Jó volt, csak gól nem volt

Jó volt, csak gól nem volt

, focitipp.hu

UEFA-kupa

Liberec-Sevilla 0:0

Mondj nemet a rasszizmusra, hirdették a transzparensek Liberecben. A kezdeményezésre igent mondunk, a Sevillára azonban nem mondunk se igent, se nemet. Megnéztük a címvédőt, nem volt szép látvány. Helyszíni riport, képgalériával.



Adva van egy hangulatos észak-csehországi város, közepesen csinos észak-csehországi lányokkal. Ez Liberec. Adva van továbbá egy észak-csehországi klub, amelyet 1958-ban alapítottak. Ez a Slovan Liberec.

Az első sikerek egészen friss keltezésűek: a 2001/2002-es szezonban a magyar származású (csallóközi apa) Josef Csaplár írányítása alatt az UEFA-kupában

ámokfutást rendezett

a csapat, Stajnerrel (ma Hannover) és Nezmarral (ma Ruzomberok) a csatársorban előbb jégre tette a Slovan Bratislavát (2:0, 0:1), majd az idegenbeli 1:3 után 3:0-ra verte a Celta Vigót, kettős győzelemmel ejtette ki az akkor még Eto'o-val felálló Mallorcát (3:1, 2:1), a franciaországi 1:1 után a visszavágón 4:1-re kiütötte a Lyont, s csak a Dortmundnak hódolt be a negyeddöntőben (0:0, 0:4). A Liberec abban az évben megnyerte a cseh bajnokságot is, s lett ezzel az első nem prágai bajnokcsapat, egy évre rá a Bajnokok Ligájában 2:1-re legyőzték az AC Milant (az idegenbeli 0:1 miatt ez a továbbjutásra nem volt elég).
Mivel azonban

a cseh bundabotrányban

a libereciek is érintve voltak, így a 2004/2005-ös szezonban hat pontot levontak tőlük. A klub azonban nem rogyott össze, és tavaly fennállásának második bajnoki aranyát ünnepelhette.
Bajnoki arany helyett „csak" UEFA-kupa győzelmet ünnepelhetett tavaly az FC Sevilla, a sikernek ráadásul különleges ízt adott, hogy mindez a klub fennállásának 100. évében történt. „Én vagyok

a legbüszkébb ember

a világon. Néha odaállok a tükör elé, és megcsípem magam, hogy megbizonyosodjam arról, nem csupán álmodom az egészet" - idézték úton-útfélen José Mario del Nido klubelnök nyilatkozatát az augusztusi, Barcelona elleni 3:0 után.
A címvédő FC Sevilla ellen kezdeni az UEFA-kupa csoportkörében

nem leányálom,

még akkor sem, ha az andalúziai alakulat elsősorban hazai pályán legyőzhetetlen: a sevillaiak eddig 28 európai kupameccset játszottak a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban, s még egyetlen egyszer sem kaptak ki. „A hely szelleme" ezúttal nem üres szókapcsolat: a „pizjuánban" még a spanyol válogatottat sem győzte le senki. A sevillai klub, amelyben játékosként megfordult

Maradona, Polster, Bebeto,

Zamorano, Suker és Procinecki is, jelenleg éli fénykorát: a Primera Divisiónban a Barca legfőbb ellenfelének számít. Vítìzslav Lavièka, a Liberec trénere azonban már tudta, milyen érzés spanyol sztárcsapatot búcsúztatni: az 1983/84-es szezonban tagja volt annak a Spartának, amely kiejtette a Real Madridot. Lavièka előzetes kijelentését („Győzni akarunk, úgyhogy ha kell, végigtámadjuk a meccset") sokan megmosolyogták, a meccs azonban őt igazolta. A vendégek mintha lebecsülték volna a cseh bajnokot (Maresca, Luis Fabiano és Poulsen is hiányzott a kezdőcsapatból), a spanyol bajnokság góllistáját jelenleg hat góllal vezető mali Frédéric Kanouté pedig csak öncélú trükköket mutatott be csütörtök este. Csupán a középpályás Renato és a jobbhátvéd Daniel Alves játékán látszott, hogy valóban klasszisokról van szó; Navarrót, a nehézkes középhátvédet azonban még Soroksáron is megmosolyognák.

Arcára fagyott

a mosoly Palopnak, a Sevilla kapusának, amikor Bílek a felső lécet találta telibe; a libereciek közelebb álltak a gólhoz (Pospìch centikkel lőtt fölé), a sevillaiaknak azonban két befolyásos pártfogójuk akadt ezen a meccsen. A szerencse mellett ugyanis a román játékvezető, Alexandru Tudor is úgy gondolta, a címvédő nem kaphat ki Liberecben. Ezért aztán - hogy csak a legkirívóbb esetet említsük - Holenda tizenhatoson belüli lerántásáért büntető helyett csak közvetett szabadrúgást ítélt. Tudor ténykedése miatt azonban csak a közönség tüntetett (nem kis vehemenciával hajolva át a korlátokon), a libereci játékosok (szerencsére) nem, így végig sakkban tartották a Sevillát. A vendégek így is gyilkos poénnal zárhatták volna le a meccset, de Kanouté (szerencsére) kihagyta.

Zéró tolerancia,

avagy mondjunk nemet a rasszizmusra: ahhoz képest, hogy a Sparta kemény magja még saját játékosuk, a Barcelona B-ből érkezett Sylvestre minden labdaérintésénél is huhog, a libereciek szimpatikusak voltak. „Football Against The Racism in Europe" feliratú transzparensükkel végképp meggyőztek bennünket arról: Csehország már Európában van.
Hogyan lehet az, hogy Liberecben minden klappol?

(stoke.city.focitipp.cz)

Képgaléria a mérkőzésről >>>


Slovan Liberec-Sevilla 0:0

U Nisy, 7023 néző
Liberec: M. Cech - Singlár, Zápotocný, Kostál, Janu - Papousek (87. Hochmeister), Bilek, Hodur (77. Aneic), Pudil (75. Frejlach) - Pospech, Holenda
Sevilla: Palop - Javi Navarro, Escude, Dragutinoviæ, Daniel - Valente (82. Jesuli), Renato, Fernando Sales (67. Poulsen), Marti - Kepa (47. Luis Fabiano), Kanoute



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább