékek, luxuscikkek

Rasszok: 65% fehér (nem spanyol nyelvű), 15% csikánó (spanyol nyelvű fehér), 13,5% fekete, 5% ázsiai, 1,5% bennszülött


A helyzet a kilencvenes évek elején kezdett megváltozni. Az amerikai válogatott az 1989-es Arany Kupán ezüstérmet szerzett, 1991-ben pedig története során először elhódította a kontinentális trófeát. 1990-ben már egy vb-szereplés is összejött, igaz Olaszországban az amik szerzett pont nélkül búcsúztak a versenytől. Az, hogy a feltámadásra pont ekkor került sor, nem volt véletlen: 1988-ban a FIFA az amerikaiaknak ítélte az 1994-es vb-rendezés jogát, azzal a feltétellel, hogy a szövetség a torna kezdetéig létrehoz egy profi futball ligát. Ez a feltétel 1993. december 17-én teljesült, ekkor alakult meg az MLS. A tudatos építkezésnek köszönhetően az amerikai csapat nem vallott szégyent a hazai rendezésű tornán. A csoportkörben legyőzte Kolumbiát (ezen a találkozón lőtt öngólt a kolumbiaiak később meggyilkolt focistája, Andrés Escobar ), leikszelt Svájccal, a 16 között pedig csak 1-0-ra kapott ki a későbbi győztes braziloktól. Ami viszont fontosabb: a vébé után pár amerikai focista (Tony Meola, Marcelo Balboa, Claudio Reyna, Alexi Lalas) nevét hosszú időre megjegyeztük.


A "soccer láz" végül néhány hónap alatt elcsitult Amerikában, a válogatott gerince viszont egyben maradt, az új liga pedig biztosította a megfelelő utánpótlást. '94 óta az USA egyetlen vébéről sem hiányzott, és minden második tornán tovább is jutott csoportjából (1994, 2002, 2010). A csapat legnagyobb menetelésére a 2002-es vébén került sor, ekkor egészen a negyeddöntőkig jutottak Landon Donovanék. A legjobb meccset a Távol-Keleten a portugálok ellen vívták: a csoportkörben 3-2-re múlták felül a szupersztárokat felvonultató luzitán együttest. Emlékezetes volt a búcsújuk is: a negyeddöntőben lefutballozták a pályáról a németeket, de az ihletett formában védő Oli Kahn eszén nem tudtak túljárni, és egy jogos tizenegyest sem kaptak meg, végül 1-0-ra veszítettek. 2010-ben egy körrel korábban búcsúztak, akkor Ghána gyűrte le őket hosszabbításban a legjobb 16 között.


Idén mindkét sérelemért revansot vehetnek: Ghánával és Németországgal ugyanis már a csoportkörben találkoznak.


Vb-mérleg: 29 meccs, 7 győzelem, 5 döntetlen, 17 vereség, 32-56-os gólarány
Vb-gólkirály: Landon Donovan (5 gól)
Legemlékezetesebb meccs: USA-Németország 0-1 (2002)
Szórakoztatósági faktor: 5


Egy új korszak kezdete: 64 év elteltével az USA ismét megnyert egy vb-meccset. Sajnos, az amerikai foci újjászületéshez Escobar tragikus öngólja is kellett.


1994: USA-Kolumbia 2-1


Négy gól 39 perc alatt. Jó kis félidő volt. Jeff Agoos öngóljára 12 éve nem találunk szavakat. 


2002: USA-Portugália 3-2


2002-ben az Arany Kupán elkerülte egymást a két ősi rivális, a vébén azonban a nyolcaddöntőben összefutottak. A hentest alakítja: Rafael Márquez.


2002: Mexikó-USA 0-2


A foci sokszor igazságtalan (a játékvezető pedig alkalmatlan a feladata ellátására).


2002: USA-Németroszág 1-0


Nem is vébé a vébé angol potyagól nélkül. 


2010 : Anglia-USA 1-1


(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább