Liberecet látni, és meghalni

Liberecet látni, és meghalni

, focitipp.hu

Majd' hétszáz kilométernyi autózás után Liberecben mesevilágba csöppentünk. Vagyis inkább Európába. A svájci precizitás és osztrák tisztaság mellett találtunk valamit a felvilágosult Közép-Európából is.



A cseh futballt évek óta csodáljuk. Nem véletlenül: az idei UEFA-kupa sorozat csoportkörébe három cseh csapat is bejutott. Egyiküket élőben néztük meg, a sorozat címvédője, a Sevilla ellen.

Textilváros, futballváros

Liberec nagyjából százezer lakosú város, száz kilométerre Prágától. A település elsősorban a textiliparáról híres, de lassan a futballisták is csatlakoznak a város hírnevét kivívó derék mesteremberekhez. A Slovan Liberec 2002 őszén például kis híján a Bajnokok Ligájába is bejutott, de a selejtező utolsó fordulójában 2:2-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal kiesett. Nem kellett szégyenkezniük: az ellenfél az a Milan volt, amely abban a szezonban megnyerte a BL-t. Tavaly bajnoki címet szereztek a libereciek, de a BL-selejtezőben a Szpartak Moszkva állta útjukat. Az UEFA-kupa első fordulójában aztán kettős győzelemmel kiverték a Crvena zvezdát, így következhetett a Sevilla elleni randevú.

Nyárspolgárok csettinthetnek

Túlzás lenne azt állítani, hogy a város futball-lázban égne, a Sevilla elleni meccsre utaló nyomokat nem találtunk. Igaz, csak a teljes egészében középkort idéző belvárosban tettünk egy kiadós sétát. A folyton a svájci pontossággal és az osztrák vécék tisztaságával példálózó frusztrált magyarországi nyárspolgárok csettinthetnek: Liberecben még a pályaudvar környékén sem látni eldobott csikket az utcán. Választási kampány is van, azonban sehol egy letépett vagy leragasztott plakát. Igaz, a jelöltek Csehországban is nagyjából ugyanazt ígérik, mint Magyarországon.

Multikulti

Liberec ugyanakkor akár multikulturális városként is definiálható. Ha másért nem, a kirakatokban lépten-nyomon megmutatkozó Afrika-nosztalgia miatt. Egy könyvesboltban a „Fehér maszájok" című könyv csalogatja a vásárlókat, néhány méterrel odébb pedig a Savannah nevű ruhaüzletből néz ránk vissza egy kitömött leopárd. És néhány kukoricacsuma, amit azonban nem tudunk mire vélni.

Mesefilmbe illő környezet

A Liberec stadionja (az U Nisy) körül kezdenek csak el gyülekezni az emberek, de meglepetésünkre a 9900 főt befogadni képes arénában csak hétezren foglalnak helyet. Egy csehországi hetilap munkatársainak fenntartott helyeket foglaljuk el, de a stadion melletti emelkedőről vagy tizenöt, színes sapkákat viselő helyi kamasz bámulja a melegítő játékosokat, nagyokat röhögve. Ingyenhelyüktől tíz méterre egy viskó, száradó ruhákkal, a lelátó másik oldalán pedig egy sziklafal, fölötte egy kastélyszerű építménnyel - mesefilmbe illő környezetben indul útjára a labda.

Tudor, valamit tudol!

A spanyolok mintha el is aludtak volna a mese alatt, mert eléggé bágyadtan kezdik a mérkőzést, Bílek a 19. percben kapufát lő. A Palop-Javi Navarro-Escudé hármas elképesztően gyenge teljesítményt nyújt. Unintelligens játékukért Olaszországban bizonyára a harmadosztályba száműznék őket, egy előítéletet azonban megerősítenek: a spanyol futballisták fetrengenek. Az előreívelt labdáknál általában alulmaradnak a két cseh csatárral (Pospech és Holenda) szemben, majd fájdalmas arccal a földre vetik magukat. A román bíró (Tudor, ő is egy meséből csöppent a pályára) pedig rendre beveszi a produkciót, és hamar besárgítja Pospechet és Holendát. A közönség őrjöng, a spanyolok csalják a futballt. Kanouté öncélúan cselezget, Duda kötényre játszik, a jobbhátvéd Daniel Alves viszont parédásan és alázatosan futballozik. A Liberec mindent megpróbál, de a gólt valahogy nem tudják összehozni, így marad a nulla-nulla, aminek az UEFA-kupa címvédője örülhet, méghozzá nagyon.

„Libe-Libe-Liberec"

A szurkolók a „Libe-Libe-Liberec"-cel belopják magunkat a szívünkbe, még Tudor nevetséges ítéletei sem hozzák ki őket igazán a béketűrésből. Egyedül tíz perccel a mérkőzés vége előtt vesztik el a fejüket néhányan a spanyol kapu mögött ülők közül: repülnek a műanyag söröspoharak, repül a finom cseh sör a zöld gyepre, Palop menekül. A libereci liberális mesevilág a szünetben mutatkozik meg előttünk teljes pompájában, amikor a hazaiak legvérmesebben szurkoló szektorában ülők a következő tizenöt méteres drapériát feszítik ki: „Football against racism in Europe".

Libereci Babylon

Hazafelé újra rossz irányba kanyarodunk, így hosszú percekig bolyongunk Liberec egyik külvárosában. „Ez tiszta Rózsadomb" - böki ki a pozsonyi sofőr, de a házak előtt nem Mercedesek és terepjárók parkolnak, hanem inkább Skodák. Lehetnének akár Bogarak is, Liberec szülötte például a Volkswagen topmodelljét megalkotó Ferdinand Porsche. Nincsenek kacsalábon forgó rózsaszín paloták, inkább valami bájos egyszerűség uralkodik. A járdán egy sámli éjszakázik, békességben az alumínium-kukával. Csak egy száz kilós részeg férfi támasztja a falat csukott szemmel, nyakában Liberec-sál. Felhajtunk az autóútra, balra mellettünk a Babylon nevű hotel kivilágított szárnyas oroszlánjai, és egy óriáskivetítő: éppen egy férfi bújik be egy szekrénybe. Jobbra is nagyon világít valami: a Tipsport Arena ultramodern épülete, a városi jégcsarnok. „Liberecnek jó hokicsapata van, hétezren járnak a meccseikre." Jó nekik. Ráadásul Jicin is csak húsz kilométernyire.

A csapat Rumcájsza: Singlar

A focitipp delegációja szerint a mérkőzés legjobbja és felfedezettje a Liberec jobbhátvédje, a 27 éves Peter Singlar volt. Ha hozzá hasonló futballistákat látnánk a magyar pályákon, egészen biztosan meccsre járnánk minden hétvégén. Singlar a focitipp szimpátiáját öntörvényűségével, és némileg antiszociális viselkedésével vívta ki. Több kiváló előretörés után is csak a bokáját tudták összerúgni az egyébként folyamatosan szimuláló spanyolok, és Singlarban a 72. percben megtört valami. Duda nem engedte, hogy elvégezze a szabadrúgást, mire Singlar egy méterről teljes erejéből belebikázta a labdát a brazilba, majd abban a pillanatban sárgát követelt Tudornál Dudának. Egy perccel később azonban nemcsak az indulatait engedte szabadjára, hanem a futballtudását is: egy olyan elhúzós csellel csapott be egyszerre két spanyolt, amivel általában a grundon szoktak próbálkozni. És, hogy miért ajánljuk a magyar futballisták figyelmébe Singlart? A meccs utáni nyilatkozata miatt: „Reméljük, hogy a szurkolók jól szórakoztak, és legközelebb is eljönnek a meccsünkre.". A közönség persze hálásan ünnepelte a null-nullt, látszott, hogy a libereci focisták a város elismert és ünnepelt polgártársai.

Lecke, magyaroknak

Ennyit kéne megtanulniuk a magyar futballban dolgozók jelentős részének (tisztelet a kivételnek) a sértődések helyett. Önmagukban ők nem érdekesek. Egy-egy csapatot képviselnek, és azért a csapatért minden nap újra és újra meg kell dögleniük. Ha a közönségük ezt érzi, akkor mindent megbocsát. Ha viszont nem, akkor maradhat a szégyenkezés, meg a nyafogás, hogy mindenki őket bántja. Egyet azon nem szabadna elfelejteniük: afölött, hogy valóban megdöglöttek-e a pályán, a közönség ítélkezik. A többi csak üres duma.

(ktn.focitipp.hu)

Liberec-Sevilla >>>

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább