Az eltanácsolt gólkirály

Az eltanácsolt gólkirály

, focitipp.hu

Miroslav Klose-interjú (1. rész)

Miroslav Klosét ifista korában némely edzője még eltanácsolta a futballtól: a világbajnokság és a Bundesliga gólkirálya csak rájuk gondol, ha motivációs problémái vannak. A Die Zeit interjújának első része.



Önt sokan lebecsülték pályafutása elején. Egyszer azt vetették a szemére, hogy túl puhány, másszor pedig, hogy csak fejjel tud gólt szerezni. Van Önben bizonyítási vágy, hogy a kétkedőket meggyőzze?
Igen, mind a mai napig. Sokan bántak velem rosszul a karrierem során. Ifiedzők és más vezetők, akik megnehezítették a dolgomat, vagy azt vágták a szemembe: „Belőled semmi nem lesz, menj haza!".

Ilyen direkt módon?
Ilyeneket kétnaponta hallottam. Korábban nem voltam olyan szintű játékos, mint manapság, de már akkor is jó rúgótechnikám volt. Bár semmivel sem voltam rosszabb a kortársaimnál, nagyon sokan mégis rosszul bántak velem. Ha mostanában fel akarom magam spannolni egy meccs előtt, elég ezekre a rosszakaróimra visszagondolnom. Nincs ennél jobb motiváció.

Miért kezelték Önt ilyen rosszul? Túlságosan visszahúzódónak, puhánynak találták?
Ugyan, most sem tartok semmit a nagydumásokról. Inkább a játékom beszéljen helyettem. És amint a példa mutatja, ez a mentalitásom kifizetődött az utóbbi években.

Különösen ebben az évben: Ha behunyt szemmel visszagondol a világbajnokságra, mit lát maga előtt?
Látom a szurkolósereget a harmadik helyért játszott meccsünk másnapján: a Branderburgi Kapu előtt állunk, és félmillióan ünnepelnek bennünket. Mindenhol zászlók, fekete-fehér mezek, ez egyszerűen egyedülálló volt. Focistaként mondhatom, hogy ennél már nem lehet jobb.

Hiányzik Önnek Jürgen Klinsmann a válogatottból?
Igen, mindannyian szívesen továbbcsináltuk volna vele. Viszont van most egy Jogi Löwünk, aki mindent úgy folytat tovább, ahogy Jürgen tenné.

Sok szó esett arról, hogy a világbajnokságot kísérő eufória megváltoztatta Németországot.
Ez majd még eldől. Ugyanakkor valóban fontos volt, hogy végre egyszer pozitív hangulatot teremtsünk. Németországban túl negatívan gondolkodnak az emberek, nem beszélve arról, hogy a mi csapatunkat is alaposan lebecsülték. Senki nem gondolta komolyan a világbajnokság előtt, hogy akár a negyeddöntőig is eljuthatunk.

Hogyan kerülheti el egy játékos, hogy egy ilyen világesemény után ne vegye kedvét az, ha a Bundesligában olyan kiesőjelöltek, mint a Bielefeld vagy Cottbus ellen kell pályára lépnie?
A világbajnokság után tudtam, hogy most jön az az időszak, amikor nem szabad pihennem. Ezek a döntő hetek. Ha ilyenkor az ember elégedetten hátradől, nagyon gyorsan elveszítheti a formáját. Jól tudom, mert 2002-ben ezt éltem át. Annak idején nehezemre esett, hogy a vb után a Kaiserslauternben is mindent beleadjak. Azt gondoltam, mostantól minden magától megy majd. Volt egy jó világbajnokságom, szereztem öt gólt, és azt hittem, elértem mindent. Aztán pillanatok alatt góltalanságban szenvedtem. Idén megfogadtam, hogy ez nem történhet meg velem még egyszer. A szabadságom alatt keményen edzettem, és jól is kezdtem a szezont.

Korábban elmesélte, hogy gyermekei születése után egy pszichológus segítségét kérte, mert nem volt képes a futballra koncentrálni - a profi labdarúgás kemény világában ez egy szokatlan önvallomás.
Igen, de nem kell ezt túlságosan felfújni, habár el kell ismernem, hogy nagyon gyorsan hatott a kezelés. Egy ideig nem tudtam a focira gondolni, mert már nem ez volt számomra a legfontosabb dolog. A gondolataim állandóan a családom körül forogtak. Nem is tudtam, mitévő legyek, amíg nem beszéltem a válogatott pszichológusával. Ő volt az, aki végre logikusan el tudta magyarázni a helyzetet. Azt tanácsolta, hogy ne aggódjak, a kezdeti túlzott aggodalom teljesen normális dolog, és idővel el fog múlni. Igaza lett, két héttel később megint rugdostam a gólokat.

Klose-interjú, 2. rész (A friedlandi lágerből Brémába) >>>

(fs.focitipp.bréma)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább