Északír fieszta Belfastban

Északír fieszta Belfastban

, focitipp.hu

Eb-selejtezők, E-, F-, G csoport

Észak-Írország négy napja Belfastban kapott futballeckét az izlandiaktól. Most viszont ők mutatták meg a spanyoloknak, hogyan kell küzdeni a véksőkig.



McClaren csapata az élen

Az angol válogatott Szkopjéban visszatér a világbajnokságon látott játékhoz. Unalmas és helyzet nélküli meccsen Crouch egy ollózással megszerezte Angliának a győzelmet. Steve McClarent sokan bírálták (nem való a válogatott élére, kihagyta a keretből Beckhamet), de az eredmények eddig őt igazolják. Októberben Horvátországba látogatnak, ott már egy „nagycsapat" ellen bizonyíthat majd. Az elmúlt évtized egyik legjobb és legeredményesebb edzőjének érkezésével nagy az elvárás az orosz csapattal szemben. Guus Hiddink tartalékos csapata - többek között Anyukov, Kolodon, Biljaletyinov - azonban örülhetett az egy pontnak is. A horvátok kispadján szintén debütánst találunk: az 1998-as világbajnokság bronzérmesét, Slaven Bilicet. A csoport harmadik mérkőzésén Izrael a hollandiai Nijmegenben fogadta Andorrát és már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést. A gólok sorát a West Hamben futballozó - és „Gyémánt" becenévre hallgató Benajun nyitotta meg.


Az E csoport eredményei és teljes menetrendje >>>


E csoport (2006. szeptember 6.)
Macedónia-Anglia 0:1
Gólszerző: 46. Crouch
Oroszország-Horvátország 0:0
Izrael-Andorra 4:1
Gólszerzők: 9. Benayoun, 11. Ben Shushan, 43. (11-esből) Gershon, 69. Tamuz, illetve 84. Fernandez
Kiállítás: 77. Silva (A)


Felbukkant a Healy-üstökös

A mai futball egyik szépsége az, hogy lassan bárki legyőzhet bárkit. Négy nappal ezelőtt Izland focisulit tartott Belfastban a bamba észak-íreknek (0:3). Aztán ma kiderült, hogy az izlandiaknak még korai lenne álmodozniuk az Európa-bajnoki címről: a dánok ugyanis könnyedén elloptak tőlük három pontot. Az is kiderült, hogy az észak-írek mégsem olyan bambák, mint amilyennek néhány napja látszottak, miután 3:2-re legyőzték hazai pályán a spanyol válogatottat. A legkevésbé bambának a csapatkapitány David Healy bizonyult, aki mesterhármast ért el a mérkőzésen. A csatár jelenleg a Leeds Unitedben termeli a gólokat, de három évet töltött a legendás Preston North End csapatában, Anglia első bajnokcsapatában is, ahol 152 mérkőzésen 46 gólt rúgott.

Elmaradt a svédcsavar

Lars Lagerback, svéd szövetésgi kapitány majdnem ráfázott a keménykedésre. A Liechtenstein elleni keretből éjszakázás miatt hétfőn kitette Ibrahimovicot, Mellberget és Wilhelmssont, a háromkoronások pedig nagy kínokat éltek át Liechtenstein ellen. A trinidadiak elleni világbajnoki mérkőzésen helyzetek tömkelegét elpuskázó Marcus Allback azonban ezúttal duplázott, így Svédország végül 3:1-re megnyert egy olyan meccset, amit amúgy 7-8 góllal szokott megnyerni. Örömhír a liechtensteini foci szerelmeseinek, hogy Mario Frick újra bombaformában játszik. A liechtensteini csatárt a nyári átigazolási időszakban a Siena csapata szerezte meg a Ternanától, így ismét az olasz első osztályban futballozhat majd. Hogy ez mennyire feldobta? Svédország ellen is betalált a kapuba.


Az F csoport eredményei és teljes menetrendje >>>

F csoport (2006. szeptember 6.)
Izland-Dánia 0:2
Gólszerzők: 5. Rommedahl, 33. Tomasson
Svédország-Liechtenstein 3:1
Gólszerzők: 2. és 70. Allback, 88. Rosenberg, ill. 27. Frick
Észak-Írország-Spanyolország 3:2
Gólszerzők: 19., 64. és 79. Healy, ill. 14. Xavi, 52. Villa



Sima meccsek napja

A szombati román-bolgár (2:2) meccs után újabb „keleti" rangadó következett, bár Szlovénia csak történelmileg tekinthető „keleti" országnak. Akár keletiek, akár nem, Szófiában megégtek. A bolgárok ugyanis szűk hatvanpercnyi altatás után bevágtak három gólt a meglepett Mavric kapus hálójába, Sztoicskov csapata így kívánt jó éjszakát a vendégeknek. A hollandok is háromszor mattolták a fehéroroszokat, bár ők az utolsó tíz percig vártak a kegyelemdöféssel. A román válogatott Tiranában lépett pályára és nem követte el a négy nappal ezelőtti hibáját, amikor kétgólos hátrányból engedte felállni a bolgárokat Bukarestben: Dica és Mutu góljával legyőzte a szikár albánokat.


A G csoport eredményei és teljes menetrendje >>>

G csoport (2006. szeptember 6.)
Albánia-Románia 0:2
Gólszerzők: 65. Dica, 75. (11-esből) Mutu
Hollandia-Fehéroroszország 3:0
Gólszerzők: 32. és 78. Van Persie, 91. Kuyt
Bulgária-Szlovénia 3:0
Gólszerzők: 58. Bozsinov, 72. M. Petrov, 81. Telkijszki



(ktn.focitipp.hu)
(kl.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább