Csapategység mindenek felett

Csapategység mindenek felett

, focitipp.hu

Ronaldinho-interjú

Ronaldinho szerint a brazilok mindent beleadtak a vébén, mégis megbuktak. Ballack bárhová beférne, Van Nistelrooy még több gólt lő idén, Gudjohnsen egy medve.



Milyen érzésekkel gondol vissza a 2006-os világbajnokságra?
Bukásként fogom fel. Nem értük el a célunkat, nem lettünk világbajnokok, pedig mindannyiunknak ez volt a vágya. Már az is csalódást okozott volna a szurkolóinknak, ha másodikok lettünk volna, szóval el lehet képzelni, hogy éreztük magunkat a vesztes negyeddöntő után. Ezzel együtt úgy gondolom, igazságtalanul kritizáltak bennünket. Persze, hibáztunk, de mindent beleadtunk. Az élet megy tovább, és azokkal, akik válogatottak maradtunk, megpróbáljuk megnyerni a következő világbajnokságot. Ez lesz a legjobb fájdalomcsillapító.

Önt tartották a legnagyobb esélyesnek a világbajnokság legjobb játékosának járó cím elnyerésére. Miért nem sikerült ezt elérnie?
Az újságírók számára tényleg én voltam az Aranylabda esélyese, de higgyék el nekem, én soha nem tekintettem így magamra. Az egyetlen célom a vb-trófea megnyerése volt a brazil válogatottal. De a Barcelonával is ugyanígy vagyok - első a csapat. Amúgy is csak akkor szereztem egyéni kitüntetéseket, amikor a csapataimnak jól ment. Az egyik dolog a másik függvénye. Egyébként sem én voltam az egyetlen brazil játékos, aki képes lett volna elnyerni ezt a címet.

Mit gondol arról, hogy a világbajnokságokon - a védekező felfogás miatt - szinte lehetetlen egyes játékosoknak kitűnniük a többi közül?
A világbajnokságok már évtizedek óta ebben a szellemben zajlanak, és meg is értem ezt az elképzelést. Ezen a vébén viszont szerintem inkább azok a csapatok jutottak messzire, ahol nagyon jó volt a csapategység, ezért nem volt igazán kiemelkedő egyénisége az egész tornának. A Bajnokok Ligája döntőben sem én csillogtam a Barcelonában, mégis nyertünk. A világbajnokságon Olaszország volt a legjobb csapat. Mi is megnyerhettük volna, a francia csapat nem volt jobb nálunk.

Egyetért azzal, hogy túl sok színészkedést láthattunk a világbajnokságon? Ön mit tenne ez ellen?
Nem értek egyet ezzel. Szerintem a bírók is jól tették a dolgukat Németországban - más nagy eseményekkel szemben.

Mi a véleménye az olaszokról?
A legjobb csapat nyert. A történelem már nem fogja megváltoztatni a végeredményt. Egy erős olasz csapatot láttam, amely mindent kihozott magából. A franciák, az argentinok és a németek is jók voltak, tehát a végén azért a szerencse is kellett, de az olaszok megérdemelték a győzelmet. De számomra nem volt olyan nagy meglepetés, hogy nyertek, hiszen kiváló játékosok alkották a kezdő tizenegyüket.

Előretekintve az idei szezonra: a világbajnoki kudarc jobb játékossá tette Önt?
A világbajnokság kudarca nem törlődik egy másik trófea elnyerésével, mindig bennem marad majd az emléke. Négy évvel ezelőtt, világbajnokként is tisztában voltam azzal, hogy a dicsőség mulandó - szóval azt is tudom, hogy a mostani kudarctól sem dől össze a világ. Egy labdarúgó élete abból áll, hogy mindennap továbbfejlődik. Kötelességem, hogy ebben az idényben is jobb játékossá váljak.

Érez extra motivációt erre az idényre, hogy ismét a világ legjobbjává váljon?
Sosem azért játszottam, hogy a világ első számú focistája legyek. Nagyon jól tudom, hogy a csapatom sikerei nélkül amúgy sem válhatnék soha azzá. A legfontosabb, hogy trófeákat nyerjünk, de ez az egész csapat célja, és nem egy játékosé. A Barcánál megmutattuk ezt: rajtam kívül Samuel Eto'o és Lionel Messi is számos egyéni titulust nyert, de csak azért, mert a csapat is jól működött.

Mit gondol Eidur Gudjohnsen érkezéséről?
Eidurt mindig is kedveltem. Amikor még a Chelsea-ben játszott, úgy vettem észre, hogy minden szempontból érett játékos. Amit eddig láttam tőle, az meggyőzött, hogy nem tévedtem.

Miben fejlődhet még a csapat Gudjohnsen érkezésével?
Nem hiszem, hogy taktikailag Eidur miatt mást fogunk játszani. Henrik Larssonra emlékeztet, ugyanúgy lát a pályán és a támadósor bármely posztján tud játszani. Ami lenyűgöző, az a fizikai ereje - Sylvinho már el is nevezte Medvének!

Thuram és Zambrotta leigazolásával most már megállíthatatlanok lesznek?
Nincs megállíthatatlan csapat, de két világbajnok érkezése nyilvánvalóan tovább növeli az esélyeinket.

Mennyivel lesz jobb a Chelsea Sevcsenko, Ballack és Kalou érkezésével?
Mindenki látja, micsoda egyéniségekről van szó. Sevcsenko egy szenzációs támadó, aki az utóbbi években nagyon megnehezítette a dolgunkat a BL-ben. Ballack pedig egy olyan középpályás, aki Európa bármely kezdő tizenegyébe beférne. De nem hiszem, hogy a Barcának tartania kellene tőlük, vagy bárki mástól.

/a four-four-two nyomán/

(fs.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább