Az ember, aki fut

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Jamie Vardy és az alázat

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem ér az egész. Még ha vannak is nála képzettebb és ügyesebb csatárok. Az alázatot.Nézem ezt a Vardy srácot a Leicesterben. Tudjuk, milyen hiper-romantikus az ő története, mekkora utat járt be, amíg ötödosztályú futballistából a világ legerősebb bajnokságának egyik csatársztárja lett. És azt látom, nincsen neki úgymond "titka". Az, ami vele történt, megtörténhetne, teszem azt, egy nem túl sokra tartott magyar focistával is akár.

 

Tudniillik Vardyra biztosan nem igaz, amit minden lemaradás és színvonalkülönbség kapcsán el szoktak sütni, hogy mennyivel komolyabb alapképzést, "rendszer-szemléletű" oktatást kapott, micsoda luxus-körülmények között foglalkoztak vele a kiválasztásától kezdve. Vardy egy igazi futballproli, tudom, hogy ilyenből nem sok akad már az európai topligák milliméterre megtervezett felépítményében. Amit a modern futballból tud, azt nyilván az utóbbi években kapta és sajátította el. Valami sokkal fontosabbat viszont jóval korábban, és ez az igazi különbség közte és (többek között) a hazai képzés "termékei" között.

 

Vardy ugyanis fut. Megállás nélkül, egész meccsen, hosszában-keresztben, sprintben. Ez az ő "játékának" a lényege, esszenciája, alapvetése. Erre épül a csapata taktikája. Vardy befut, elfut, visszafut, fel kell lőni neki a labdát, megkerüli vagy lefutja a védőt, aztán – a többit meglátjuk. Van, hogy belövi, van hogy nem. Még a 11-eseket is úgy lövi, hogy attól hidegrázást kap egy "képzett" csatár, nekirohan, aztán izomból durr bele, helyezni sose szokta, vagy elugrik a kapus, vagy nem, tegnap speciel nem ugrott el, ki is hagyta. De előtte ő harcolta ki, tudniillik, húsz méter hátrányból sprintelt a labdára, reménytelen helyzetből. A 70. percben.

 

Ezt a dolgot, a futást, a megállás nélküli hajtást, a kilencvenedik percben is sprintelést nem kell "tanítani". Nem kell hozzá se akadémia, se (állandóan visszasírt, felemelkedésünk zálogának tartott) grund, tényleg, még edző se kell hozzá. Az ahhoz kell, hogy ha van egy embered, aki képes és (tádám!) HAJLANDÓ futni, MELÓZNI, kezdj vele valamit. De először ő kell hozzá és az ő akarata.

 

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem ér az egész. Még ha vannak is nála képzettebb és ügyesebb csatárok.

 

Az alázatot.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább