Végre jó meccset láttunk

Végre jó meccset láttunk

, focitipp.hu

UEFA-kupa, selejtező, 2. forduló

Fehérvár-Grasshoppers 1:1

Nem hittünk a szemünknek. Egy magyar csapat végigrohanta a meccset, tucatnyi helyzetet kidolgozott, a hátrányban pedig nem adta fel a harcot. A magyar futball még mindig nem halt meg.



András, Béla, Csilla

András bölcsészdoktor. Béla szobafestő. Csilla (András felesége) pedig pszichiáter. Pár éve ismerték meg egymást, amikor Andrásék új lakásba költöztek. Ekkor ismerték meg Bélát, aki új színt adott a lakásnak. Hamar kiderült, hogy a két férfi közös pontja a futball. A munkakapcsolatból barátság lett, és azóta minden fontosabb meccs alkalmával Béla becsönget Andrásékhoz egy rekesz sörrel és kezdődik a meccsnézés. Így volt ez tegnap is.

Esélylatolgatás

Láttad mit nyilatkozott a Kuttor?" - kérdezte a bölcsészdoktor Bélát, aki éppen az egyik sörösüveget próbálta a szájával kinyitni. „Tudod, hogy én az újságpapírt mire használom" - mosolyodott el amaz - utalva arra, hogy ő a mai napig újságpapírokat helyez a padlóra, ha plafont fest. „Legalább nem unatkozom, amikor keverem a festéket." - ideologizálta meg döntését. András felolvasta a fehérvári hátvéd nyilatkozatát: „A csütörtöki összecsapásnak minden pillanatát élveznünk kell, mert nem hiszem, hogy a közeljövőben ilyen komoly ellenféllel találkozunk majd." Béla nem értette, hogy András mit akar ezzel mondani, és mivel ezt a András is látta, megmagyarázta a dolgot: „Hát nem érted? Eleve feltartott kézzel lépünk pályára! Esélyünk sem lesz, úgy megvernek minket, hogy már csak formalitás lesz a zürichi visszavágó."

Az első félidő

Nézd már!" - rikkantotta Béla „A brazilok ellen fogunk játszani" - utalva a Szöcskék sárga mez, kék nadrág, fehér sportszár szerelésére, de Andrásnak más tűnt fel: „Nem akarom elkiabálni, de eltelt fél óra a meccsből és meglepően jól játszunk, ráadásul az iramra sem lehet panaszunk!" A harmincadik percben Bozsics állt a labda mögé - szabadrúgás. Érdekes látvány volt a két férfi: Béla a kanapén előrehajolva rágta a körmét, míg András hátradőlve, karjait a támlára helyezve várta a lövést. „Bassza meg!" - ordított Béla, miután centikkel ment el a lövés a kapu felett. András felhúzta a szemöldökét, de nem szólt egy szót sem. Csilla - aki eddig némán figyelte az eseményeket - rágyújtott egy cigarettára és a férjéhez fordult: „Ritka szép szabadrúgás volt, nem gondolod?"

Az irónia helye

Csertői Aurél a szünetben lecserélte az indiszponált Dvérit, valamint a sokat futó Juszuf Dajicsot. Ez utóbbit kommentálták a hőseink is: „Ekkora baromságot!" - dohogott Béla. „Ez a kis mitugrász jól megkeverte párszor a csokizabálókat." András nyugalomra intette: „Egyik béna helyett jön a másik. Mindegy, melyik úton nem halad az ember..." - idézett egy kortárs írót, de Bélának nem esett le a poén. Csilla ekkor kicsit szemrehányóan nézett férjére, ugyanis nem egyszer vitáztak azon, hogy szabad-e olyan társaságban ironizálni, amely nem érti az efféle utalásokat. Béla mindebből semmit sem érzékelt, kiment a hűtőhöz és hozott még két üveg sört.

András igaza

Esélytelenek vagyunk." - jelentette ki a házigazda, miután két felsőkapufát is lőtt a Grasshoppers. Habár a meccs teljesen kiegyenlített volt, András minden alkalmat megragadott arra, hogy tételét - miszerint a magyar futball halott - igazolja. „A Debrecen és az Újpest fullajtároktól kapott ki, ráadásul mindketten jobb csapatok a Fehérvárnál, míg a Grasshoppers sem egy Vaduz, vagy Rabotnicski. Idő kérdése és gólt kapunk, a játékosok pedig abban a pillanatban feladják!" - szólt a szakértőnek tűnő elemzés. Béla erre mindössze egy „várd ki a végét!" közhellyel reagált, de ebben sem volt nagy meggyőződés, ezért zavarában inkább kibontott még egy üveg ***-t. Aztán a hetvenedik percben jött a svájci kontra. 0:1.

Béla igaza

Nem baj fiúk, nyomjátok, van még húsz perc, simán ki tudtok egyenlíteni, sőt még nyerni is lehet, csak könyörgöm, ne adjátok fel!" - a szobafestő térden állva könyörgött a televízió előtt. Teátrális viselkedését írjuk a hatodik üveg sör számlájára. Csilla elmosolyodott: „Figyeld meg Béla, igazad lesz. Nem olyan jók ezek a svájciak, mint ahogy beállítják őket. Látjátok fiúk?" - fordult András felé is. „Ha egy magyar csapat elhiszi, hogy lehet keresni valója egy ilyen meccsen, abból bármi lehet. Két dolog kell a futballhoz: erőnlét és önbizalom." András elgondolkodott. Igazából egyetértett a feleségével, de az utóbbi idők eredménytelensége láttán teljesen elvesztette hitét a magyar futball felemelkedését illetően. Eközben a kék-pirosak nem adták fel. Rohamoztak és további helyzeteket alakítottak ki, kapura lőttek, fejeltek, és mindent megtettek az egyenlítés érdekében. A kommentátor szerint (ifj. Knézy) a fehérváriak elveszítették a hitüket, mire Béla tombolni kezdett: „Nem látsz a szemedtől, te idióta? Hát nem látod, hogy meghalnak a pályán?" András csatlakozott, habár ő higgadtabban értékelt: „Ez tényleg nem igaz. El kell ismernem, a Fehérvár derekasan küzd és egyáltalán nem adták fel. Az Újpest feladta, a Debrecen feladhatta Szkopjéban (nem láttuk), de most a Fehérvár tényleg nem adja fel." A 93. percben a csereként beállt Horváth Gábor gólt fejelt a szögletből. 1:1. „Góóóóóóóóóóól!!!"

Értékelés

Kimegyünk Svájcba és rúgunk egy hármast ezeknek a nyomorékoknak, mint a Fradi tette a BL-ben!" - ordította Béla, miközben táncra perdült a szoba közepén.
Tartok tőle, hogy ez az eredmény csak az illúziót tartja ébren, miszerint van esélyünk továbbjutni. A három gólban egyetértünk, de szerintem azt mi kapjuk majd." - szögezte le András.
Meglátjuk..." - mosolyodott el Csilla sokadszor az este folyamán, majd felállt a fotelből, kiment az erkélyre és folytatta a meccs miatt félbeszakított könyv olvasását.

(kl.focitipp.hu)


FC Fehérvár-Grasshoppers Zürich 1:1
Székesfehérvár, 5000 néző
Jv: Michael Dean (angol)
Fehérvár: Sebők Zs. - Csizmadia, Kuttor, Koller, Vincze Z. (78. Horváth G.) - Dvéri (46. Farkas B.), Schwarz, Bozsics, Alumona - Sitku, Dajics (46. Lattenstein)
Grasshoppers: Coltorti - Sutter, Schwegler, Weligton, Jaggy - León, Seoane, Saladic, R. Pinto (83. Eduardo) - Dos Santos (67. Discotte), Ristic (73. Demba Touré)
Gólszerzők: 93. Horváth G., ill. 70. Pinto


Közép-keleti csoport

FC Fehérvár-Grasshoppers (svájci) 1:1
Gólszerzők: 93. Németh G., ill. 70. Pinto
Artmedia (szlovák)-Dinamo Minszk (fehérorosz) 2:1
Gólszerzők: 73. Konecny, 77. Cisovsky, ill. 21. Edu
Piros lap: 86. Konecny (Artmedia)
Ried (osztrák)-FC Sion (svájci) 0:0
Karvan Evlakh (azeri)-Slavia Praha (cseh) 0:2
Gólszerzők: 14. Hrdlicka, 90. Fort
Csernomorec Odessza (ukrán)-Wisla Plock (lengyel) 0:0
FC Basel (svájci) FC Vaduz (liechtensteini) 1:0
Gólszerző: 58. Majstorovic
Zimbru Chisinau (moldáv)-Metalurh Zaporizzsja (ukrán) 0:0
Mattersburg (osztrák)-Wisla Kraków (lengyel) 1:1
Gólszerzők: 20. Naumoski, ill. 14. Zienczuk
Piros lap: 76. Ratajczk, ill. 71. Burns
Hertha BSC (német)-Ameri Tbiliszi (grúz) 1:0
Gólszerzők: 90. Okoronkwo
Rubin Kazany (orosz)-BATE Boriszov (fehérorosz) 3:0
Gólszerzők: 37. Bazajev, 57., 68. Asvetia
Young Boys (svájci)-Olympique Marseille (francia) 3:3
Gólszerzők: 19. H. Yakin, 48. Paulo, 72. Santos, ill. 17. Zubar, 44., 56. Nijang
Piros lap: 6. Taiwo, 70. Zubar (mindkettő Marseille)


Déli-mediterrán csoport

Apoel Niocosia (ciprusi)-Trabzonspor (török) 1:1
Gólszerzők: 3. Fernandes, ill. 89. Yattara
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)-NK Domzale (szlovén) 1:2
Gólszerzők: 42. Bruno, ill. 65., 90. Ljubijankic
Piros lap: 62. Haliva (Hapoel TA)
CSZKA Szófia (bolgár)-Hajduk Kula (szerb) 0:0
Roeselare (belga)-Ethnikos Achnas (ciprusi) 2:1
Gólszerzők: 39. Dufoor, 82. Oris, ill. 80. Stjepanovic (11-es)
OFK Beograd (szerb)-AJ Auxerre (francia) 1:0
Gólszerző: 30. Bajalica
Dinamo Bukarest (román)-Beitar Jeruzsálem (izraeli) 1:0
Gólszerző: 77. Munteanu
Partizan Beograd (szerb)-NK Maribor (szlovén) 2:1
Gólszerzők: 27., 30. Odita, ill. 63. Mihelic
FK Szarajevó (bosnyák)-Rapid Bukarest (román) 1:0
Gólszerző: 90. Obuca
Piros lap: 65. Constantin (Rapid)
Bnei Yehuda (izraeli)-Lokomotív Szófia (bolgár) 0:2
Gólszerzők: 30. Davcsev, 58. Genkov (11-es)
Omonia Nicosia (ciprusi)-Litex Lovecs (bolgár) 0:0
FK Tirana (albán)-Kayserispor (török) 0:2
Gólszerzők: 27., 45. Akagündüz


Északi csoport

IK Start (norvég)-Drogheda United (ír) 1:0
Gólszerzők: 68. Strömstad
Odense BK (dán)-Llanelli FC (walesi) 1:0
Gólszerző: 29.Oliveira
Randers FC (dán)-Kaunas (litván) 3:1
Gólszerzők: 59. Fali, 82. Ahmed, 90. Pedersen (11-es), ill. 79. Juska
Twente Enschede (holland)-Levadia Tallinn (észt) 1:1
Gólszerzők: 55. Heubach, ill. 24. Andrejev
Ventspils (lett)-Newcastle United (angol) 0:1
Gólszerző: 70. Bramble
Brann Bergen (norvég)-Atvidabergs FF (svéd) 3:3
Gólszerzők: 2., 27. 59. Memelli, ill. 27. Haglund, 48. Bergström, 83. Karlsson
Molde FK (norvég)-Skonto Riga (lett) 0:0
Flora Tallinn (észt)-Bröndby IF (dán) 0:0
Piros lap: 66. Ankergen (Bröndby)
Suduva (litván)-FC Bruges (belga) 0:2
Gólszerzők: 19. Daerden, 70. Roelandts
Gretna FC (skót)-Derry City FC (ír) 1:5
Gólszerzők: 12. McGuffie, ill. 22. Kelly, 54., 56. Deery 63., 75. Martyn

(A visszavágókat augusztus 24-én rendezik.)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább