Foci is lesz Zágrábban?

Foci is lesz Zágrábban?

, focitipp.hu

Eb-selejtező, előzetes

A horvátok történetük során először győzhetnék le az angolokat. De, ha a szurkolóik ismét fasiszta utalásokkal „szórakoztatják" a világot, akkor oda az Eb-pályázatnak. Számunkra is nagy tehát a tét Zágrábban.



D csoport


A horvátok Anglia ellen készülnek, és céljuk egyértelmű: szeretnék megszerezni történetük első győzelmet a britek ellen. A kockások először 1996-ban futottak össze az angol válogatottal, és Londonban még sikerült egy gól nélküli döntetlen kiharcolnia az Asanovic, Prosinecki, Boban, Boksic, Suker fémjelezte tizenegynek. Pedig a másik oldalon sem akárkik léptek pályára, elég, ha csak a Platt, Ince, Gascoigne fémjelezte középpályás-sort emítjük.

Angol sikerek

A legutóbbi két találkozón azonban már jobbak voltak az angolok. 2003-ban Ipswichben újra barátságos meccsen randevúztak: Anglia 3:1-re győzött. Három évvel később pedig a portugáliai Európa-bajnokság egyik legjobb mérkőzésén, Wayne Rooney álomjátékának köszönhetően 4:2-re legyőzték a horvátokat. Ami a két mérkőzésben közös: Frank Lampard mindkétszer betalált a horvát kapuba.

Bilic Eriksonnak ugrott

Slaven Bilic, a horvátok újonnan kinevezett szövetségi kapitánya múlt héten alaposan leszedte a keresztvizet az angolok világbajnokságon nyújtott játékáról, és a korábbi kapitányról, Sven-Göran Erikssonról. Bilic szerint az angolok túl defenzíven fociztak Németországban. Anglia azóta McClaren kapitánnyal kicsit összeszedte magát, a csapat mérlege 3 győzelem és egy döntetlen, 10:0-s gólkülönbséggel. Igaz, nem világverő csapatokkal fociztak Crouchék: ráadásul a Macedónia elleni szombati döntetlen intő jel lehet a számukra a másik, lényegesen erősebb balkáni egylet elleni meccs előtt.

A horogkereszt-botrány árnyékában

Slaven Bilic most más ügyekben kénytelen nyilatkozni. Az UEFA elöljárói bejelentették, hogy különösen nagy figyelmet szentelnek a zágrábi találkozónak, ugyanis a horvát szurkolók livornói incidensét nehezen felejthetik. Emlékezetes, hogy az augusztusi Olaszország-Horvátország barátságos mérkőzésen körülbelül ötven vendégszurkoló horogkereszt-alakzatba rendeződött a lelátón. Az UEFA-nál attól tartanak, hogy az angolok színesbőrű játékosai puszta jelenlétükkel előhívhatják a horvát szurkolók fajgyűlöletét.

Horvát-ország-imázs

A szövetségi kapitány szerint azonban hiba lenne egész Horvátországot elítélni a Livornóban történtek miatt. „Remélem, hogy ez (a rasszista incidens - a szerk.) nem fog megtörténni. De megtörténhet, mint ahogy a világon bárhol megtörténhet. Nem szabad egy országot egy, két, tíz vagy száz ember alapján megítélni. Horvátország és a horvát emberek békeszeretők, de ha egy ember a stadionban elkezd hülyeségeket beszélni, akkor a rendőrség is tehetetlen. Mit csináljanak? Vágják ki a nyelvét? Nem látom, hogy lehetne az ilyesmiknek véget vetni. Mindenki csak utólag tud reagálni, de megelőzni lehetetlenség."

Annyi az esélyeknek?

Pedig valamit ki kellene találniuk a horvát illetékeseknek, ugyanis egy újabb botrány alighanem csökkentené a 2012-es magyar-horvát Európa-bajnoki pályázat sikerének esélyeit.

A D csoport eredményei és állása >>>

(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább