Majdnem le lettünk

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.A bukott diák jussa: a bajnokoké helyett Európa-liga. Első nap az isiben. Rendesen szecskáztattak bennünket, és nem azért mert a neve van, de egyebe nincs Köln összeszedettebb volt, hanem mert csak ők voltak összeszedettek. Mi lézengtünk, szaladgáltunk, idétlenkedtünk, tényleg kezdem azt hinni, hogy ez az előírás. Áll Wenger az öltözőben, és okít, hogy figyu, ne legyen középpálya, és basszátok el hátul. A taktika ragyogóan működik, a meglepett németek olyan szépséges potyagólt lőnek, amilyet emléktornán szoktak a visszeres lábú öregfiúk. Az egykori gyalogkakukk, Walcott képtelen dialógusba bocsátkozni a labdával, úgy csetlik-botlik, mint az a haverod a hétvégi focin, akit csak azért nem zavarsz el zuhanyozni, mert évek óta együtt söröztök. Sánchez abba is belebonyolódik, amit el se kezd, a cicánk játszik így a plüssmackóval, ahogy ő bukdácsol egy-egy véletlenszerűen kialakuló német gyűrűben.

 

A jól sikerült igazolásokra gondolok, hogy jobb legyen a közérzetem, de elfacsarodik a szívem. Vettünk egy Lacazette-et meg egy bosnyák fenevadat – most egyik sincs a csapatban. Pihenni jöttek. Giroud – állítólag – távozni akart, végül maradni kényszerült. Bellerín – állítólag – házat vásárolt Barcelonában, de meghiúsult az üzlet, pórul jártak a katalánok, s ha nem adja ki a kérót, kicsi spanyol védőnk is koldusbotra juthat. Mustafi állítólag már kezdte jól érezni magát Milánóban – a képzelet varázslatos dolgokra képes. Sánchez, azt mondják, válogatott mérkőzés ürügyén egyenesen Santiagóba szökött, hogy aláírjon a Chilében székelő Manchester Citynek – ma épp a Köln ellen bizonyít, nálunk. Milyen szívvel focizik egy játékos ezek után?

 

Desszert gyanánt Köln-drukkerektől hangos az Emirates, kórusban zeng a nem tudom, milyen dal, ész nélkül, de ritmusra verik a dobot, mintha a Vikingeket nézném – mondjuk, húszezren jöttek, s nem háromezren, ahogy ígérték, de ennyire azért ne legyünk jószívűek.

 

Le vagyunk szurkolva, és egyébve. Teljes csőd minden szinten, kezdem úgy látni a világot, mint Krasznahorkai László elbeszélői, tehát lassan már nevetni is tudok az apokalipszisen.

És akkor a szünetben csoda történik. Mesterünk törli memóriájából a szórakoztató taktikát, és behozza a bosnyákot, aki könyörtelenül megtorolja a markukba röhögő kölnieken az ötvenperces Septemberfestet, akkora gólt lő, hogy szó bennszakad. Robusztus alakja jótékonyan hat Sánchezre is, aki kigubancolja, amit ki kell, találata Brehme-díjas. Ezt a díjat én alapítottam, és mostantól mindenkinek kiosztom, aki olyan gólt szerez, mint a helyes német fiú a hollandoknak a kilencvenes vébén. Bellerín pedig indulatból beveri a harmadikat is. Micsoda csapatom van!

 

A kölni szurkolók továbbra is örülnek, mintha valami fölhúzott biodíszlet volnának, vagy csak inni jöttek volna ilyen rohadt messzire. Lehet, hogy végig nekünk drukkoltak?

 

Esélylatolgatós, szakmázós rész

Milyen esélyünk van az Európa-liga csoportköréből továbbjutni? Jó esélyünk van.

További cikkek a rovatban

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, focitipp

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Ismét elindítjuk tippjátékunkat a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?

Tovább

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München…

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább