Jófajta brit rangadó

Jófajta brit rangadó

, focitipp.hu

BL, 1. forduló

E-H csoport

Szerdán négy csapat parádézott a Bajnokok Ligájában. A Manchester-Celtic mérkőzés az anglománokat elégíthette ki maradéktalanul, a Lyon megint megfricskázta a Realt. A Kijevben négy gólt szerző Steaua pedig szinte fenomenális volt.



Futballkarakterek

Brit rangadót vívtak Manchesterben, méghozzá a legjobb fajtából. A spanyol foci szerelmesei mindig számíthatnak arra, hogy kedvenceik megbokrosodva tönkrevernek bárkit - ha jó napjuk van. Az olasz futball műértői pedig többnyire egy zseniális stratégiai játékot láthatnak a gyepen. A brit futball azonban más. Kilencven percen át tartó öldöklő hajsza a labdáért, a gólért, a dicsőségért. Itt nincs idő gondolkodni, értelmezni, taktikázni: ilyesmire egy valódi brit futballistának nincs ideje. A brit futballista még a kilencvenharmadik percben is rohan a labda után 0:4-nél: egy spanyol ilyenkor már csak kötényre játszik, egy olasz pedig bizonyára viccet mesél a bírónak.

Negyvenöt perc egyenrangúság Manchesterben

Manchesterben azonban nem volt vicc: a hazaiak 3:2-re győztek a Celtic ellen, az idény eddigi egyik legemlékezetesebb mérkőzésén. Az első félidőben olyan iramot diktáltak a csapatok, amit egy magyar futballista maximum tíz percig bírt volna két lábon. Louis Saha és Paul Scholes többször is bolondot csinált az időnként öt méterről berepülő vendégvédőkből, ennek eredménye két manchesteri gól lett (bár az első jogtalan tizenegyesből esett). A Celtic erre egy intelligensen focizó Jarosikkal és egy zseniális japánnal, Nakamurával felelt (utóbbi a Regginában talán egyszer sem játszott ilyen jól) - ennek két skót gól lett az eredménye. A félidőben így igazságos döntetlen született.

Skót kiborulás

A második félidőben aztán jött az a Solskjaer, aki a Megyeri úton mesterhármast rúgott Király Gábornak. A hármas szám most is aktuális volt: a norvég három év után talált be ismét a kapuba manchesteri mezben. A hátralévő időben a skótoknál egy lengyel mutatta meg tudását: Boruc kapus háromszor is bravúrral hárított. A Real Madridtól eltanácsolt Gravesen egy óra elteltével már a huszadik eladott labdáját ünnepelhette, a 35 éves Telfer kétszer is majdnem öngólt rúgott (Boruc résen volt), McManus és a csapatkapitány Neil Lennon pedig majdnem összeverekedett, emlékeztetve a nézőket az angol futball legnagyobb ellentmondására: az öldöklő hajszát csak egy nagyon vékony határvonal választja el az ámokfutástól.

Kijevben alázta a Dinamót a Steaua

Nézzünk körül a többi pályán is. Elsősorban Kijevre érdemes figyelnünk, ahol a Steaua Bukarest leiskolázta a Dinamo Kijevet. A románoknál Dica két remekbeszabott gól mellett egy gólpasszt is adott Badeának. A két csapat utoljára 1986-ban találkozott egymással, Monacóban, az európai Szuperkupa döntőjében, ahol Gheorghe Hagi gólja döntött. Az E csoport másik találkozóján a Real Madrid visszavághatott volna a tavalyi 0:3-ért a Lyonnak a Stade Gerlandban. Ehhez képest éppen az a játékos mondott csődöt, akitől mindenki a Real Madrid védemének megerősödését várta, és akit csak a Németországba delegált újságírók nem láttak a világbajnokság legjobb játékosának: Fabio Cannavaro. A kopasz olasz amatőr helyezkedési hibákat vétett a franciák góljai előtt, és ezzel már a meccs elején minden eldőlt, a Real Madridnak a továbbiakban szemernyi esélye sem volt.

Hamburgban egy hollandra haragudtak

A Köbenhavn-Benfica és a Porto-CSZKA Moszkva gólnélküli meccsek kapcsán csak Pósalaky urat idéznénk: „ugorgyunk!". Hamburgban is hasonló volt a forgatókönyv, mint kedden Londonban, vagy szerdán Manchesterben: az angol csapat jogtalan büntetőhöz jutott. Ráadásul a játékvezető - tetézve bűneit - Van Persie műesése után Kirschtein kapust még ki is állította. Ezt követően a hamburgi szurkolók végigfütyülték a meccset, ami egy régi ismerősüket, Tomas Rosickyt viszont nem zavarta, mert a második félidőben egy bődületes gólt szerzett, eldöntve a mérkőzést.

Kaká-hasonmás a Milánban

A H csoportban legalább gólokat láthattak a nézők: Brüsszelben az Anderlecht sokáig vezetett a Lille ellen, de a franciák Fauvergue révén éppen Juhász Roland mellől szerezték egyenlítő góljukat. A dolog szépséghibája, hogy a gólt lesállás előzte meg - az újabb sorsdöntő játékvezetői tévedés miatt az Anderlecht végül csak egy pontot szerzett. Hármat szerzett viszont a csoport favoritja, az AC Milan. Carlo Ancelotti öt játékost is kicserélt a Lazio ellen fásultan mozgó csapatból. Kikerült Nesta, Serginho, Seedorf, Pirlo és Gilardino, bekerült Favalli, Simic, Gattuso, Gourcoff és Oliveira. A 20 éves francia azonnal meg is szerezte első gólját a piros-feketéknél. A fiatal középpályást egyébként az új Zidane-nak tartják, noha mozgásában és alkatában kiköpött Kaká. Ráadásul ők egy csapatban játszanak, így időnként még a riporter is összekeverte őket. Nem haragszunk rá: amióta Léderer Ákos egy félidőn keresztül Beasleynek nevezte Convey-t - holott előbbi színes-, utóbbi fehér bőrű - már semmin sem lepődünk meg. Mint ahogy a Milan 3:0-s győzelmén sem.

(ktn.focitipp.hu)

Bajnokok Ligája, 1. forduló

2006. szeptember 13.


E csoport
Lyon-Real Madrid 2:0
Stade Gerland, 35 814 néző
Lyon: Coupet - Réveillere, Cris, Müller, Abidal - Tiago, Toulalan, Juninho (73. Källström), Malouda - Govou (82. Clerc), Fred (78. Wiltord)
Real: Casillas - Cicinho, Cannavaro, Sergio Ramos, Roberto Carlos - Beckham (55. Guti), Diarra, Emerson - Cassano (46. Reyes), Raúl (69. Robinho) - Van Nistelrooy
gól: 11. Fred, 31. Tiago

Dinamo Kijev-Steaua Bukarest 1:4
Olimpiai stadion, 27 000 néző
Dinamo: Sovkovszkij - Markovic (61. José Moreno), Rodolfo, Rodrigo, Neszmacsnij - Huszev, Yussuf, Correa (59. Belkevics), Rincon - Sackih, Rebrov (73. Otalvaro)
Steaua: Fernandes - Saban, Goian, Ghionea, Nesu - Nicolita, Paraschiv, Lovin, Cristocea (74. Oprita) - Dica (82. Petre), Badea (71. Thereau)
gól: 16. Rebrov, ill. 3. Ghionea, 24, Badea, 43. és 79. Dica


Az E csoport teljes menetrendje >>>

F csoport
Manchester United-Celtic 3:2
Old Trafford, 74 031 néző
Man Utd.: Van der Sar - G. Neville, Ferdinand, Brown, Silvestre - Fletcher, Scholes (80. O'Shea), Carrick, Giggs (33. Solksjaer) - Rooney (86. Richardson), Saha
Celtic: Boruc - Wilson (51. Telfer), Caldwell, McManus, Naylor - Nakamura, Gravesen, Lennon, Jarosik (56. Miller), McGeady (70. Maloney) - Vennegoor of Hesselink
gól: 30. (11-esből) és 40. Saha, 49. Solskjaer, ill. 20. Vennegor of Hesselink, 43. Nakamura

Köbenhavn-Benfica 0:0

Parken stadion, 40 000 néző
Köbenhavn: Christiansen - Jacobsen, Hangeland, Gravgaard, Bergdölmo - Silberbauer, Nörregaard, Linderoth, Hutchinson - Grönkjaer (44. Kvist) - Berglund (74. Pimpong)
Benfica: Quim - Alcides, Ricardo Rocha, Luisao, Léo - Paulo Jorge, Kacuranisz, Petit, Simao Sabrosa (81. Manú) - Nuno Gomes (90. Kikin), Nuno Assis


Az F csoport teljes menetrendje >>>

G csoport
Hamburg-Arsenal 1:2
AOL Arena, 51 258 néző
Hamburg: Kirschstein - Demel (54. Mahdavikia), Reinhardt, Kompany, Mathijsen - De Jong, Jarolim, Wicky (12. Wächter), Trochowski - Sanogo, Ljuboja (82. Guerrero)
Arsenal: Lehmann - Eboué, K. Touré (29. Hoyte), Djourou, Gallas - Hleb (70. Flamini), Fabregas, Gilberto Silva, Rosicky - Adebayor, Van Persie (70. J. Baptista)
gól: 91. Sanogo, ill. 11. (11-esből) Gilberto, 53. Rosicky
kiállítva: 10. Kirschtein

Porto-CSZKA Moszkva 0:0

Dragao stadion, 28 500 néző
Porto: Helton - Bosingwa, Pepe, Bruno Alves, Ezequias - Lucho González, Paulo Assuncao, Anderson, Sektiui - Adriano (71. Lisandro López), Quaresma (61. Alan)
CSZKA: Akinfejev - Ignasevics, Semberas, A. Berezuckij - Krasic, Rahimic, Aldonyin, Zsirkov - Daniel Carvalho (91. Guszev), Vágner Love (76. Olic), Dudu (87. Berezuckij)



G csoport teljes menetrendje >>>

H csoport

AC Milan-AEK Athén 3:0
San Siro, 45 000 néző
Milan: Dida - Cafú, Simic, Maldini, Favalli (79. Jankulovski) - Brocchi (75. Ambrosini) - Gattuso, Gourcuff - Kaká - F. Inzaghi, Ricardo Oliveira (71. Seedorf)
AEK: Sorrentino - Pautasso, Dellasz (55. Ivic), Cirillo, Ciorciopulosz - Kapetanosz (46. Lagosz), Emerson (70. Tőzsér), Morasz, Júlio César - Delibasic, Liberopulosz
gól: 17. Inzaghi, 41. Gourcoff, 77. (11-esből) Kaká

Anderlecht-Lille 1:1

Constant Vanden Stock-stadion, 25 000 néző
Anderlecht: Zitka - Vanden Borre, Pareja, Deschacht - Van Damme - Vanderhaeghe, Biglia (68. Juhász), Goor - Boussoufa - Hassan, Tchite.
Lille: Sylva - Chalmé, Plestan, Rafael, Tafforeau - Cabaye (60. Fauvergue), Makoun - Keita, Bodmer, Bastos (60. Youla) - Odemwingie (88. Lichtsteiner)
Gól: 41. Pareja, ill. 80. Fauvergue


A H csoport teljes menetrendje >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább