A futballista, aki sárga lapot adott a bírónak

A futballista, aki sárga lapot adott a bírónak

, anfield.focitipp.hu

Paul Gascoigne

Hogyan lett egy ragyogó képességű kisdiákból (aki elsősorban a matematikát szerette) a kilencvenes évek egyik legnagyobb botrányhőse?



Paul „Gazza" Gascoigne, akit barátai csak G8-nak hívnak, tizenhat évesen igazolt a Newcastle United csapatához. A Szarkák mezében 1985-ben mutatkozott be, Jackie Charlton irányítása alatt. Eltelt két-három év, s már egész Anglia róla beszélt. Gazza hamar a szurkolók kedvencévé vált, elsősorban nagyszerű cselei, hihetetlen fanatizmusa és megalkuvást nem tűrő játékstílusa miatt. 1988-ban őt választották az Év legjobb fiatal játékosává Angliában, le is csapott rá a Tottenham: a Spurs 2.3 millió fontot fizetett érte a Newcastle-nek, s ez az összeg annak idején átigazolási rekordot jelentett. Ugyanabban az évben debütált a válogatottban is (Dánia ellen), s a közvélemény kíváncsian várta, hogy a zseniális Gazza tényleg Anglia hadvezérévé növi-e ki magát, vagy pedig egy kezelhetetlen géniusz lesz-e, enfant terrible, aki olykor kíméletlenül odalép az ellenfeleknek.

Könnyek, férfikönnyek

Az 1990-es világbajnokságon jó oldaláról mutatkozott be: a Kamerun elleni negyeddöntő után ódákat zengtek a Linekernek adott gólpasszáról. Ő volt az angol válogatott szíve, űzte-hajtotta a csapatot a középpályáról, és állandóan kommunikált a szurkolókkal is, erőteljesebb buzdítást kérve tőlük. A németek elleni elődöntőben elsírta magát a pályán, amikor sárga lapot kapott - akkor az azt jelentette, hogy angol továbbjutás esetén Gazza nem játszhatott volna a döntőben. Anglia azonban büntetőpárbajban kikapott, és csak a bronzéremért meccselhetett. Gazza ennek ellenére bekerült a világbajnokság All stars-csapatába, a BBC pedig abban az évben az Év sportolójává választotta.

Kígyó a pályán

Egy évvel később, 1991-ben az FA-kupa döntőjében (Tottenham-Nottingham) Gazza előbb kétszer is csúnyán odalépett ellenfelének, de a horrorjelenetért nem kapott sárga lapot - ő viszont megsérült. A nottinghamiek szabadrúgáshoz jutottak (Stuart Pearce belőtte), Gazza még beállt a sorfalba, de közvetlenül a gól után összecsuklott - keresztszalag-szakadás miatt majdnem egy évet ki kellett hagynia.
Sérüléséből felépülve igent mondott a Lazio ajánlatára, s bár a szurkolók ott is imádták őt, az olasz fővárosban nem találta a helyét, s tulajdonképpen csak az AS Roma elleni városi derbin lőtt góljára volt büszke. Többet emlegették vele kapcsolatban azt a jelenetet, amikor egy kígyót talált a kertjében, s elvitte a Lazio edzésére, majd elengedte a fűbe - a társak óriási riadalmára.

Gazza-mánia Skóciában

Gazza 1995-ben tért vissza - de Anglia helyett Skóciát választotta. A Glasgow Rangers vezéregyénisége lett, s amikor az 1995/96-os szezon utolsó előtti meccsén mesterhármast lőtt az Aberdeen ellen, Skóciában is kitört a Gazza-mánia. „A római derbi sokkal izgalmasabb, mint egy londoni Tottenham-Arsenal. De a glasgow-i Old Firmnek is megvan a maga varázsa: katolikusok a protestánsok ellen, persze egy csomó csúnya dolog elhangzik mindkét oldalon, de én nagyon szerettem az Old Firmet, hiszen tizenegy meccset játszottam a Celtic ellen, és egyszer sem kaptam ki" - nyilatkozta egyszer a Guardiannak. 1995 decemberében a Glasgow Rangers-Hibernians mérkőzésen történt: Dougie Smith játékvezető zsebéből kiesett a sárga lap. Gazza megtalálta a fűben, felvette, majd vigyorogva felmutatta a bírónak, aki azonban nem volt viccelődős kedvében, és az időközben visszakapott sárga lappal azonnal megbüntette a szerinte sportszerűtlen Gazzát.

Álomgól, alkohol

Az 1996-os Európa-bajnokság alatt is elemében volt: a skótoknak lőtt parádés gólja a torna legszebb találata volt, s a németek elleni elődöntő hosszabbításátban centikkel maradt le Shearer beadásáról a német kapu torkában. Ha azt belövi, Anglia döntős - így azonban Gazzának be kellett érnie azzal, hogy neve ismét ott szerepelt az All Stars-csapatban.

Nagyjából ekkor indult el lefelé a lejtőn - állandó botrányai és bohém életstílusa, illetve a sok sérülés volt az oka annak, hogy Glenn Hoddle nem nevezte őt az 1998-as világbajnokságra. Gazza klubot váltott, a Middlesbrough-ban azonban egyre inkább az alkohol rabjává vált, s később hiába próbálkozott az Evertonnál is, ereje nagy része arra ment rá, hogy különböző elvonókúrákkal megszabaduljon alkohol-függőségétől.

Gascoigne: álomgólok, sárga lap a bírónak, miegymás


Hitelkártya, Zimbabwe

„Egyszer egy zimbabwe-i fiú írt egy levelet, amelyben arra kért, küldjem el neki a hitelkártyámat, mert szeretne venni egy kocsit, és építeni az anyjának egy házat. S egyúttal megígérte azt is, hogy Londonba költözik, és nagy Spurs-drukker lesz belőle" - nyilatkozta a már említett interjújában arra a kérdésre, mi volt a legkülönösebb szurkolói kérés, amivel pályafutása során találkozott.

Miután visszavonult, 2005 októberében az ötödik ligás Kettering Town edzője lett, de csak 39 napig bírta a kispadon: október 27-án írta alá a szerződését, december 5-án pedig már kirúgták. Még aznap letartóztatta a rendőrség, mert megtámadott egy újságírót. Tavaly novemberben hasonló balhénak köszönhetően került a brit bulvárlapok címoldalára: egy londoni night-clubban megvert egy férfit. Egyet azonban a botrányok ellenére sem lehet megkérdőjelezni: a pályán Gazza volt az angolok utolsó brazilja.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Paul John Gascoigne
Születési dátum: 1967. május 27.
Születési hely: Gateshead, Anglia
Állampolgárság: angol
Poszt: középpályás

Pályafutás (meccs/gól):

1985-1988 Newcastle United 107/25
1988-1992 Tottenham Hotspur 112/33
1992-1995 Lazio Roma 47/6
1995-1998 Glasgow Rangers 104/39
1998-2000 Middlesbrough 48/4
2000-2002 Everton 38/1
2002 Burnley 6/0
2003 Gansu Tianma (kínai) 4/2
2004-2005 Boston United 6/1

Válogatottság/gól:
57/10

(anfield.focitipp.hu)


A múlt csillagai sorozat
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább