Prémium párizsi

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

BL-csoportkör

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?



Nézi az ember a Juventus és a Barcelona mérkőzését. Nem rossz meccs, de nem is jó, valami hiányzik belőle. Talán nem véletlen, hogy a főszereplők már a meccs előtt körbeudvarolták egymást, Buffon azt se tudja, kinek adja oda a mezét a meccs végén, Rakiticsnek vagy Jordi Albának. A horvát még a vébét is kihagyná azért, hogy Buffon elmehessen helyette a kockások válogatottjának középpályájára. Cuki.

 

Az is feltűnő, hogy az elmúlt évek csatár-megasztárjai dülöngélnek. Kezdenek megkopni, sajog a derekuk, oda a bokájuk, francba az egésszel. Higuaín enbéegyes tempóban fordul, a labda leperdül a lábáról lövés közben. Luis Suárez? Valami azt súgja, lassan neki is annyi, nincs meg benne az a robbanékonyság és kíméletlenség, amit évek óra csodálunk/gyűlölünk. De ők legalább lődözgetnek gólokat, Madridban egy másik gigász, Fernando Torres (Atlético) szenved, góljainak száma idén: null. A torinói meccs vége is null-null, ezzel mindkét csapat továbbjutott (a Barca matematikailag is, a Juve kábé 90%-os eséllyel), békés labdázgatás. Kapura tartó lövések száma 3:2. Csereként beállt Messi.

 

Bezzeg, amit a PSG-től látunk Párizsban. Ifjonti hév, űrfoci. Nem kizárt, hogy jövő tavaszra Neymar és Mbappé már nem a jövő lesz, hanem a fényes jelen, BL-trófeával a zsebben. (Ellenfél: a City.) A PSG-ben mindenki zseni, elöl ott van az idén megint gólgép-üzemmódban rohangáló Cavani, a középpályán két csodálatos & intelligens mindenes, Rabiot és Verratti, hátul pedig Dani Alves, akiről lassan Cafú jut az eszünkbe. A hasonlóság: egyikük sem hajlandó megöregedni. A különbség: Dani Alves gólja (a Celtic ellen a hetedik), az a pazar, csűddel, egyenesen ellőtt labda a hosszú felső sarokba. Na, ilyet Cafú nem tudott, és valójában csak nagyon kevesen tudnak. A PSG gólkülönbsége öt meccs után 24:1, ebből a 24 természetesen BL-rekord a csoportkörben (s egy meccs még vissza van).

 

A nagy ászok közül ugyancsak szenyor kategóriában indul a Bayern München, amely csak egy Łukasz Teodorczyk nevű center bénaságának köszönhette, hogy nem kapott három gólt az első félidőben az Anderlechttől. A lengyel többször vitte rá egyedül Ulreich kapusra a labdát, de mindannyiszor elképesztő ügyetlenséget mutatott. A szünet után bejött a papírforma, a bajorok kétszer elfutottak, a belgák viszont csak egyet tudtak begyűrni. Azonban az látszik, hogy ez a Bayern is átmeneti állapotban van, Jupp Heynckes tűzoltónak jó, a nagy nevek fáradni látszanak, Robbennel már aligha lesz meg a következő BL-cím.

 

S akkor angolozzunk egyet a végére: könnyen lehet, hogy a szigetország rekordot dönt. A legjobb tizenhat között alighanem öt angol csapat is ott lesz – ilyesmire korábban egyetlen ország sem volt képes a BL története során. Kedden továbblépett a Tottenham és a Manchester City, de a Liverpool is karnyújtásnyira áll a legjobb tizenhattól. Szerdán a Chelsea harcolta ki a továbbjutást a Qarabag elleni idegenbeli 4:0-val, s a Manchester United sem áll messze ettől. Mourinhóék kikaptak ugyan a Baseltől, de csak akkor búcsúznak a sorozattól, ha az utolsó fordulóban minimum hatgólos vereséget szenvednek hazai pályán a CSZKA Moszkvától (továbbá: a Basel is megveri a Benficát). Ez is science fiction, de azért José Mourinho MUTD-je túl sok emlékezetes élményt eddig nem adott nekünk az idei sorozatban.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább