Busuttil szelleme kísért majd?

Busuttil szelleme kísért majd?

, focitipp.hu

Eb-selejtező, előzetes

A törökök elleni pipogya játék után itt a remek alkalom a magyar csapat előtt: a legutoljára 13 éve tétmérkőzést nyerő Málta ideális ellenfél az önbizalom növelésére. De azért még emlékszünk Carmel Busuttilra...



Magyar melankólia

A magyar csapat krónikus csatárgondokkal küzd, ráadásul Kabát Péter a törökök ellen megsérült és Thomas Sowumni sem utazott el a csapattal La Vallettába, így csupán a Torghelle, Szabics, Gera trió vethető be elöl. A Málta elleni mérkőzés előtt a játékosok bizakodnak, mint általában, de valljuk be: vártuk már izgatottabban a szerda estét, mint most. Bozsik Péter szerint az első gól megszerzése nehéz lesz, és a legfontosabb, hogy a csapat türelmesen játsszon. A magyar álmok szerint szerdán nyerünk, aztán tavasszal elkapjuk a moldávokat is, és akkor 9 ponttal újra versenyben leszünk. Előbb azonban nézzük a mostani ellenfelet.

Magyar-máltai múlt

A magyar válogatott eddig hatszor legyőzte Máltát, kétszer azonban már csak döntetlenre futotta az erőnkből. A két ikszre ráadásul fél éven belül került sor, az olaszországi világbajnokság selejtezőiben. Carmel Busuttil nevét a Népstadionban ülve kamaszként örökre megjegyeztük: 1989. április 12-én Boda Imre gólja mellett az ő nevét írták ki az eredményjelzőre, a magyar szurkolók legnagyobb döbbenetére. Igaz, a máltai már 1988 decemberében is letette a névjegyét, amikor La Vallettában duplázott - magyar részről Vincze István és Kiprich József felelt. Carmel Busuttil egyébként 111-szer lépett pályára a máltai nemzeti tizenegyben, és 23 góljával gólrekordernek számít.

Máltai megmentő: Michael Mifsud?

A máltaiak jelenlegi keretében Michael Mifsud lehet az új Busuttil. A csatár a tizennyolcas keret egyetlen idegenlégiósa, jelenleg a norvég Lilleströmben futballozik, de megjárta már a Kaiserslautern csapatát is, és 2001-ben, valamint 2003-ban is jelölték az Év Máltai Sportolója-díjra. A máltai válogatott egyébként legutóbbi 24 Európa-bajnoki és világbajnoki selejtező mérkőzésükből húszat elveszített, de 2000-ben hazai pályán pontot raboltak a csehektől (ráadásul a cseh csapat ellen 1994-ben is sikerült játszaniuk egy 0:0-t), tavaly szeptemberben pedig a horvátoktól. Tétmérkőzésen legutoljára 1993. májusában győztek: akkor Tallinnban 1:0-ra legyőzték Észtország csapatát. További cseh párhuzam: a máltaiak jelenlegi edzője, Dusan Fitzel cseh származású.


A máltaiak kerete:

Kapusok: Justin Haber (Excelsior Virton), Mario Muscat (Hibs)
Hátvédek: Ian Azzopardi (Floriana), Luke Dimech (Marsaxlokk), Brian Said (Sliema), Kenneth Scicluna (Birkirkara), Steve Wellman (Marsaxlokk)
Középpályások: Gilbert Agius (Valletta), Trevor Cilia (Floriana), George Mallia (Birkirkara), Jamie Pace (Marsaxlokk), Peter Pullicino (Msida), Kevin Sammut (Marsaxlokk), Gareth Sciberras (Marsaxlokk)
Csatárok: Andrew Cohen (Hibernians), Michael Mifsud (Lillestrom), Terence Scerri (Hibernians), Andre Schembri (Marsaxlokk)


A két csapat eddigi mérkőzései


2005. szeptember 3.
Magyarország-Málta 4:0
(vb-selejtező)

2004. november 17.
Málta-Magyarország 0:2
(vb-selejtező)

1997. augusztus 6.
Magyarország-Málta 3:0
(barátságos)

1997. március 19.
Málta-Magyarország 1:4
(barátságos)

1989. április 12.
Magyarország-Málta 1:1
(vb-selejtező)

1988. december 11.
Málta-Magyarország 2:2
(vb-selejtező)

1972. május 6.
Magyarország-Málta 3:0
(vb-selejtező)

1971. október 14.
Málta-Magyarország 0:2
(vb-selejtező)


A C csoport eredményei és állása >>>

(ktn.focitipp.valletta)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább