Folytatódik a csehek vesszőfutása?

Folytatódik a csehek vesszőfutása?

, focitipp.hu

Eb-selejtezők, A-, B-, D-csoport

A B csoportban a világbajnoki döntő két résztvevője mellett Ukrajna is pályázik az első két hely egyikére. Az A csoportban az azeri-örmény-kazah hármas borzolja a kedélyeket. A D csoportban német-cseh-ír-szlovák versenyfutás.



De messze van Kazahsztán...


A CSOPORT
Belgium
Kazahsztán
Finnország
Lengyelország
Portugália
Szerbia
Azerbajdzsán
Örményország


Eddigi eredmény: Belgium-Kazahsztán 0:0
Hétvégi program: Szerbia-Azerbajdzsán, Lengyelország-Finnország

Az A csoportból kiemelkednek a világbajnoki negyedik helyezett portugálok, akik leginkább az Azerbajdzsán, Örményország, Kazahsztán hármas részvétele miatt aggódhatnak - utazási szempontból.

Mögöttük négy csapat vívhat nagy harcot a második hely megszerzéséért. A vb-résztvevő lengyelek leginkább a kispadon erősítettek, hiszen a Trinidad és Tobagót irányító holland Leo Beenhakker ül majd a csapat kispadján. A szerbek abban bízhatnak, hogy a németországi leszereplésnél csak jobb jöhet.

A finnek legutoljára a magyarok ellen értek egy nagy világverseny küszöbére, de 1997 őszén Helsinkiben Moilanen és négy társa megfosztotta Finnországot a világbajnoki pótselejtezőn való részvételtől. A belgák is bízhatnak valamiben: leginkább a csodában. Az elmúlt évtizedben óriási hanyatláson keresztülment belga válogatott már az első meccsen leégett: a Kazahsztán elleni hazai 0:0 után már egy második hely is nagy meglepetés lenne René Vandereycken együttesének.

Az Azerbajdzsán-Örményország-Kazahsztán hármas egyik tagja bizonyára hatalmas sikerként könyvelheti el majd az Eb-selejtezőket 2007 őszén. Arra ugyanis még nem volt példa, hogy
bármelyikük is megelőzzön két csapatot egy Eb-selejtezőcsoportban. A focitipp alsóházi sikercsapata: Örményország.

A focitipp sorrendje
1. Portugália, 2. Szerbia, 3. Lengyelország, 4. Finnország, 5. Belgium, 6. Örményország, 7. Azerbajdzsán, 8. Kazahsztán


Újrajátsszák a világbajnoki döntőt


B CSOPORT
Grúzia
Ukrajna
Franciaország
Olaszország
Skócia
Litvánia
Feröer-szigetek


Eddigi eredmény: Feröer-szigetek-Grúzia 0:6
Hétvégi program: Grúzia-Franciaország, Olaszország-Litvánia, Skócia-Feröer-szigetek

A B csoport sorsolásakor még kevesen fogadtak volna arra, hogy a világbajnoki döntő két résztvevője is ebből a hetesből kerül majd ki. Az olasz-francia meccseknek azonban nemcsak presztízsértéke lesz majd, hiszen a világbajnoki negyeddöntőbe jutó Ukrajna is szeretné kivívni első Eb-részvételét, még akkor is, ha a végállomást Németországban éppen az olaszok jelentették.

Ezzel együtt a világbajnok kiesése hatalmas meglepetés lenne, viszont a franciáknak van miért aggódniuk, hiszen már a világbajnoki selejtezőkben mutatott botladozás miatt kénytelenek voltak visszahívni a válogatottba a Thuram-Zidane-Makelele triót. Most azonban nincs más lehetősége Domenech kapitánynak, mint egy új csapat felépítése.

A skótok a belgákhoz hasonlóan igencsak meggyengültek az elmúlt években, de egy nagycsapatot könnyen kiejthetnek egy váratlan hazai győzelemmel. Grúzia papíron jobb, mint Litvánia, de az északiak általában jobb helyezéseket érnek el a selejtezőkben a szeszélyes kaukázusiaknál. A Feröer-szigetek válogatottja rohamosan fejlődött az elmúlt évtizedben - most viszont egy hazai 0:6-tal nyitottak Grúzia ellen. És akkor még hol vannak a favoritok?

A focitipp sorrendje
1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Ukrajna, 4. Grúzia, 5. Skócia, 6. Litvánia, 7. Feröer-szigetek


Csehül állnak


D CSOPORT
Ciprus
Csehország
Írország
Németország
San Marino
Szlovákia
Wales


Hétvégi program: Csehország-Wales, Németország-Írország, Szlovákia-Ciprus

A német válogatott kispadjáról távozott ugyan Jürgen Klinsmann, a Nationalelf számára azonban a világbajnoki bronzérem olyan impulzust jelenthet, ami a selejtezőcsoport első helyére repíti őket, Klinsi nélkül is.

Csehország alighanem megsínyli majd Nedvìd hiányát - a szerbek elleni második félidő lehangoló volt. Időbe telik majd, amíg kiépül egy új, Rosický köré szerveződő cseh csapat, és időbe telik majd, amíg a szövetségen belül is belátják: Karel Brückner már nem képes tovább motiválni a társaságot. Addig azonban elúszhat az Eb-részvétel.

A Focitipp mindenesetre meglepetést szimatol, s ezt a meglepetést nem a szlovákok szolgáltatják majd. A Hollandiától két hete sima négyest kapó årország odaverekedheti magát a második helyre: Duff, Robbie Keane, Shay Given, Kilbane, Harte, O'Shea - remek névsor.
A szlovákok talán megelőzik a walesieket, akik (Giggsszel és Bellamyval az élen) mindig titkos esélyesnek számítanak, de sohasem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket - miért éppen most fordulna a kocka?

A csoport egyértelmű outsidere San Marino. Ciprust botorság lenne félvállról venni, hiszen hazai környezetben bárkit megtréfálhatnak, mint a spanyolokat 1998-ban (3:2).

A Focitipp sorrendje

1. Németország, 2. årország, 3. Csehország, 4. Wales, 5. Szlovákia, 6. Ciprus, 7. San Marino


(gj.focitipp.sk)
(ktn.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább