Lássuk a medvét!

Lássuk a medvét!

, focitipp.hu

Rajtol a Premier League

Brazil foci? Ugyan már. Szombaton a Sheffield Utd-Liverpool mérkőzéssel elkezdődik a Premier League új idénye, mi pedig körülnéztünk a csapatok háza táján. Tartsanak velünk.



Kikapott ugyan a Liverpooltól az angol szuperkupáért játszott meccsen, de ez ne tévesszen meg senkit: a Premier League idén is arról szól majd, hogy ki tudja elkapni a Chelsea-t. Azt a csapatot, amelyben a játékosok piaci összértéke közel 400 millió euró... Mourinho még azt a luxust is megengedhette magának, hogy elköszönjön olyan sztárjátékosoktól, mint Damien Duff vagy Asier Del Horno. Ballack, Sevcsenko és Kalou érkezett, a legtöbbet emlegetett balhátvéd, Ashley Cole viszont nem. Tavaly bevehetetlen volt a Stamford Bridge (19 meccsen 18 győzelem és 1 döntetlen), idén többen is fenik majd a fogukat a Kékek skalpjára.

Elsősorban a Manchester United, bár rossz ómen, hogy a Tottenhamből csillagászati összegért igazolt Carrick már a felkészülés során megsérült, ráadásul Ruud van Nistelrooy személyében 21 tavalyi gól is távozott az Old Traffordról. A holland csatárt Carlos Tévez pótolhatta volna, de a Corinthians tárgyalni sem volt hajlandó a Vörösökkel. Harcra kész viszont Paul Scholes, aki a tavaszi szezont súlyos szemsérülése miatt csaknem teljes egészében kihagyta, rajta kívül Ole Gunnar Solskjaer lehet a nagy visszatérő: bár az 1999-es BL-döntő hőse aligha ismétli meg a Nottingham Forest elleni, hét évvel ezelőtti bravúrját, amikor csereként beállva 13 perc alatt négy gólt lőtt.

Ha megverte volna a Chelsea-t a bajnokságban, a Liverpool lett volna a tavalyi bajnok. De nem lett, mert a csatársor vérszegény teljesítményt nyújtott. Benitez ezért elköszönt a tavaly mindössze 5 bajnoki gólt szerző Morientestől és ideiglenesen Cissétől is, s helyükre szerződtette a „rosszcsont" Craig Bellamyt: a walesi válogatott támadó aki tavaly a Blackburnben termelte a gólokat, négy évre írt alá. A liverpooli védelemre tavaly sem lehetett panasz (22 mérkőzésen nem kaptak gólt), nyáron pedig tovább erősödött a hátsó alakzat: az argentin utánpótlásválogatott Palletta és a brazil Fabio Aurelio egyaránt tökéletes választásnak tűnik, csakúgy, mint a Birminghamből érkező Pennant.

Új stadion (a 60 ezer férőhelyes Emirates), új szponzor (a Fly Emirates légitársaság), új remények: az Arsenal feledtetni szeretné tavalyi kisiklásait, mert hiába volt a BL-menetelés, a bajnokságban az utóbbi tíz év legrosszabb mérlegével zártak az Ágyúsok. Arséne Wenger mindenesetre a jövő csapatát építi: a 37 esztendős Bergkamp befejezte, a 32 éves Pires és a 31 éves Campbell pedig távozott, míg az érkezők közül a legidősebb játékos a 25 esztendős Rosicky.

Támadás! - adta ki a jelszót Martin Jol, a Tottenham mestere. A Spurs komolyan gondolja az ostromot, két csapatra való nagyszerű középpályása van, ráadásul Zokora, Berbatov vagy Assou-Ekotto személyében topjátékosok érkeztek a White Hart Lane-ra.

Blackburnben nagy volt a jövés-menés, a Dickov-Bellamy csatárduó távozott, helyettük a grenadai Jason Roberts érkezett (aki két éve a másodosztályban 21 gólt lőtt), illetve az a Francis Jeffers, akiért 2001-ben még 13 millió eurót fizetett az Arsenal, azóta azonban csökkenőben a kreditje. Az átigazolási időszak legjobb híre Blackburnben mégis az, hogy szerződést hosszabbított Morten Gamst Pedersen.

Szürkék a Szarkák, évek óta, idén pedig Alan Shearer sem lesz már: a Newcastle ezért csábította el Damien Duffot a Chelsea-ből, s most már csak imádkozniuk kell, hogy Michael Owent végre kerüljék el a sérülések.

Évek óta masszív középcsapat a Bolton, bár Sam Allardyce edző személyén kívül semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a csapat a tabella felső részében végezzen. Alan Pardew remekül összerakta a West Hamet, ráadásul az érkezők (Bowyer, Paintsil, Carlton Cole) is csupaszív futballisták - idén egy kis szerencsével az első hatban is ott lehetnek.

A tavalyi szezon üde színfoltja volt a Wigan, amely rakétarajtot vett: 11 forduló után a 2. helyen állt. Idén már nehezebb dolga lesz Paul Jewellnek, hiszen pótolnia kell a távozó Jason Robertset és az évad egyik nagy felfedezettjét, a Fulhambe távozó Jimmy Bullardot.

Erősített az Everton: a Stollverkosok megszerezték a Crystal Palace csatárát, Andy Johnsont, aki négy év alatt 74 bajnoki gólt lőtt. A bajnokság egyik legidősebb csapata a Fulham (az átlagéletkor 28 év): a Craven Cottage-on a rutin mellett elsősorban Jimmy Bullardban bíznak majd.

Alan Curbishley nélkül nem Charlton a Charlton, bár Hasselbaink leigazolása talán kiengesztelte a szurkolókat. A „bajnokság legkiszámíthatatlanabb csapata" jelzőt tavaly a Middlesbrough érdemelte ki, amely az UEFA-kupában a döntőig jutott, a ligában viszont hullámzó teljesítményt nyújtott: kérdés, idén Hasselbaink és Queudrue távozása megérződik-e a Boro játékán.

Remek kezdés után látványosan visszaesett tavaly a Manchester City: idén sem várható sokkal több az égszínkékektől, Paul Dickovval kiegészülve sem. Az Aston Villa csak Martin O'Neill csodatévő képességében bízik: a Celticből európai élcsapatot varázsoló trénernek nincs könnyű dolga egy olyan gárdával, amelyben Milan Baros a legnagyobb sztár.

A Portsmouth sztárt igazolt a kispadra és a védelembe is: Harry Redknapp segítője az Arsenal egykori kőkemény középhátvédje, Tony Adams lesz, és az Arsenalból érkezett Sol Campbell, a BL-döntőben gólt szerző bekk is.

Fennállásának 135 éve során először játszik majd az első osztályban a Reading, amely tavaly angol rekordnak számító 106 pontot szerzett a második vonalban (31 győzelem, 13 döntetlen, 2 vereség). A bentmaradás reális cél, bár tavaly hasonló helyzetben indult a Sunderland is...

A Sheffield United nem szeretné megismételni az 1990/31-es nyitányt: akkor zsinórban 16 meccsen nem tudtak nyerni (0-4-12). Hulse (Leeds) és Davis (Preston) leigazolása azt sejteti, hogy az újonc többet forgat a fejében egy szimpla bentmaradésnál.

Nincsenek vérmes reményei viszont a Watfordnak, amely a bukmékerek szerint a Premier League új idényének abszolút outsidere. Egyet azonban ne felejtsünk el: Priskin Tamás csapata az osztályozók során impozáns játékkal verte a Crystal Palace-t és a Leedset is.

Kit favorizálnak a bukmékerek?

Anglia legismertebb fogadóirodája, a William Hill szerint a Premier League egyértelmű esélyese a Chelsea: Mourinhóék bajnoki címére 1,44 az odds. A Manchester Utd végső győzelme hétszeres, az Arsenalé nyolcszoros, a Liverpoolé kilencszeres pénzt fizet. A Tottenhamra már 51 az odds, a legesélytelenebbnek tartott Watfordra pedig 2001. A gólkirály-jelöltek közül az Arsenal mesterlövésze, Thierry Henry a legnagyobb favorit (3,5), megelőzi Sevcsenkót (6) és Wayne Rooney-t is (15).

(stoke.city.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább