Magyarok a Bundesligában

Magyarok a Bundesligában

, focitipp.hu

Október

November első hetében arattak a magyar játékosok a Bundesligában: Huszti győztes gólt szerzett Münchenben, de Szabics is két gólt lőtt egymás után. Nézzük azonban, hogy mire mentek honfitársaink októberben. Összegzés.



Az október Hajnal Tamásnak sikerült a legjobban a Németországban játszó magyarok közül: a Kaiserslautern középpályása a Kicker osztályzatai alapján csapata legjobbjának számít. Szabics és Szélesi pedig legalább visszakerült a kezdőbe.


Bundesliga


Dárdai Pál

Miután az október azzal zárult, hogy a dán Odense búcsúztatta a Herthát még az UEFA-csoportkör előtt, a német csapatnak a bajnokságban kellett bizonyítania. Persze, az élbajnokságok résztvevői egyre inkább rutinból próbálják megoldani a nem bajnoki-, illetve nem BL-feladatokat. A kiesést még követte a szeptembert záró hatodik játéknap, amikor is a Stuttgart 2-1-ről egyenlített ki. De az első hely még így is az övék volt.

Az EB-selejtezők miatt három játéknap fért a hónapba. Az elsőn a Bayern simán elintézte a Herthát. A vigasztalódás hazai pályán következett. A vezetést a kiválóan játszó Dárdai szerezte meg, s csak azért nem választották meg a meccs emberének, mert az első gólnál még csak gólpasszt jegyző Pantelics saját maga is betalált. Aztán jött a feketeleves: az Energie Cottbus kissé lenézett csapata simán legyőzte a Herthát. Persze, a szakértők nem lepődtek meg. Az Energie Cottbusban szinte mindig jó két gólra, s hogy most nem kapott egyet sem, azt elsősorban Bastürk kényszerű cseréjével magyarázták.

Kijelenthető tehát, hogy az UEFA-kupából való kiesés mégis jelentett valamiféle pszichés terhet: míg addig szaladt a szekér, azóta kevésbé derűs az ég Berlin fölött.

1. (helyezés szept. végén) > 8. (helyezés október végén) Hertha BSC 9 3 4 2 14:11 13

Bundesliga: Energie Cottbus 0:2 (idegenben)
Német kupa: Stuttgarter Kickers 2:0 (idegenben)
Bundesliga: Borussia Mönchengladbach 2:1 (otthon)
Bundesliga: Bayern München 2:4 (idegenben)

Huszti Szabolcs

Négy végigjátszott mérkőzés: három a bajnokságban, egy kupában. Igazából ez utóbbi a legjelentősebb, hiszen a hatodik forduló mérkőzése ismétlődött meg: Husztiék meglátogatták a Borussia Dortmundot. Míg azonban előzőleg egy döntetlenre futotta (nem „csak"!), addig a kupában Hasemjan góljával győztek is, és továbbjutottak. Huszti kiválóan játszott, a támadószekcióban igazi vezére volt csapatának. A három bajnoki nem sikerült ilyen kiválóan, bár a két döntetlen, és a Schalke otthonában elszenvedett vereség miatt azért nem kell szégyenkezni. Csak az a két pont nem elég semmire - bár, ha havonta mindig egy hellyel előrébb lépnek... Ami Husztit illeti: igazán jó hónap áll mögötte, leszámítva a Hamburg elleni meccset, ahol eléggé indiszponáltan játszott. Már csak az áttörés: az otthoni győzelem hiányzik neki és a csapatának is.

17. > 16. Hannover 9 1 4 4 9:18 7

Bundesliga: Hamburg 0:0 (idegenben)
Német-kupa: Borussia Dortmund 1:0 (idegenben)
Bundesliga: Schalke 1:2 (idegenben)
Bundesliga: Eintracht Frankfurt 1:1 (otthon)

Szabics Imre

Szabics számára már az is nagy eredmény, hogy végigjátszotta idénye első teljes mérkőzését. Sőt, kis híján kettőt is, hiszen már a 8. fordulót is majdnem végig a pályán töltötte. Más kérdés, hogy a Mainz mindkét mérkőzését elveszítette: a Brementől ráadásul igazi nagy zakót kaptak (1:6), ahol a második brémai gól előtti akció éppen Szabicstól indult. Ugyan Szabicsnál csatártársai sem jobbak, hiszen egyikük sem szerzett többet egy gólnál: az egész csapatban mindössze a középpályás Azaouagh jutott kettőig. Kérdés, Szabics összeszedi-e magát, ill. hogy edzőjétől meddig kap bizalmat...

14. > 17. Mainz 9 1 4 4 8:17 7

Bundesliga: Werder Bremen 1:6 (otthon)
Bundesliga: Arminia Bielefeld 0:1 (idegenben)
Bundesliga: Alemannia Aachen 1:3 (otthon)

Szélesi Zoltán

Szélesi mintaszerűen tért vissza. Szeptember végén került vissza a csapatba, a Dortmund ellen ugyan nem kezdett, de egy sérülés miatt hamar a pályára küldték. Szélesi általában akkor kap helyet a védelemben, ha a brazil da Silva nem játszhat, vagy Petrik Sander edző feltolja őt a középpályára. A mérkőzésen egész jól játszott, agilis és elszánt volt, még ha a legrosszabb osztályzatot is kapta a csapatból (védekezhetett volna többet, s komolyabb helyzetét is kihagyta). Az Aachen ellen is csere volt, egy félidőt kapott, s nagyon elégedettek voltak vele, így vehetett részt a Hertha elcsípésében, ahol a második, mindent eldöntő gólt ő készítette elő.

11. > 6. Energie Cottbus 9 4 2 3 13:12 14

Bundesliga: Hertha BSC 2:0 (otthon)
Bundesliga: Alemannia Aachen 2:1 (idegenben)
Bundesliga: Borussia Dortmund 2:3 (otthon)


Bundesliga 2.


Hajnal Tamás

Egész jól indult számára a hónap. A Freiburg ellen idegenbeli győzelem két Hajnal-gólpasszal; aztán egy egygólos győzelem Hajnal-góllal - be is választották a forduló tizenegyébe. Aztán jött a dicső helytállás a Bayern ellen a német kupában, melyen ugyan nem sikerült a csoda, ám a kiscsapat hozta a maximumot. Valószínűleg azért is csúszhatott be a hóvégi kínos vereség, mivel ez a kupameccs sokat kivett belőlük. De ez talán belefér, s ami a legfontosabb: a Kicker osztályzatai alapján a Kaiserslautern eddigi legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgója Hajnal Tamás.

7. > 4. Kaiserslautern 9 5 1 3 14:11 16

Bundesliga 2.: Freiburg 1:3 (otthon)
Német kupa: Bayern München 0:1 (idegenben)
Bundesliga 2.: 1860 München 1:0 (idegenben)
Bundesliga 2.: Erzgebirge Aue 4:0 (otthon)


Regionalliga Süd


Kanyuk László

Folytatódott az előző havi tendencia: Kanyuk mindhárom bajnokin és a Hertha elleni kupameccsen is szerepett kapott, de egyik meccset sem játszotta végig. A három meccsből mindössze egy döntetlenre futotta. Szóval megtört a csapat lendülete.

1. > 4. Stuttgarter Kickers 13 6 4 3 23:18 22

Löw Zsolt

A Hoffenheim - immár egyértelmű - magára talált: három győzelemmel zárta a hónapot - sajnos, továbbra is Löw nélkül.

4. > 2. TSG Hoffenheim 13 8 3 2 22:12 27

Szalai Ádám

Kilenc, veretlenül letudott meccs után ezúttal döntetlen, győzelem, vereség: vissza is csúszott a csapat. Bár Szalai mindháromszor szóhoz jutott, ebben a hónapban nem tudta gyarapítani góljainak számát.

2. > 3. VfB Stuttgart II 13 7 4 2 22:16 25

Tölcséres András

Az Ingolstadt is kipróbálta mindhárom kimeneti variációt. A különbség: az 1. FC Kaiserslautern II ellen Tölcséres duplázott (a szezonban már másodszor). A bónusz: hely a forduló csapatában. Fantasztikus, hiszen eddig mindhárom hónapban egyszer beválasztották!

(balagesh.focitipp.de)

Magyarok a Bundesligában (szeptember) >>>
Magyarok a Bundesligában (augusztus) >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább