Kékre verték Rómában a kékeket

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Bajnokok Ligája, csoportkör

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.



Az első forduló után nagyon másképp nézett ki a helyzet a C csoportban, mint ahogy most áll. Úgy tűnt, érvényesül a papírforma: a Chelsea hatot rúgott a Qarabagnak, a Roma pedig csak Alisson kapusnak köszönhette, hogy megúszta vereség nélkül az Atlético elleni hazai meccsét. A bivalyerős Chelsea és a rutinos Atléti továbbmegy, a Roma örök ígéret marad, gondoltuk akkor. Ehhez képest a negyedik fordulóban a Roma hazai pályán lelépte a Chelsea-t, az Atlético pedig az azerbajdzsáni iksz után hazai pályán sem bírt a Qarabaggal. A képlet másképp fest: a Chelsea és a Roma is továbbjut, ha megveri az azeri csapatot, az Atléticónak ez esetben az sem lenne elég, ha legközelebb a Romát (odahaza), majd a záró fordulóban a Chelsea-t (idegenben) is legyőzné, márpedig a jelenlegi forma alapján mindkét eredmény meglepetésnek számítana.

 

A Chelsea formája sem az igazi. Tavaly az egész szezon során mindössze öt mérkőzést veszítettek a kékek a Premier League-ben, idén tíz forduló után már három vereséggel állnak. S már a BL-ben sem megy. A Roma elleni játék – különösen a második félidőben – egészen rettenetes volt. A 3:0-s különbség teljesen reális volt, sőt, akár még fájdalmasabb is lehetett volna a vége. Az angol sajtó ízekre szedte azt a jelenetet, amikor három Chelsea-bekk üldözi Dzekót, aki egy visszacsel után Perottihoz passzolt. Az argentin tízméteres körzetében nem volt egyetlen angol futballista sem, mégsem lett 4:0, Perrotti ugyanis kilőtte a stadionból a labdát. „Komikus” – írta a CFC védekezéséről a BBC, és alighanem ez volt a legfinomabb jelző. A Chelsea problémáit alighanem az jelenti, hogy a tavalyi idény szűrőzsenijei közül Nemanja Maticsot a klub eladta a ManUTD-nek, N’Golo Kanté pedig még mindig sérült. „Vissza kell nyernünk a harci szellemünket. Nagyon nehéz idény vár ránk, ha nem térünk rá a helyes útra” – fogalmazott a meccs után Antonio Conte, aki továbbra is vállalja a felelősséget a gyengébb eredményekért. (Érdekesség, hogy ez volt az első angol vereség a BL-ben idén, a mérleg így angol szempontból 12-4-1.)

 

A Roma és a Chelsea mellett szinte biztosra vehető a Barcelona és a Juventus továbbjutása is. A Barcelonának ehhez a hátralévő két mérkőzésen elég lesz egy pontot gyűjtenie, a Juventusnak pedig háromra lesz szüksége (az Olimpiakosz elleni idegenbeli fellépés alkalmas lehet ennek megszerzésére). Ugyanakkor kedden egyik nagyágyú sem remekelt, a Barcelona szürke játékkal mindössze 0:0-ra végzett Pireuszban. A Barcelonával öt év után fordult elő újra, hogy nem talált a kapuba BL-csoportmérkőzésen (2012: Benfica 0:0). A Juventus sem lehet büszke magára, Higuaín egyenlítő gólja nagyon kellett a hajrában. Ha a Sporting megőrizte volna 1:0-s előnyét, akkor lépéselőnybe került volna az olasz csapattal szemben.

 

Csak matematikailag nem lépett a legjobb tizenhat közé a Manchester United sem, amely a Benfica elleni hazai 2:0-nak örülhetett. Az angoloknak a továbbjutáshoz elég lesz egy pont a hátralévő két meccsükön – nehezen hihető, hogy erre ne lennének képesek. A nap vesztese a Basel, amely ahelyett, hogy bebiztosította volna a továbbjutását, odahaza kapott ki a CSZKA Moszkvától, így mindkét csapat 6-6 pontos, az egymás elleni eredmény azonban továbbra is a svájciaknak kedvez.

 

Továbbjutásnak örülhetett viszont a PSG és a Bayern München is. A párizsi csapat ötöt rúgott az Anderlechtnek (két meccsen összesen kilencet), és ezúttal született egy tripla is. Nem Neymar vagy Mbappé szerzett három gólt, hanem egy bekk: Layvin Kurzawa. Ez volt a BL történetének első triplája, amelyet védő szerzett, a PSG pedig az első csapat, amelyik négy csoportmérkőzés után 17 gólig jutott (s közben egyet sem kapott). Az igazi erőfelmérő azért majd a müncheni csoportmeccs lesz a PSG számára.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább