Csehszlovák újhullám: Lafata és Sebo

Csehszlovák újhullám: Lafata és Sebo

, focitipp.hu

Eb-selejtezők, D-, E-, F- és G csoport

Izland Belfastban alázta meg Észak-Írországot egy félidő alatt, a szlovákok pedig Filip Sebo-vel rúgtak egy hatost Ciprusnak. A román-bolgár rangadón a hazaiak két pontot engedtek ki a kezükből: a hajrában Szoicskov csapata egalizált.



D csoport


Cseh hős: Lafata
A világbajnokságon csalódást keltő cseh válogatott majdnem ott folytatta, ahol Németországban abbahagyta. Teplicében Wales ellen csak a hajrában szerezte meg a győzelmet Karel Brückner csapata egy csereembernek köszönhetően. A 75. percben Kulic helyére beálló David Lafata a 76. és 89. percben is bevette Jones kapuját (a kettő között Jiránek öngólt vétett), így a Jablonec csatárának köszönhetően Csehország fontos három pontot szerzett.

Szlovák hős: Sebo
Szlovákia is új focihőst talált magának az elmúlt hetekben Filip Sebo személyében. A pozsonyi születésű csatár a nyáron igazolt a Glasgow Rangershez. Augusztusban debütált a válogatottban Málta ellen, rögtön egy mesterhármassal. Ciprus ellen egy duplával is megelégedett, de mivel rajta kívül még Mintál is betalált kétszer, valamint Skrtel és Karhan egyszer-egyszer, így a szlovákok meglepően könnyen intézték el a cipusiakat. Annál nehezebben győzött Németország Írország ellen: Lukas Podolski lövése Robbie Keane-ről pattant Shay Given hálójába.

D csoport, eredmények
Csehország-Wales 2:1
Gólszerzők: 76. és 89. Lafata, illetve 85. (öngól) Jiranek
Szlovákia-Ciprus 6:1
Gólszerzők: 9. Skrtel, 33. és 56. Mintál, 43. és 49. Sebo, 52. Karhan, illetve 90. Jiaszemi
Németország-Írország 1:0
Gólszerző: 57. Podolski

A D csoport eredményei és teljes menetrendje >>>


E csoport


Andorra az Old Traffordon
Az angolok továbbra is könnyen verik a könnyű ellenfeleket. Ezúttal az andorrai csapat vizitált az Old Traffordon, és élményekben gazdagon, valamint öt góllal a poggyászában távozhatott a szigetországból. A liverpooli különítmény ismét kitett magáért, Peter Crouch két, Steven Gerrard egy gólt szerzett. Jól alakult tehát a sokat szapult Steve McClaren első tétmeccse a háromoroszlánosok kispadján - az ellenfél ismeretében ez nem is nagyon történhetett volna másként.

Osztják az észteket
A csoport második helyére hajtó izraeliek az argentin-izraeli állampolgár, Roberto Colautti góljával győzték le Észtországot. A hazaiak nem kezdtek valami fényesen: augusztusban Macedóniától, most Izraeltől szenvedtek vereséget Tallinnban - ennél könnyebb mérkőzéseik már nem nagyon lesznek ebben a selejtezőben.

E csoport, eredmények
Anglia-Andorra 5:0
Gólszerzők: 5. és 66. Crouch, 13. Gerrard, 38. és 47. Defoe
Észtország-Izrael 0:1
Gólszerző: 8. Colautti

Az E csoport eredményei és teljes menetrendje >>>


F csoport


Izland nem viccelt
A portugáliai Európa-bajnokságra készülő észak-ír válogatott az ország futballtörténelmének legmegalázóbb sorozatát produkálta: a zöldek akkor 8 mérkőzésen 3 pontot szereztek, és 0:8-as gólaránnyal végeztek a selejtezőcsoportjuk utolsó helyén. Hogy ezt miért idéztük fel? Mert mintha ezúttal is mintha valami hasonlóra készülnének Lawrie Sanchez fiai: Izland már az első félidőben beállította a 3:0-s végeredményt Belfastban. Úgy látszik, az Eb-selejtezőkkel gondjaik vannak az észak-íreknek, mert a németországi világbajnokságra készülve Angliát például 1:0-ra legyőzték.

Spanyol gólzápor
Győztek a világbajnokságon Mezey György által favoritnak tekintett svédek. Ezúttal Lettországban, a Lyonban focizó Kim Kallström góljával. A spanyolok is tartják a formájukat: a selejtezők során mindig ráijesztenek a világra, hogy aztán az adott torna nagydöntőjében jól elrontsanak mindent. Ezúttal Badajozban rúgtak egy négyest Liechtensteinnek, a gólokon Fernando Torres, David Villa és Luis Garcia osztozott. Ebben a csoportban a spanyolok akár még 50 gólt is szerezhetnek, de mi már nem dőlünk be többet nekik. Egy szórakoztató focit játszó csapat, amelyik csak részsikerek learatására termett.

F csoport, eredmények
Észak-Írország-Izland 0:3
Gólszerzők: 13. Thorvaldsson, 20. Hreidarsson, 37. Gudjohnsen
Lettország-Svédország 0:1
Gólszerző: 39. Källström
Spanyolország-Liechtenstein 4:0
Gólszerzők: 20. Torres, 45. és 62. Villa, 66. Luis Garcia

Az F csoport eredményei és teljes menetrendje >>>


G csoport


Picurka lépés Sztoicskovéktól
A csoport második helyéért az előzetes jóslatok szerint hatalmas harcot folytat majd egymással a román, bolgár és szlovén válogatott. A szlovének egyelőre karba tett kézzel nézték, ahogy két riválisuk egymást aprítja Bukarestben. Ha Gheorghe Hagival nem bukják el a világbajnoki selejtezőket a románok, most láthattunk volna egy Hagi-Sztoicskov szövetségi kapitányi kézfogást a meccs előtt, de a románok így sem panaszkodhatnak az edzőre: Victor Piturca sem volt rossz futballista. A román válogatott a meccs nagy részében jobban futballozott a vendégeknél, de a hajrában kiengedte a kezéből a győzelmet: az Atletico Madrid szélsője, Martin Petrov kétszer is mattolta Lobontot, így Bulgária egy picurkával előrébb lépett a továbbjutás felé, mint Piturca csapata.

Hleb & Hleb vs. Hasi
A hollandok most sem szereztek túl sok hívet maguknak, mivel csupán Mathijsen góljával tudták legyőzni a világbajnoki selejtezőkön Liechtenstein által is oda-vissza tönkrevert luxemburgi válogatottat. Azonban még így is jobban jártak, mint 1963 őszén, amikor az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Rotterdamban Luxemburg 2:1-re legyőzte őket, és bejutott az EB negyeddöntőjébe. A fehérorosz-albán mérkőzésen bebizonyosodott, hogy manapság már két Hleb is kevés Albánia legyőzéséhez. A szkipetárok Minszkben az utolsó pillanatokig harcoltak, aminek egy iksz lett az eredménye, Hasinak köszönhetően.

G csoport, eredmények
Románia-Bulgária 2:2
Gólszerzők: 40. Rosu, 55. Marica, illetve 82. és 84. M. Petrov
Fehéroroszország-Albánia 2:2
Gólszerzők: 2. Kalacsev, 24. Romascsenko, illetve 7. (11-esből) Skela, 86. Hasi
Luxemburg-Hollandia 0:1
Gólszerzők: 17. Mathijsen

A G csoport eredményei és teljes menetrendje >>>

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább